Oväntat slut på tvist om obetald hyra

Enkel hyrestvist vänder riktning och kan sluta med en ersättning på en miljon kronor och ett gäng kossor till hyresgästen.

En hyresvärd kräver sexsiffrigt belopp efter att hyresgästen slutat betala hyra, hyran ska - enligt sajten Hem och Hyra - inte ha blivit betald sedan den 1 juni 2015. Men när hyresvärden lämnade in kravet till domstolen visade det sig att hela ärendet vara mer invecklat än de först trott.

Istället kan det sluta med att hyresgästen har rätt till en miljon kronor - och möjlighet att köpa ut ett antal kossor. 

Ärendet utspelar sig i Växjö kommun, där en man hyr en bostad av ett företag som i sin tur hyr av ett dödsbo. Det är planerat att fastigheten ska avvecklas och säljas.

För 28 år sedan var det mannen själv som ägde fastigheten, som då såldes för 830 000 kronor. Planen var att han skulle köpa tillbaka bostaden och gården av den tidigare ägaren för taxeringsvärdet den dagen det skulle säljas.

Idag är fastigheten värderad till 16 miljoner och hyresgästen menar att det är arbetet han utfört på bostaden som har bidragit till den rejäla värdeökningen.

I domstolen slutar ärendet med en förlikning. Istället för att bostadgästen ska bli betalningsskyldig kan han istället få en ersättning på en miljon kronor om han flyttar ut inom utlovat datum. Utöver ersättningen har han även möjlighet att köpa loss gårdens kossor och dess traktor.