Anlita hantverkare

Konkurshjul och målvakter – så arbetar fuskbyggare

Det kan stå dig riktigt dyrt om du råkar i klorna på en fuskbyggare. Här berättar vi hur de arbetar bland annat med konkurshjul och målvakter samt vad du kan göra för att försäkra dig om att du inte anlitar en fuskbyggare själv.

Medlemmarna Musicman, Maggot86 och Deralte har råkat ut för fuskbyggare.

Medlemmarna Musicman, Maggot86 och Deralte har råkat ut för fuskbyggare.

Tänk dig att du bygger eller renoverar ett hus. När byggföretaget är klara med arbetet betalar du. En tid senare visar det sig att byggföretaget gjort en massa felaktigheter som sänker värdet på huset, eller i värsta fall gör att hela arbetet måste rivas upp och göras om. Men när du kontaktar företaget svarar de inte. Detta är ett återkommande fenomen som vi då och då får ta del av i Byggahus forum eller i tv-programmet Fuskbyggarna. 

Låt säga att du tar det till sin ytterlighet, du beslutar dig för att stämma dem. Men processen blir ofta lång och kostsam och när du eventuellt vinner har bolaget tömts på tillgångar. Bolaget säljs eller går i konkurs. Personen som lurat dig går fri och startar ett nytt bolag där man bedriver samma typ av verksamhet.

Konkurshjul

Varför tillåts då dessa personer fortsätta driva verksamhet, hur går fuskandet till och hur undviker du som ska bygga nytt eller renovera att drabbas av dem?

Martin Wiklundh
Martin Wiklundh, Fylgia

– Jag skulle säga att fuskbyggare generellt sett inte är den typiska ekobrottslingen. Snarare handlar det om att de är inkompetenta. Många gånger saknas det uppsåt, de har bara inte kunskapen för att syssla med bygg. Då blir det badrum utan ventilation och liknande fel. Har de då heller inte ekonomi att åtgärda felen så kanske de lånar pengar från ett annat pågående projekt och så finns det inte nog med pengar till det projektet. Och så fortsätter det tills det kör ihop sig helt och man måste sätta företaget i konkurs, säger Martin Wiklundh, advokat på advokatbyrån Fylgia.

När bolaget har gått i konkurs kan personen ifråga starta ett nytt och fortsätta sin verksamhet. Så var det exempelvis i fallet med poolbyggarföretaget Kustens Pool AB. 

Xhristian Zittenbaum
Christian Zittenbaum, Bisnode

– De byggde en massa pooler som gick sönder med tiden. De blev stämda, satte bolaget i konkurs och startade ett nytt under namnet Kustens Teknik AB. Personerna som hade byggt pool för en halv miljon vardera fick inga pengar och fick lägga ytterligare hundratusentals kronor på att reparera sina pooler, säger Christian Zittenbaum, senior training specialist hos Bisnode.

De hade även ett företag innan Kustens Pool, Härliga Bad i Falkenberg AB. Där samma process med arga kunder och konkurs utspelade sig. 

– Det kallas för ett konkurshjul när man håller på så här, säger Christian.

Oseriösa företagsmäklare och målvakter

Ett annat vanligt tillvägagångssätt är att man säljer det skuldtyngda bolaget.

Stefan Lundberg
Stefan Lundberg, chefsåklagare

– Det finns oseriösa företagsmäklare som har olika tjänster som rör just detta. De annonserar öppet på exempelvis Blocket. Bolaget säljs för en liten summa och styrelsen byts ut. Man har vad som kallas för en målvakt, en person som tar på sig risken för det skuldtyngda bolaget. Det kan vara en person som har sociala problem, men det kan även vara en ungdom som inte är införstådd med riskerna, säger Stefan Lundberg, chefsåklagare och strategisk samordnare för brottsförebyggande frågor, på Ekobrottsmyndigheten.

Att sälja ett skuldtyngt bolag är inte olagligt i sig. Däremot är det olagligt att använda sig av målvakt eller att vara en målvakt.

Att sälja ett skuldtyngt bolag är inte olagligt i sig. Däremot är det olagligt att använda sig av målvakt eller att vara en målvakt. Detta kräver dock att situationen uppdagas, att någon väcker åtal och att man kan bevisa att det finns ett uppsåt, vilket är långt ifrån enkelt. 

Husägarna som drabbats kommer dock ändå inte att få någon hjälp då de inte har någon att driva process mot, alternativt så finns bolaget kvar men är skuldtyngt och processen är då utsiktslös.

Som privatperson kan det vara lätt att tycka att de personer som sätter detta i system borde få näringsförbud. Men att sälja ett skuldtyngt företag är som sagt inte olagligt.

– För näringsförbud måste du normalt dömas för brott om du inte är inblandad i en väldig massa konkurser, huvudregeln är dömd för brott, säger Stefan Lundberg.

Därför kan personerna fortsätta att köpa och sälja byggföretag lagligt - denna ”gråzon” är i lagens mening inte fel, den är främst omoralisk.

Fuskbyggaren byter företag man är verksam i

Sedan finns det även varianter där företagsägaren helt enkelt byter företag som den är verksam i. För något år sedan skrev vi på Byggahus.se ett reportage om en man som råkat ut för en fuskbyggare. Denna skulle renovera fasaden och anlitade SSV Bygg AB - som inte gjorde ett fackmässigt arbete och sedan gick under jorden när husägaren försökte kontakta dem. 

Vi får hjälp av data- och analysföretaget Bisnode att kolla upp det bolaget och personen som drev det. Företaget har idag en lång rad fordringar på sig och har bytt namn till Star Crew Europe AB. Man hade även ett bolag som hette SSV Bygg & Anläggningar AB. Också detta bolag bytte man namn på, och det heter idag Mölnlycke Bygg & Anläggning AB. 

När de söker personal till det företaget använder de domänen som tillhörde SSV Bygg AB. Personen ifråga som har alla dessa bolag har totalt 14 stycken företag (9 av dem är aktiva) och en privat betalningsanmärkning på en halv miljon kronor. Han sitter inte längre i styrelsen för stämda SSV Bygg/Star Crew Europe, det gör istället en annan man som har tre konkurser bakom sig och betalningsanmärkningar på tre miljoner kronor. 

Det var ingen idé att driva fallet vidare till hovrätten för företaget hade så många fordringsägare som de var skyldiga pengar.

En annan person som råkade ut för SSV Bygg är Lizelotte.

– Vi sitter med 1,3 miljoner kronor i rättegångskostnader för enligt tingsrätten är det bevisat att företaget gjort fel när de dränerat om vårt hus, men vi kunde inte bevisa att skadorna kom från det felet och inte fanns där tidigare. Så därför förlorade vi. Det var ingen idé att driva fallet vidare till hovrätten för företaget hade så många fordringsägare som de var skyldiga pengar, och de hade tömt bolaget och bytt namn och personer i styrelsen på det, säger Lizelotte.

Det nya företaget som man har verksamhet i idag är dock inte särskilt nytt, det har funnits sedan 2011 och för den som snabbt gör sin läxa när de ska anlita byggföretag ser ju detta ganska bra ut. F-skatt plockades dock inte ut förrän 2016, och verksamheten påbörjades först 2017. När Bisnode kontrollerar bolaget finns det skulder i det på 14 000 kronor. 

Som privatperson kan det vara svårt att se vad som är ett seriöst företag som åtgärdar fel när de uppstår, och vad som är ett oseriöst företag som bygger och sedan inte åtgärdar eventuella fel. 

Varningssignalerna och hur du skyddar dig från fuskbyggare

Du kan aldrig helt och hållet skydda dig från fuskbyggare, men genom att anlita ett företag som har funnits länge och som har många äkta referenser är du i alla fall mer säker om något går snett. Alla kan göra fel, det viktiga är att företaget tar ansvar för de fel de gör.

Det finns också en rad varningssignaler att se upp med.

– Oseriösa företag undviker vanligen att skylta med organisationsnummer på sin hemsida och ofta har företaget eller företrädarna betalningsanmärkningar. Googla dem och kolla upp information hos myndigheter som Bolagsverket, Kronofogden och Skatteverket, säger Christian Zittenbaum.

Det gäller med andra ord att göra sin läxa innan man anlitar företaget. Kontrollera att de har god ekonomi så att de har möjlighet att rätta till eventuella fel, att de har F-skattsedel, hur länge de har bedrivit aktiv verksamhet och så att de inte har skulder. Har företaget bytt styrelse nyligen? 

Det är även viktigt att kontrollera så att företaget har en bra entreprenadförsäkring.

– Be dem om ett försäkringsbevis och kolla upp vad försäkringen täcker. Ska du bygga nytt är detta extra viktigt, det är ofta den största affären man gör i sitt privatliv så då gäller det att det finns avtal skrivet och att du kollar upp företaget. Har du dessutom företagets försäkringsbolag att vända dig till kan du ofta få ut en del pengar den vägen även om företaget skulle gå i konkurs, säger Martin Wiklundh.

Kolla även upp personerna bakom bolaget. Har de skulder? Har de många kursade eller sålda bolag i ryggsäcken? Då är detta varningssignaler.

– Det räcker inte att kolla om de har F-skatt. Busbolagen som är lite skickliga vet hur man gör för det ska se bra ut. Man måste göra fördjupade kontroller. Vi har tagit fram en checklista med varningssignaler, använder man den är det lättare att avslöja om det är ett busbolag, säger Stefan Lundberg.

Den heter Checklista Varningssignaler och går att finna på Ekobrottsmyndighetens hemsida. Den är framtagen tillsammans med Bisnode.

Ett annat bra knep brukar vara att anlita lokala företag, speciellt om du bor på en lite mindre ort. Dessa företag brukar det vara lätt att hitta referenser på (exempelvis i grannsamverkangrupper på sociala medier) samt så kommer dessa personer behöva möta dig i matvarubutiken, skolan mm och vill förhoppningsvis kunna göra det med huvudet högt.

Martin Wiklundh tipsar även om att använda sig av förbesiktning. Det innebär att en besiktningsman kommer ut under arbetets gång och kollar att allt ser rätt ut. Bygger du exempelvis ett nytt badrum är det vettigt att ta dit en sakkunnig som kan kontrollera tätskiktet innan kakel och klinkers kommer på plats. Då kan du bromsa och göra om innan det handlar om för stora kostnader.

Hamnar du ändå i rätten mot ett företag har du ofta ett visst rättsskydd i din hemförsäkring.

– Det brukar täcka ena partens rättegångskostnader om det inte handlar om ett väldigt komplext mål som drar ut på tiden, säger Martin.

Till syvende och sist vill vi även trycka på att du aldrig ska betala i förskott.

– Har inte företaget råd att köpa in material till ditt projekt är det ofta ett tecken på att det inte är så bra ställt med ekonomin. Större företag har råd att göra inköp och bygga klart innan de börjar be om pengar, säger Martin.

Läs mer

Svarta listan - hitta bluffmakare i din kommun
Referenser hantverkare & entreprenörer