Fuskbyggarna, Bygga nytt hus

Fuskbyggarna: Adnan ”Adde” Hodhod fuskbygger Rörvikshus

I det tredje avsnittet av Fuskbyggarna 2019 får vi möta Ronny och Malin som ville bygga ett nyckelfärdigt hus på den nyinköpta tomten på Tjörn. De råkar i klorna på Adnan ”Adde” Hodhod, en byggentreprenör de anlitar på rekommendation av Rörvikshus. Av detta kan vi dra minst tre lärdomar.

Fuskbyggarna: Adnan ”Adde” Hodhod fuskbygger Rörvikshus

Ronny och Malin köpte en tomt på Tjörn och började leta hustillverkare som kunde bygga deras drömhus nyckelfärdigt. Deras val föll på Rörvikshus, som de tyckte hade precis det hus de ville ha. Rörvikshus lovade att vara med från byggets start till mål, även om det inte var ett kontrakt på totalentreprenad de skrev. 

Ronny och Malin
Ronny och Malin får inte flytta in i huset, slutbesiktningen godkänner inte badrummet.

I ett brev som medföljde offerten som Malin och Ronny accepterade skriver Rörvikshus:

Våran generalentreprenad är så lik en totalentreprenad det bara går i och med att jag är med ifrån Rörvikshus och ”leder” bygget från start till slut. Alla byggmöten, ändringar och tillägg. Så kallad projektledare genom hela bygget.”

Offert från Rörvikshus
Brev som följer med offerten från Rörvikshus.

Sedan rekommenderade Rörvikshus en entreprenadfirma de skulle skriva kontraktet med, Zilex Byggnads AB. 

Läs mer: Husägare: Rörvikshus anlitar oseriös byggare

Byggsatsen levererades i augusti 2018 och enligt kontraktet skulle de vara klara den 31 januari. Entreprenörens ambition var dock att de skulle vara klara innan årsskiftet. Då påtalade Ronny och Malin att det inte var någon stress, men entreprenören Adnan Adde Hodhod envisades av någon anledning. 

Huset
Huset innehöll 107 fel vid slutbesiktningen, vissa så allvarliga att de inte får flytta in.

Slutbesiktning med 107 anmärkningar

Bygget fortlöpte och de betalade alla fakturor efter hand, men höll inne 10% till efter besiktningen, enligt kontraktet. Ju närmare slutbesiktningen de kom så fick de insikt om att det var ett bristfälligt hantverk utfört vid deras hus.  

Dagen för slutbesiktningen i december medverkar Adnan Adde Hodhod tillsammans med en snickare som går runt med en målarpensel och en burk färg och är redo att åtgärda besiktningsanmärkningar. Men besiktningsmannen noterar 107 anmärkningar och allvarligast är badrummet, det är helt obrukbart.

slutbesiktning
Anders Öfvergård lyssnar när Ronny och Malin berättar om slutbesiktningen.

Fuskbyggar-redaktionen tar även dit sin egen besiktningsman.

– Rörkopplingarna är inte tätade, men här sitter isolering och lite trä runt rören. Vid vattenutkastaren finns inget skydd alls. Börjar det läcka vid rörkopplingen så rinner det in i väggen, säger besiktningsmannen Tomas. 

Rör i rör
Hantverkaren har skurit av det yttre röret så att rör-i-rör inte fungerar. 

Han bedömer att golvbrunnen är den svagaste punkten, här kan de få läckage. Tätskiktet är en gammal typ som ska rollas på med en tätskiktsmassa, men så är arbetet inte utfört. 

Golvbrunnen
Golvbrunnen är felmonterad så att vatten kan komma in under tätskiktet. 

Det mesta i vattendragningen är felaktig, allt vatten i väggen måste göras om. Det är bara att riva ut allt och göra om. 

handdukstork
En täckbricka vid handdusktorken har skruvats fast.

Ronny och Malin blir överlyckliga när Anders berättar att de kommer att göra om vattendragningarna och deras badrum åt dem helt.

Juristen ger ett utlåtande om rättsläget

Fuskbyggarnas redaktion låter juristen Martin Wiklundh gå igenom kontraktet och alla dokument som rör husbygget, så att han kan ge sin bedömning.

– Här har man en husleverantör som man har fått förtroende för. Rövikshus pekar på entreprenören Zilex. Man har sagt att man är van vid att arbeta med dem och de har byggt åt oss förut. Men man har två helt olika avtal och två helt olika ansvarsförhållanden. 

– Rörvikshus har inget rådgivaransvar, dvs de blir inte ansvariga om de ger råd om att anlita en viss entreprenör, i alla fall är det inte prövat så vitt jag vet, säger Martin Wiklundh. 

– Ofta är man fri att ta vem man vill, ungefär som att man går till vilken frisör man vill.

En annan fråga är att Adde har lämnat bolaget och nu har satt in två nya ansvariga i bolaget.

– Här får vi inte glömma att det är aktiebolaget vi har avtal med, inte Adde personligen. 

Adnan ”Adde” Hodhods bolag Zilex byggnads AB och Vesta Community AB

Malin och Ronny blir alltså rekommenderade av Rörvikshus att anlita Zilex för att bygga ihop deras byggsats, och skriver kontrakt på byggnadsarbetena med dem. När Malin och Ronny håller inne med 10% av betalningen och det upptäcks allvarliga fel vid slutbesiktningen, lämnar Adde sitt bolag och sätter in målvakter som VD och styrelseordförande, Rani och någon som heter Ludvig, ingen av dem går att kontakta. Den 28 mars har både Ludvig och Rani försvunnit från hemsidan. De har ersatts med Britt Ann-Louise och Leif-Åke. Ingen av dem har några registrerade telefonnummer. När programmet spelades in hittar de att denne Leif-Åke, har blivit dömd till fängelse i två månader för stöld en vecka innan han tog över Zilex. Leif-Åke är uppenbarligen bara en målvakt. Det är Adde som är ansvarig i den här soppan.

Vi noterar att det står att konkurs är inledd 2018-11-21 för Zilex på allabolag, något som inte nämns i programmet.

Adde har gått vidare och startat ett nytt bolag vid namn Vesta Community AB. Där uppger han på hemsidan att de bygger 22 nya villor i Ale, norr om Göteborg.

Fler har råkat ut för Adnan Adde Hodhod och Zilex

Fuskbyggar-redaktionen vill försäkra sig om att detta inte är en engångsföreteelse. De besöker därför ett annat par som har anlitat Adde, nämligen William och Linda som just har låtit bygga ett hus med honom.

William och Lindas hus
William och Lindas hus.

I deras hus är alla fönster felmonterade. Golvvärmen fungerar inte och i badrummet har klinkers börjat släppa på vissa ställen. Adde var med på tvåårsbesiktningen och är väl medveten om detta och sa att han skulle fixa det. Sedan skickade han bara ett SMS och sa att han hade sålt företaget och hänvisade till målvakterna (som ju inte går att nå på telefon). 

Anders konfronterar Adde

De följer efter en av Vesta Communitys byggbilar, hittar honom och kan konfrontera honom. Adde säger att han inte bygger mer på Ronny och Malins hus för att de inte betalar de sista 10 procenten. 

Anders och Adde

– Varför har du inte färdigställt huset och åtgärdat alla besiktningsanmärkningar?

– För att de inte betalar. 

– Varför har du sålt företaget? 

– Jag har sålt det via en mäklarfirma och det är en byggare som tar över firman och ska bygga klart alla husbyggen, säger Adde. 

Kalla mig inte fuskbyggare
Adde blånekar.

Anders pressar honom, Adde blåljuger och vill till sist inte vara med mer och går därifrån,  hojtandes ”Kalla mig inte en fuskbyggare!” 

Ronny och Malin får nytt badrum

Familjen får reda på att Fuskbyggarna kommer att hjälpa dem att bygga om badrummet med riktiga hantverkare, på rätt sätt. De drar om rören, installerar ny golvbrunn, monterar nytt tätskikt, en ny fördelarlåda och så kakel och inredning på det. 

Nytt badrum
Familjen får nytt badrum och blir överlyckliga.

Minst tre lärdomar i kvällens avsnitt

Lärdomarna vi kan dra av kvällens avsnitt är många, men jag ska nämna tre. Totalentreprenad, vilket många förväxlar med nyckelfärdigt, har du bara om du skriver på ETT kontrakt; skriver ditt namn en gång på ett papper. Muntliga löften från hustillverkare om att det ska vara ”som en totalentreprenad” har ingen giltighet när det kommer till kritan, det är bara ett säljtrick. Och ta alltid egna referenser på entreprenörerna som ska bygga ihop ditt hus, referenser från riktiga kunder och inte från företagen som samarbetar och tjänar pengar ihop.