Ekonomi

Hyresvärd ville höja hyran med 1 000 kronor

Det är inte okej att höja hyran hur mycket som helst enligt Hyresnämnden.

En hyreshöjning på 1 000 kronor är inte rimlig när lägenheten inte renoverats sedan 80-talet konstaterar Hyresnämnden efter att en privat hyresvärd i Skillinge försökt att få igenom den 25-procentiga höjningen hos sina hyresgäster. Hyresvärden överklagade beslutet till Svea hovrätt, men de avslog nyligen ansökan.

Att höjningen hamnade hos Hyresnämnden beror på att en av hyresgästerna bestämde sig för att gå vidare med ärendet efter att han fått hem ett brev om vad som var på gång.

- Att hon ville höja hyran utan att renovera förstod jag inte, säger hyresgästen Jörgen till Hem och Hyra.

Hyresgästerna hade från början tänkt gå med på en förlikning där hyreshöjningen ändå blev ett par hundralappar, något som dock hyresvärden tyckte var för lågt. När Hyresnämnden sedan gått igenom ärendet blev höjningen istället 82 kronor.

- Nu fick hyresgästerna en höjning som är likvärdig med det generella påslaget i kommunen så jag är nöjd, säger Petter Ek, förhandlare på Hyresgästföreningen, och den som företrätt hyresgästerna i nämnden.

Hyresvärden håller inte med om beslutet men eftersom Svea hovrätt valde att inte pröva ärendet är det nämndens beslut som gäller.