Anlita hantverkare, Ekonomi, Renovera

Så kollar du hantverkaren

När du ska anlita en firma för att göra ett större renoveringsarbete är det klokt att kontrollera ordentligt att det är ett pålitligt och stabilt företag du tänker anförtro ditt hus och dina pengar. Detta bör du kontrollera.

Kanske dags att anlita elektriker?

Kanske dags att anlita elektriker? Foto: Marlén Eskilsson

Kolla att tidigare kunder varit nöjda

Prata med folk som har anlitat hantverkaren tidigare. Var det god kvalitet på utfört arbete? Kom han på avtalad tid? Höll prisuppskattningarna? Se upp så att det inte är en släkting eller någon annan ”mutad” referens hantverkaren ger dig. Prata helst med minst tre kunder till hantverkaren, där arbetet är avslutat. Det är inte förrän jobbet är färdigställt och fakturerat som man kan uttala sig.

Ett tydligt tecken på att en kund inte varit nöjd är om de har anmält företaget till ARN. Kolla därför om företaget ligger på Svarta listan på Byggahus.se, där vi listar företag som inte har kompenserat kunden trots att ARN beslutade om det. Klicka här för att komma till Svarta listan

Ibland kan det vara svårt att få tag på referenser, men ge dig inte. Anlita inte hantverkaren förrän du har fått prata med referenser på honom/henne så att du känner dig nöjd.

Kolla att hantverkaren har en gällande F-skattsedel

Det enklaste är att be om organisationsnumret och sedan söka på det hos allabolag.se. Då ser du inte bara om giltig F-skattsedel finns, utan också ägare och hur det har gått ekonomiskt för företaget de senaste åren.

Har inte hantverkaren F-skattsedel betraktas du som arbetsgivare och blir skyldig att dra av skatt och betala arbetsgivaravgift och försäkringar för hantverkaren.

Kolla om företaget har skulder

Kontrollera om ägaren eller företaget har skulder till Skattemyndigheten, eller andra stora skulder. Det är ett tecken på att allt inte står rätt till. De här upplysningarna får du av Kronofogden.

Kolla hantverkaren hos Kronofogden

Du får reda på om hantverkaren har skulder eller betalningsanmärkningar hos Kronofogden. Allt du behöver är organisationsnumret, som du uppger när du ringer till Kronofogden.

Byggnadsingenjör Charlotte Andersson tipsar om ytterligare sätt att kontrollera hantverkaren.  Det gör du genom att gå till biblioteket.

– Jag var på en information på biblioteket i Helsingborg och de abonnerar på en tjänst för att kolla företag, UC. Den får alla använda gratis, för att se om ett företag har kreditvärdighet, betalningsanmärkningar, de senaste årens årsredovisningar, ägare och skatteskulder, tipsar Charlotte Andersson.

Kolla om ägaren har tidigare konkurser

Kolla om ägaren till företaget har tidigare konkurser bakom sig. Det kan vara en varningssignal som du ska titta närmare på. Tingsrätten har uppgifter om konkurser.