Politiker blåste familj på bygglov

Politikern är verksam i Lysekil.

Politikern är verksam i Lysekil. Foto: Google Maps.

En politiker i Lysekil har förfalskat bygglov och lurat familjer.

En politiker i Lysekil har agerat konsult i samband med husbyggen och bland annat tagit på sig ansvar för att ansöka om och följa upp bygglov. Men nu visar det sig att de "godkända" bygglov som han meddelat familjerna om varit falska.

– Vår jurist säger att det stämmer överens med hur ett bygglov ska se ut, med staplar och regler som finns. Men diarienumret stämmer inte, säger familjen till Expressen.

Bedrägeriet avslöjades när en granne till familjen påtalade att de byggt för stort garage och placerat garaget för nära tomtgräns. Familjen kunde då visa upp sitt bygglov för kommunen när de kom dit för att granska bygget, men diarienumret visade sig vara kopplat till ett helt annat ärende.

Lysekils kommun bekräftar situationen och säger att de har polisanmält händelsen.

Per Garenius, samhällsbyggnadschef i Lysekils kommun, hoppas att det bara handlar om den här enstaka händelsen, men Expressens uppgifter visar att minst en familj till är drabbade. De fick dock aldrig se något bygglov, utan fick bara muntligt besked från politikern om att ett sådant nu fanns på plats. När byggnadsnämnden i sin tur upptäckte deras bygge slutade det med vite eftersom något bygglov aldrig upprättats.

Politikern ifråga säger till Expressen att han inte vet hur det kommer sig att det har blivit så här, att han avvecklat sin firma och att han ska avsäga sig sina politiska uppdrag.