Bygga nytt hus

Robert och Caroline bygger hus i Björkekärr

Robert och Caroline har ritar och bygger sitt hus själva.

Robert och Caroline har ritar och bygger sitt hus själva.

Robert och Caroline i Alingsås bestämde sig för att bygga hus helt själva, efter att ha tittat på en lång rad renoveringsobjekt som de ratat. Här börjar artikelserien om deras husbygge.

När Robert och Caroline träffades bodde de i varsin lägenhet. Så bestämde de sig för att skaffa något gemensamt och började då med att åka runt och titta på olika renoveringsobjekt.

– Vi blev skrämda för att det var så mycket att göra på husen, det skulle kosta så mycket att få det fräscht, berättar Caroline.

Ett alternativ till att köpa ett renoveringsobjekt var ju att bygga ett hus. Robert har nämligen alltid velat bygga hus.

– Jag har gillat det sedan jag var liten, då byggde jag kojor. Jag är typen som gillar att konstruera, så varför skulle jag inte kunna bygga ett hus, säger Robert.

Dessutom jobbar han en del med CAD-program i sitt arbete och tyckte det skulle vara roligt att rita huset själv. Därför började Robert och Caroline att skissa på ett hus de skulle kunna bygga. De bestämde sig för att skaffa ritprogrammet Punch! Home Design 3D och rita huset med hjälp av det.

– Det är ett ganska simpelt 3D-program, men det funkade att göra idéritningarna i, berättar Robert.

björkekärrs hustitning
Roberts och Carolines husritning.

Med hjälp av Punsch! tog de fram två olika ritningar, innan de ens hade någon tomt på gång. Ett enplanshus och ett tvåplanshus, flera versioner av varje.

– Vi började väl i lite fel ände där, fast vi ritade vidare sedan när vi hade köpt tomten, berättar Robert.

Så efter att ha tittat på en rad renoveringsobjekt som de ratat och skissat på ett par husvarianter, började de leta efter en tomt.

På Hemnet fanns då en tomt som hade legat ute till försäljning ganska länge. Den låg 5 km från Alingsås, vilket var lagom nära stan, nära vattnet och det fanns lagom mycket grannar.

Björkekärr
Här skulle Robert och Caroline bygga huset, platsen heter Björkekärr.

– Det finns några hus runtomkring, så det är inte helt dött, säger Caroline.

Det var skog över hela tomten och den låg på en liten höjd. Den var kuperad och en del sprängning skulle krävas. Även om det fanns en del att göra på tomten tvekade de inte att slå till och köpte tomten för 580 000 kr, med tillträde i maj 2008.

När tomten nu var inköpt insåg de att det var tvåplanshuset de hade skissat på som skulle vara lämpligt att bygga. Efter en del modifieringar i ritningen tog de med den till två hustillverkare för att få offerter på husstommen.

– Vi funderade på att köpa huset stomrest och sedan inreda och färdigställa själva, berättar Robert.

Den ena hustillverkaren var dock för dyr och den andra ville inte göra det alls. Så Robert och Caroline bestämde sig för att bygga huset helt själva, bräda för bräda.

För att få bolån till husbygget fick de presentera en kalkyl för banken. De satte en budget på totalt 2,7 miljoner kr för sitt husbygge, inklusive tomt.

I nästa avsnitt berättar vi om när Robert och Caroline ger sig på markarbetena, en inte helt lätt uppgift på tomten som var full av skog, sly, berg och hålor.

Fortsättning följer …