Produkt­recensioner, Tester

Test julgransfot – julgransfot bäst i test 2024

Vi valde ut 7 julgransfötter i olika prisklasser, storlek och stil för att avgöra vad som är viktiga egenskaper hos en julgransfot och hitta en bäst i test.

De 7 testade julgransfötterna.

De 7 testade julgransfötterna. Foto: Ulrika M.M

Julen står för dörren och det är dags att köpa julgransfot. Vi har testat sju olika julgransfötter och vet nu vad som är viktigt att tänka på för att välja den bästa.

Så utförde vi testet

test julgransfot
En av testarna vattnar julgranen för att se hur mycket vatten som ryms. Foto: Ulrika M.M

Vi gjorde testet med en två meter hög rödgran. Stammen sågade vi av längst ner och justerade därefter formen på med yxa, så att den skulle passa i julgransfoten.

För varje julgransfot utvärderade vi sedan:

  • Hur lätt att montera granen i foten?
  • Hur stabilt står granen i julgransfoten?
  • Hur mycket vatten kan vi fylla på?
  • Hur prisvärd är den?
  • Hur stor julkänsla har den?

Baserat på punkterna ovan betygsatte vi julgranfötterna 1-5. Efter testet tävlar vi ut fyra av de bästa i forumet:  Tävla om en julgransfot från testet!

Testade modeller

Krinner Comfort bäst i test

test julgransfot krinner comfort bäst i test
Den testvinnande julgransfoten Krinner Comfort. Foto: Ulrika M.M

Wow! I Krinner Comfort är det bara att sätta i julgranen och trycka ett par gånger på en spak, sedan är det klart. En enda person klarar att montera julgranen själv. Den smarta foten rymmer hela 3,5 liter vatten med granen är på plats. Den finns i storlek S-XXL, vi testade storlek M. Innan granen var monterad tyckte vi den var ful, men med granen på plats ser det bra ut. Man känner ju sig trygg med den stabila foten som rymmer så mycket vatten och har 10 års garanti.

Pris: 499 kr

Fördelar

+ Mycket enkel isättning av gran
+ Stor vattenbehållare
+ Stabil
+ Har indikator för max mängd vatten
+ Prisvärd

- Inte det roligaste utseendet

Betyg: 5 av 5

Carl Larsson för bästa gammaldags julkänslan

test julgransfot carl larsson gården i sundborn byggfabriken
Julgransfot, Carl Larsson från Byggfabriken. Foto: Ulrika M.M

Det är lätt att förälska sig i Carl Larssons gedigna och stabila julgransfot av gjutjärn, en replika framtagen av Byggfabriken som passar i huset med gammal stil. Den har rejäla skruvar med brickor som gör det lätt att fästa granen. Foten rymmer dock bara 5 dl vatten när vi testar. Det är en julgransfot för den lilla granen som du inte har något emot att vattna ofta.

Pris: 2 290 kr

Fördelar

+ Stabil
+ Gedigen
+ Bästa julkänslan
+ Tillverkad i Sverige

Nackdelar

- Dyr
- Rymmer lite vatten

Betyg: 4 av 5

Star av By Benson stor och rymlig

test julgransfot by benson star
Julgransfoten Star av By Benson. Foto: Ulrika M.M

Julgransfoten Star av By Benson rymmer både en större gran och 2,5 liter vatten när vi testar den, sedan börjar den läcka vid skruvhålen. Det går hyfsat lätt att sätta fast granen med de fyra skruvarna försedda med brickor. När den väl sitter där står granen stabilt och stadigt.

Pris: 825 kr

Fördelar

+ Stor och rymlig
+ 4 skruvar med brickor
+ Stabil

Nackdelar

- Läcker vid skruvhålen vid för mycket vatten

Betyg: 4 av 5

Star av House Doctor för en glimrande jul

test julgransfot house doctor star
Julgransfoten Star från House Doctor. Foto: Ulrika M.M

Vackra guldiga Star från House Doctor är en julgransfot i formen av en stjärna. Själva behållaren är hög och smal, vilket gjorde att vår 2-metersgran var svår att få ner i behållaren, än mindre gick det att fylla på något vatten. Star passar bara till en mindre gran med smal stam, som troligen står stadigt och stabilt här.

Pris: 1 078 kr

Fördelar

+ Vacker med bra julkänsla

Nackdelar

- Dyr
- Smal behållare rymmer lite vatten

Betyg: 3,5 av 5

Stjärna av Skeppshult med lång garanti

test julgransfot skeppshult stjärna
 Julgransfoten Stjärna från Skeppshult. Foto: Ulrika M.M

Julgransfoten Stjärna från Skeppshult är inte särskilt väl utformad med låg behållare och bara tre skruvar - utan brickor - som ska hålla fast granen. Det är jobbigt och tar tid att skruva fast granen. Men det är bra att den är tung så att granen står stabilare. Vi kan bara fylla med 3,5 dl vatten. Den testade jugransfoten tillhör en medlem i testpanelen. Granarna dör ganska omdelbart i den eftersom den rymmer för lite vatten.

Pris: 1 199 kr

Fördelar

+ Tung
+ 25 års garanti
+ Gedigen

Nackdelar

- Rymmer lite vatten
- Bara tre skruvar som saknar brickor

Betyg: 3 av 5

Menuett billigaste julgransfoten

test julgransfot jula
Julgransfoten från Menuett, Jula. Foto: Ulrika M.M 

Julgransfoten Menuett från Jula väger bara 800 gram, vilket bidrar till att den inte är så stabil, men det kan också handla om att den passar bättre för en mindre gran. De tre skruvarna du ska fästa granen med har visserligen brickor, men de trillar av när vi ska fästa granen. Vi kunde bara fylla den med 3,8 dl vatten. Ett plus för att den har en bricka som minskar risken för vattenskador på golvet.

Pris: 249 kr

Fördelar

+ Billig
+ Står på en bricka

Nackdelar

- Ostadig
- Låg kvalitetskänsla
- Liten vattenbehållare

Betyg: 2,5 av 5

Granig, Star Trading sämst i test

test julgransfot star trading granig
Julgransfoten Granig från Star Trading. Foto: Ulrika M.M

“Den är kass!”, sa den medlem i testpanelen som skulle montera ihop och sätta granen i julgransfoten Granig. Den är instabil och har ett spartanskt utseende med låg julkänsla, men är billig. Den kommer omonterad och det är trixigt att få fast benen i rätt position.

Pris: 279 kr

Fördelar

+ Billig

Nackdelar

- Svårmonterad
- Ostadig
- Låg julkänsla

Betyg: 1 av 5

Välj rätt julgransfot – resultat

Testade modeller julgransfot uppradade på bänkskivan
De testade julgransfötterna. Granen står i julgransfoten från By Benson. Foto: Ulrika M.M

Efter att ha testat sju julgransfötter har vi sett tydligt vad som är viktigt att tänka på för att välja rätt julgransfot.

Välj julgransfot efter storlek på granen

Bestäm hur stor gran du vill ha och välj en fot i storlek anpassad efter det.

Den bästa julgransfoten till en stor gran är utan tvekan Krinner Comfort. Den stora granen behöver både en stor julgransfot som står stadigt och kan fyllas på med mycket vatten, annars är det lätt att granen dör i förtid av vätskebrist. Prisvärda Krinner Comfort för blir därför också julgransfot bäst i test. Även Star av By Benson är väl anpassad för en stor gran.

En liten gran passar bra i Byggfabrikens julgransfot Carl Larsson, Star från House Doctor eller Jula Menuett.

Stor vattenbehållare är viktigt

Julgransfoten måste rymma mycket vatten, annars blir det svårt att hinna med att fylla på i takt med att den dricker. Ju större gran, desto viktigare är stor vattenbehållare. Krinner och By Benson är outstanding med volym på 3,5 respektive 3.2 liters behållare.

Tung julgransfot med stabil konstruktion är bra

Det är bra om julgransfoten är tung med stabil konstruktion. Det minskar risken för att barn eller djur ska välta den. De tyngsta julgransfötterna i testet är Skeppshults Stjärna (6 kg), Byggfabrikens Carl Larsson (5,5 kg) och Krinner Comfort (5 kg).

House Doctors Stjärna av stål på 3,74 kg kommer också att stå riktigt stabilt med den lilla gran den är anpassad för, eftersom den stjärnformade foten är så bred och behållaren smal och hög.

Lätt att sätta fast granen i foten

Om du vill kunna montera granen själv, välj en julgransfot med smidig fastsättning av granen. Här utmärker sig Krinner Comfort med en smart konstruktion som gör att en person klarar att montera julgranen själv. De övriga julgransfötterna behövde vi vara två personer för att få granen på plats i.

Vissa julgransfötter läcker vatten

test julgransfot by benson star rinner vatten ur skruvhålen vid vattning
Håll koll när du vattnar granen, luras du att fylla ända upp till kanten kan det hända att vattnet börjar sippra genom skruvhålen. Foto: Ulrika M.M

Vissa julgransfötter läcker vid skruvhålen, vilket kan ge fuktfläckar på känsliga trägolv. Tänk på att inte fylla på vatten över skruvhålen när det finns sådana.

Utseende och julkänsla hos julgransfoten

Vi bedömde också julkänslan hos varje julgransfot, något som ni får ta med en nypa salt. Testpanelen bestod av tre personer och vi tyckte alla att den julgransfot vi hade vuxit upp med under barndomen hade högst julkänsla. Det vi alla var överens om var att Carl Larsson kändes genuint “julig” och att Granig från Star Trading hade minst julkänsla.

Tabellöversikt

Modell, tillverkare Krinner Comfort Carl Larsson Byggfabriken Star By Benson Star House Doctor Stjärna Skeppshult Menuett Jula Granig Star Trading
Pris vid inköp 499 kr 2 290 kr 825 kr 1 078 kr 1 199 kr 249 kr 279 kr
Tillverkningsland Tyskland Sverige Kina Kina Sverige Kina Kina
Garanti (år) 10 år 2 år 2 år 2 år 25 år 2 år 2 år
Material Plast, metall Lackerat gjutjärn med handmålat mönster Metall Mässingspläterad stål Gjutjärn Plast, metall Metall, trä
Mått (diameter x höjd) 36 x 12 44,5 x 20 51 x 19 47 x 20 58 x 14 31 x 16 cm 45 x 19 cm
Vikt kg 5 kg 5,5 kg 2,4 kg 3,74 kg 6 kg 0,8 kg 1,12 kg
Volym liter 3,5 l 0,7 l 3,2 l 1,3 l 0,6 l 0,9 l 1 l
Maxdiameter granstam 12 cm 11 cm 13 cm 9 cm 9 cm 8 cm 11 cm
Passar granar upp till 250 cm 200 cm 300 cm 200 cm 200 cm 200 cm 200 cm
Fasthållningsmekanik Spännlina/spännklor 3 ställskruvar m. muttrar 4 ställskruvar 3 ställskruvar 3 ställskruvar 4 ställskruvar 3 ställskruvar
Betyg 1-5 5,0 4,0 4,0 3,5 3,0 2,5 1,0

Vanliga frågor

Hur stor julgransfot ska man ha?

Vilken storlek du ska ha på julgransfoten beror på diametern på julgranens stam. Tillverkare av julgransfot anger ofta en max diameter för hur stor stam foten klarar.

Vilken är den bästa julgransfoten?

Krinners julgransfot är bäst i detta test, men även andra julgransfötter kan vara bra om du prioriterar andra saker hos en julgransfot, t ex utseende.

Hur väljer man ut en riktig julgran?

Rödgran är den typ av gran som luktar mest jul. Det är viktigt att granen är färsk, så att den håller länge. Dunka den i backen för att se hur mycket den barrar.