Bygga nytt hus

Erfarenheter av ett lösvirkesbygge

Robert och Caroline har skaffat sig många viktiga erfarenheter som de delar med sig av här i det fjärde och sista avsnittet om deras husbygge. Men vi börjar med att berätta om diffusionsspärrar och inredning.

Vi har fått följa Robert och Caroline från 3D-ritning till nästan färdigt hus.

Vi har fått följa Robert och Caroline från 3D-ritning till nästan färdigt hus.

När stommen var rest och taket tätt på Roberts och Carolines hus gick de vidare med att bygga klart det från insidan. Till en början koncentrerade de sig på nedervåningen, för tanken var att de skulle flytta in när bara första våningen var klar. 

– Vi hade sökt bygglov för oinredd ovanvåning, så vi kunde få slutbeviset redan när nedervåningen var klar, berättar Robban.

Bygger upp väggarna
De började inredningsarbetena med att isolera väggarna med 170 mm isoverskivor i hela huset. 

isolering
Eldragningarna placerades i sista lagret isolering.

Därefter kunde de montera diffusionsspärren, dvs plasta in hela huset så att det blev riktigt tätt. Det var ett ganska stort jobb som tog ca 2 veckor, med god hjälp av Carolines bröder.

– Själva plasten häftade vi upp med pistol, sedan tejpade vi över vid spikhålen, berättar Robban.

Eftersom det är så viktigt att huset är absolut tätt tejpade Robert förutom vid spikhålen också vid alla rörgenomföringar såsom ventilationsrör och slangar. 

inplastning
Alla väggar och tak skulle plastas in och tätt skulle det vara.

Sedan spikade Robert upp liggande reglar, 45x45 mm för att kunna lägga ytterligare ett lager isolering. I det här lagret drog man sedan alla rör och slangar för elen.

På övervåningen satte han glespanel i taket så att ett utrymme skapades för takisoleringen.

– Jag tog in en firma sedan som fyllde hela taket med 470 mm stenull, de gjorde det på två timmar. Hade jag gjort det för hand hade det tagit flera dagar, berättar Robert.

Sedan klädde Robert väggarna med först en OSB-skiva, sedan gips. 

– OSB satte jag för att väggen ska bli stabil så att jag kan skruva upp saker var som helst, utan att behöva leta efter reglar, berättar Robert.

Därefter satte han upp innertaket och spacklade och målade väggarna. Till nedervåningen valde de små takskivor i gips,  kortplank 1,2 x 0,6m som var lätta att lyfta upp själv och skruva fast.

Det enda de tog hjälp med i inredningsarbetet var el, VVS och kakel i våtrummen, samt isoleringen i taket.

lilla badrummet
Lilla toan nästan klar.

Media/maskinrum
Det blev en hel del eldragningar i väggarna, för i tvättstugan, badrummen och på uteplatsen finns det inbyggda högtalare. Via en multiroomförstärkare som står i mediarummet kan de spela olika musik i olika rum, t ex lyssna på radio i ett rum och något från Spotify i ett annat. Ljudkontrollerna sitter på väggen i varje rum.

vardagsrum
Vardagsrummet har eldragningarna på plats.

Även tv:n i vardagsrummet har koppling till mediarummet, där HD-boxen, Blu-rayspelaren och andra apparater står.

– Rummet är väl ca 2x2 meter stort och förutom maskiner för ljud och bild finns också elskåpet, pannan, ventilationsaggregatet och vattenanläggningen i det här media/maskinrummet, berättar Caroline.

Kompromisser i köket
När det var dags att bestämma hur köket skulle se ut visade det sig att Robert och Caroline hade helt olika idéer om vad som är ett snyggt kök. Caroline ville ha ett lantligt kök med profiler, medan Robert hade önskat luckor som var helt släta och högblanka.

– Luckan från Epoq som vi valde är en kompromiss som både jag och Robert kunde tänka oss att leva med, berättar Caroline.

kök
Köksluckorna är en kompromiss av Carolines och Roberts önskemål.

Bänkskivan är av tåligt skifferlaminat där man kan ställa varma kärl, fast de har upptäckt att den lätt får repor om man skär med knivar mot den.

– Man kunde beställa med de underlimmade hoarna färdigmonterade, det var smidigt, säger Robert.

Förutom att hoarna beställdes färdigmonterade så byggde Robert ihop köket själv utan problem.

Övrig inredning
På golven i hela huset ligger 2-stavs ekparkett, mattlackad för ett oljat utseende.

Trappan upp till övervåningen lät de bygga av en gammal ek som har stått på Carolines föräldrars tomt.

– De högg ner eken för några år sedan, så har vi sparat den för att kunna bygga trappan av den. Vi sågade planken och lämnade in till en finsnickare som min pappa känner, berättar Robert.

trappa
Trappan är byggd av en ek från Carolines föräldrars tomt.

När vi frågar vad som var svårast med att inreda huset, blir svaret att det svåraste var att bestämma vad som skulle upp.

– Det är inte bara köket, allt är en jämkning i vår inredning, berättar Robert och Caroline i mun på varandra.

Den enda gången de inte jämkade var när Robert åkte och köpte taklister utan att fråga. Som kompensation fick Caroline sedan välja tapeter till tvättstugan helt fritt …

Robert och Caroline har naturligtvis lärt sig massor på det här husbygget. Här är deras viktigaste lärdomar som de vill dela med sig av till andra som funderar på att bygga helt själva i lösvirke:

Allt tar längre tid än man tror. Det räcker inte med kvällar och helger. Det är långledigt som gäller. Vi tappade helt tidsramarna. Vi trodde att det skulle ta 4 månader och att vi kunde flytta in när sonen föddes. Han är 2,5 år nu och vi har fortfarande mycket kvar.

Det blir mer arbete än man kan tänka sig. Alla sa att man skulle räkna högt, men det blev ändå mer. Man tror att man tar i men det räcker ändå inte.

Skaffa inte barn mitt i bygget.

Dela upp jätteprojekt som det här i smådelar. Fokusera på mindre moment så att man inte blir galen, ett delmål om dagen.

Se inte allt ni har kvar att göra, se hur mycket ni faktiskt har gjort, brukar Roberts pappa säga och det har vi försökt tänka på. Då har det känts lättare att fortsätta sedan.

Det är viktigt att vara envis och bara köra. Man får vara en arbetsmyra.

–      Det svåraste har varit att planera vissa inköp, då man ibland missbedömer tiden det tar att utföra olika byggmoment. Köket flyttade vi runt i flera månader innan vi satte upp det, då vi inte hunnit gipsa klart osv...

Läs mer om husbygget på deras blogg

Björkekärr
Klicka på bilden för att se hur deras hus växer fram, från tomt till färdigt hus.