Bygga nytt hus

Bygga hönshus – regler och utformning

Medlemmen HDS hönshus.

Medlemmen HDS hönshus. Foto: HDS

Ett hönshus bör vara isolerat och ha lagom tjocka sittpinnar så att hönan precis kan greppa om dem. Vi undersökte hur man bygger ett bra hönshus med hjälp av djurskyddshandläggaren Christina Odén på Jordbruksverket och arkitekt Calle Posse, expert på Byggahus.se.

Funderar du på att skaffa höns och bygga ett hönshus inom detaljplanerat område så bör du börja med att ta reda på om det överhuvudtaget är tillåtet att ha hönor, tuppar och hönshus där du bor. Vissa kommuner tillåter det, vissa inte. I Lomma kommun i Skåne är det t ex  tillåtet att ha 1-5 hönor och ett hönshus utan tillstånd, tupp måste du dock begära tillstånd för. I både Sollentuna och Ludvika kommun behöver man däremot alltid ha tillstånd både för att ha hönor, tuppar och hönshus. I Göteborg är man generös, där behöver privatpersoner inget tillstånd för hönor, tupp eller hönshus. 

Reglerna för hur ett hönshus ska utformas

För att hönorna ska få det så bra som möjligt finns det en del regler - dels sådana du måste följa, dels rekommendationer.

Hönshus från Mitchell Clarke
Ett modernt hönshus av arkitekt Mitchell Clarke Architecture.

Minimikrav på ett hönshus:

  • Varje höna bör ha minst 0,2 kvm hönshus 
  • Det ska finnas fönster så att de får solljus
  • Hönorna ska ha tillgång till sittpinnar
  • Det ska finnas värpreden och ströbad

- Regelverket handlar om minimimått och inte optimala mått. Djur behöver olika stora utrymmen beroende på vilket sort det är och hur gamla de är. Man ska också tänka på att de flesta mått är skrivna för stora besättningar med många djur. Har man få djur behövs oftast mer plats per djur, så att inte den totala ytan som djuren vistas på blir för liten. Vid djurhållning i hobbyskala har man ju stora möjligheter att ge djuren optimala betingelser, säger Kristina Odén, Djurskyddshandläggare vid Jordbruksverket.

- En bra förutsättning för hönsen är att hönshuset står på torr mark med ett fönster i söderläge, men placera gärna det större fönstret åt ett annat väderstreck så att det inte blir för varmt därinne, säger Calle Posse, arkitekt och expert på Byggahus.se.

Modernt hönshus
Vid Michell Clarkes hönshus finns en rastgård.

Du bör även isolera byggnaden. Hönsen tål en del minusgrader och en del värme, men det får inte uppstå extremer åt något håll. Genom att isolera håller du temperaturen jämnare. Dessutom får inte dricksvattnet kunna frysa vintertid.

- För att uppfylla reglerna om klimat och termisk komfort för djuren måste huset givetvis vara tillräckligt isolerat/uppvärmt/inte dragigt under den kalla delen av året, säger Kristina Odén.

Medlemmen Sir Antons värpreden. Foto: Sir Anton
Medlemmen Sir Antons värpreden. Foto: Sir Anton

- Värpredet är den plats där hönan ruvar. Dessa består av små lådor som ställs på högkant på golvet eller sätts fast på väggen, säger Calle.

Han berättar vidare att sittpinnarna måste vara så pass tjocka att hönorna precis kan greppa runt dem.

- Många tycker att de bästa sittpinnarna är de som man tar direkt från naturen eftersom de är oregelbundna och gör att hönsen inte måste sitta med tårna i exakt samma läge varje natt. Cirka 20 centimeter pinne per normalstor höna är det som gäller.

Sittpinne i hönshus
Medlemmen KnockOnWoods inredning i hönshuset. Foto: KnockOnWood

Inred hönshuset och förbered för hönsen

I hönshuset bör hönorna ha har tillgång till:

  • Halm, kutterspån eller sågspån på golvet
  • Sandbad
  • Vatten
Inredning i hönshus
Inredning i ett hönshus. Foto: Pinterest

- Sandbadet får gärna vara så stort att flera höns får plats att sandbada samtidigt, eftersom det är ett beteende som drar igång övriga djur ordentligt. Ett sandbad kan vara ströbädden i hönshuset, om det inte finns tillgång till uterum för hönsen, säger Calle Posse.

Om du strör med kutterspån eller sågspån inomhus fungerar det som sandbad åt hönsen. Halm eller hö fungerar däremot bara om det är väl hackat. 

- Om du strör med ohackad halm kan du ha en stadig balja med sand eller torv i hönshuset, säger Calle.

Sir Anton Hönshus
Medlemmen Sir Anton har byggt hönshus med glasdörr och LED-belysning. Foto: Sir Anton

Utöver sandbad ska det alltid finnas tillgång till färskt vatten och förstås även kontinuerlig föda. Placera foder och vatten så att spill undviks. Ströet ska hållas torrt. Du måste också tänka igenom hur du lätt ska kunna ta ut hönsgödseln. Ligger den för länge inne i huset, kan luften bli dålig, särskilt om gödseln är blöt.

Rovdjurssäkra hönshuset

Glöm inte att rovdjurssäkra hönsgården genom att gräva ned kanten på nätet minst 30 centimeter samt ha ett nättak på ovansidan.

Läs mer

Hönshus med LED-spotlights och glasdörr
Dra el till fristående hönshus