Ekonomi

Bostadsmarknaden påverkar ungas livsval

Många under 30 upplever att den tuffa bostadsmarknaden påverkar deras livsbeslut.

När SBAB frågar personer mellan 20-29 år om hur bostadsmarknaden påverkar deras liv är det dystra svar. Flertalet unga uppger att de tackat nej till såväl utbildningsplatser som jobb på annan ort på grund av att det varit för svårt att hitta bostad.

- Säg att du kommer in på drömutbildningen eller får det där jobbet du vill ha och så sätter bostadsmarknaden stopp för att du ska kunna realisera dina drömmar, det är verkligen illa, säger Claudia Wörmann som är boendeekonom hos SBAB.

42 procent svarar att de inte ens sökt sin önskade utbildning på grund av bostadsmarknaden.

Över hälften känner också någon som känt sig tvingad att flytta ihop med sin respektive tidigare än tänkt på grund av sin bostadssituation.

- Att flytta ihop med någon ska vara ett väl avvägt beslut och framför allt något man tar tid på sig för att realisera. Istället tvingar den dåligt fungerande bostadsmarknaden unga människor att snabbt bli sambos, snabbare än vad de själva både tänkt sig och vill. Bostaden blir en möjliggörare för mer än kärlek. Med en bättre fungerande bomarknad för unga, som kan bo på varsitt håll i varsin lägenhet och känna sig för innan de flyttar ihop, törs jag mig på att dra slutsatsen att andelen separationer i Sverige skulle minska betydligt, säger Claudia Wörmann.

Har du själv eller känner du någon med erfarenhet av något av följande:

Flyttat ihop med en partner snabbare än tänkt 48%
Låtit bli att söka en utbildning 42%
Låtit bli att söka ett jobb på annan ort 39%
Tackat nej till en utbildningsplats 37%
Låtit bli att separera 36%
Inte tagit ett jobb jag blivit erbjuden 36%
Inte skaffat barn 31%
Ofrivilligt lämnat staden jag bor i 30%