Straffavgift för svartbygge efter falskt bygglov

Lysekil.

Lysekil. Foto: Google Maps.

Familjen som blev lurade på bygglov i Lysekil måste ändå betala straffavgift.

Familjen som blev blåsta på ett bygglov av en politiker i Lysekil kommer att få betala straffavgift. Byggnadsnämnden har beslutat att man ska ta ut straffavgift om 32 000 kronor eftersom familjen byggt utan att ha ett giltigt bygglov. Att de agerat i god tro på grund av politikern som förfalskade ett bygglov och visade upp för dem spelar ingen roll.

– Vi håller på reglerna. Byggherren har alltid ett ansvar. Andra har råkat ut för samma sak och vi kan inte göra ett undantag för de här, säger Lars Björneld till Expressen.

Med andra syftar Lars Björneld på ytterligare en familj som blev lurade att de hade fått bygglov, och som sedan fick betala straffavgift när det visade sig att det var ett svartbygge.

Byggnadsnämnden har beslutat att ge familjen ifråga bygglov för garaget i efterhand, trots att det till viss del avviker från detaljplan. Beslutet kan dock överklagas av exempelvis grannarna.

Sveriges Radio uppger att familjen kan kräva skadestånd av politikern när det är dags för rättegång och på så vis eventuellt få tillbaka pengarna som straffavgiften kostat dem. De är dock i direktkontakt med politikern redan nu om att han istället ska betala avgiften för dem.

Källor: Expressen och Sveriges Radio