Spara kosing och gör jobbet själv – 15 prima byggprojekt från forumet

Friskt vågat, hälften vunnet. Chrisofsweden byggde fritidshus själv när han var 22 år, utan tidigare erfarenhet.

Friskt vågat, hälften vunnet. Chrisofsweden byggde fritidshus själv när han var 22 år, utan tidigare erfarenhet. Foto: Chrissofsweden

Är du nybliven husägare så inser du snart att det kostar rena fantasisummor att bygga, renovera och utveckla huset. Här listar vi 15 fantastiska bygg- och renoveringsprojekt, stora och små, som våra medlemmar gör själva – vissa självklara och andra mer otippade.

Bild 1 av 15

Rita och bygga huset själv

byggde huset själv

Foto: Heij83

Det ultimata projektet är väl ändå att både rita och bygga huset själv. Ett exempel på en medlem som gjort det är Heij83, dokumenterat i tråden Villa Heij: Egenritat 1,5 plan i lösvirke. Han räknar med att ha sparat 2 miljoner kr på detta.

Eller varför inte bygga ett fritidshus i fjällen själv, som Gabbe1 gör: Bygga fritidshus i fjällen i egen regi

Och du behöver inte ha så mycket erfarenhet för att bygga hus själv, se bara på Chrisofssweden: 22 år saknar erfarenhet och ska bygga fritidshus!

Bild 2 av 15

Dåligt med plats? Lyft taket och bygg på en våning

bygga på våning

Foto: MTech

Medlemmen MTech lyfte taket på huset och byggde på en våning. Riktigt allt kunde han inte göra själv, men det mesta. Du kan följa hans projekt i tråden Projekt taklyft!.

Bild 3 av 15

Ta tjänstledigt och gör en rejäl tillbyggnad själv

tillbyggnad

Foto: Villeg

Bakom medlemsnamnet villeg som har projekttråden Större tillbyggnad i egen regi står elektroingenjörerna Malin och Vilhelm Geijer. De räknade ut att de behövde jobba tre timmar för att kunna betala en hantverkare för en timma - det skulle alltså löna sig att göra jobbet själv. Sagt och gjort, de tog tjänstledigt ett år och byggde själva istället.

Bild 4 av 15

Dränera själv och spara flera månadslöner

dränera själv

Foto: Jultomtepappan

Vi undersökte vad det kostar att dränera för ett par månader sedan. Det aktuella priset är ungefär 170 000 kr efter ROT för en ca 34 löpmeter dränering. Ämnet diskuterades i forumet redan 2004, då medlemmen LGB dränerade själv och hamnade på en kostnad av ca 15 000 kr. Idag kostar väl materialet ungefär det dubbla, men det är långt till de 170 000 kr och uppåt du får betala om en entreprenör gör jobbet.

Bild 5 av 15

Bygg en källare under huset - i efterhand

bygg källare

Foto: tommib

En källare tillför huset stort värde. Och visste du att du kan bygga en källare under huset även på ett befintligt hus? Var bara beredd på att det blir hårt arbete under lång tid.

En som håller på med just det sedan 2015 är medlemmen tommib. Följ när han brottas med berget, om du inte redan gör det, projekttråden heter Projekt källare.

Bild 6 av 15

Sätta in FTX-ventilation själv

installera ftx

Foto: ulfben

Många behöver förbättra sin ventilation i huset och med FTX-ventilation återvinns värmen i frånluften, vilket sparar energi. I vårt forum är det många som berättar om hur de köper ett installationskit och sedan gör jobbet själva. En sådan medlem är ulfben med projekttråden Installerar FTX i 70-talsvilla.

Bild 7 av 15

Bygga pool - till och med infinitypool själv

infinitypool

Foto: Paerh

Drömmer du om en pool hemma, men inser att det är alldeles för dyrt? Vi har medlemmar som bygger poolen själv och då kommer ner i en bråkdel av priset som gäller om du låter en entreprenör bygga den.

Till exempel byggde medlemmen Paerh en infinitypool själv och dokumenterade arbetet i tråden Vi bygger pool!

Sedan har vi j-075 som lyckades bygga en pool själv för bara 50 000 kr, hans projekttråd heter Pool är inte så dyrt – mitt projekt.

Bild 8 av 15

Bygg attefallshuset själv

bygga attefallshus

Foto: Jan1

Är du sysslolös som medlemmen Jan1, varför inte bygga ett attefallshus själv? Ta inspiration av hans bygge i tråden Attefallshus under 300 000.

Bild 9 av 15

Bygg köket inklusive köksluckorna och bänkskivan själv

byggde köket själv

Foto: Fredrik Lykelid

Fredrik och Frida totalrenoverade 1930-talshuset och hade förälskat sig i ett dyrt Kvänumkök där lucka och stomme ligger kant i kant. De sparade en rejäl slant på att köpa Ikeaastommar och bygga om så att lucka och stomme ligger kant i kant på gammalt vis. Inte nog med det, de göt bänkskivan i betong själva också.

Bild 10 av 15

Bygg badrummet själv

badrum

Foto: ErikAlbin

Ett nytt badrum kostar ofta flera hundra tusen kronor och arbetskostnaden är en stor del i det hela. Det märks i vårt forum där fler och fler väljer att bygga badrummet själv, något som nästan alla försäkringsbolag tillåter idag. En som har renoverat badrummet själv och dessutom delar med sig av en guide steg för steg om att renovera badrum är nizzehult.

Bild 11 av 15

Bygg ett garage

bygga garage

Foto: Emil Svensson

Javisst, du kan bygga garaget själv också. Det har Emil Svensson gjort. Han ville ha ett garage där han kunde köra in bilen, mecka lite grand och bygga saker, vilket du kan följa i tråden Mitt Garagebygge.

Bild 12 av 15

Bygg ett eget flipperspel

bygga flipperspel själv

Foto: Hek

Är du tekniskt lagd kan du bygga ditt eget virtuella flipperspel. Se hur medlemmen Hek har gjort i hans projekttråd: Virtual Pinball

Bild 13 av 15

Ordna ett gym där hemma

bygga utegym hemma

Foto: OverAndOut

Årskort på gymmet kan kosta många sköna tusenlappar för en familj. Fler och fler ordnar gym där hemma istället. Ta inspiration till hur du vill bygga ditt eget hemmagym från tråden Visa ditt hemmagym, det det finns alltifrån enkla träningsanordningar inne och ute till mer avancerade och fullt utrustade proffsgym.

Bild 14 av 15

Bygg en slaktbod av stenblock

slakthus stenblock

Foto: Bullebock

Om du bor på gård kanske du vill ha ett särskilt ställe att slakta på. Medlemmen Bullebock har byggt en slaktbod som också kan användas som kallgarage, om vi förstår det rätt. Ett gediget bygge är det i alla fall.

Bild 15 av 15

Bygg ett hönshus

höns

Foto: FMagnus

Bygg ett eget hönshus och trygga tillgången på gratis ägg. Vissa kommuner tillåter att du bygger ett hönshus på tomten i detaljplanerat område, andra inte. En som nyss har börjat bygga på sitt hönshus är medlemmen ptz, följ hans projekt här: Hönshusbygge