Byggfirma lämnade renoverat hus utan puts runt fönstren

Kristians hus.

Kristians hus. Foto: Privat

Skulle renovera nyköpta huset men byggfirman visade sig vara skojare.

En husägare i Utby, Göteborg, sitter med skador på huset för hundratusentals kronor efter att en byggfirma inte fullföljt sitt åtagande. Huset - som redan från början hade ett ganska stort renoveringsbehov - står sedan i juni utan puts runt fönstren och ett flertal besiktningsanmärkningar som inte åtgärdats. 

Företaget hade från början använt sig av fel sorts puts, ett av många fel på huset, och efter påstötningar kom de dit för att åtgärda men efter att de skurit bort putsen kom de inte tillbaka igen.

- Även om man lappar runt fönstren nu kommer det att se ut som ett lapptäcke på grund av den felaktiga putsen, för att det ska bli snyggt måste man göra om det från grunden. De pengar vi hållit inne kommer inte på långa vägar täcka det som krävs, säger husägaren Kristian Dahlén.

Han kollade upp SSV Bygg hos Allmänna Reklamationsnämnden innan han anlitade dem. Då fanns det inget där. Men i efterhand har det visat sig att andra människor drivit process mot dem men då i domstol.

- De kommer att komma med på svarta listan nu när jag anmält dem till ARN, men de kommer säkert bara att flytta sina tillgångar till ett nytt bolag och fortsätta bete sig så här, säger Kristian.

SSV Bygg påstår istället att det handlar om mindre arbeten för att få huset klart men att de inte fått tillgång till huset för att avsluta sitt åtagande.

Det är en bild som Kristian inte delar.

- De påbörjade arbetet i början av 2016. Sedan har de kommit och åtgärdat ett par av punkterna, andra inte. I somras skar de bort putsen runt fönstren och sedan kom de aldrig tillbaka. Jag ringde i ett halvårs tid och valde att gå till ARN eftersom jag inte fick någon respons, säger han.

Men även om han fått rätt i ARN sitter han med ett hus som måste renoveras färdigt. Att byggföretaget ifråga kommer att ersätta honom på rekommendation från ARN ser han som uteslutet. Nästa steg är därför att gå till tingsrätten. Han funderar även på att polisanmäla företaget för skadegörelse.

- Med tanke på att de slet ned putsen runt alla fönster och sedan aldrig kom och åtgärdade det så ser jag utrymme för en polisanmälan. De har ju skadat mitt hus.