Renovera, Husdrömmar

Husdrömmar: Makeover av ett 50-talshus med 70-tals tillbyggnad

När man renoverar ett välbevarat äldre hus - vad ska tas tillvara, vad ska ändras? Och tar vi bort husets själ om vi gör om det för mycket? Frågorna ställs på sin spets i kvällens avsnitt av Husdrömmar.

Pernilla och Conny från Markaryd bygger om ett 50-talshus med tillbyggnad från 70-talet.

Pernilla och Conny från Markaryd bygger om ett 50-talshus med tillbyggnad från 70-talet. Alla bilder är skärmdumpar från tv-programmet.

Husdrömmars andra avsnitt 2019 handlar om Pernilla Brandt Englund och Conny Englund. Paret bor i en villa i Markaryd i Småland. De har också ett sommarhus i Skummeslövsstrand i Laholms kommun. Nu har Pernilla övertalat Conny att köpa ytterligare ett hus på en annan ort i kommunen, i Mellbystrand. Kanske kan de renovera det och flytta dit, permanent eller för att ha som sommarhus? Vid resans början är det inte riktigt bestämt.

Hus byggt 1955
50-talshuset byggdes till med mexisten på 70-talet.

Huset före ytskiktsrenovering

Huset de köpt är ett välbevarat 50-talshus i rött tegel, tillbyggt på 70-talet med en avvikande fasad i mexisten. Det är 140 kvm stort. Det ritades 1955 av arkitekten Svend Bögh-Andersen som var stadsarkitekt i Laholm under många år.

Terrassen från 50-talet
Den ursprungliga terrassen, belagd med kalksten.

I huset sitter de ursprungliga tapeterna från 50-talet kvar, faktiskt både i tak och på väggar. Här finns en karaktäristisk öppen spis och ett intakt parkettgolv. 

tapet i taket
Här satt färgstarka tapeter på både väggar och tak.

I trappavsatser och på marken i trädgården är stora ytor belagda med fin kalksten.

Vardagsrum 50-tal
I vardagsrummet låg ekparkett på golvet.

Planer på ombyggnad

Conny, 53 år, arbetar som murare och plattsättare, Pernilla, 47 år, är inredningsarkitekt. Hon har övertalat Conny om att de behöver det här huset och att de ska ytskikts-renovera det som hon vill. Conny ställer motvilligt upp. Budget sätts till 600 000 kr.

trädäck byggs
Conny lägger ett trädäck.

De berättar för Gert Wingårdh som sina planer på att putsa huset så att fasaden blir enhetligt vit. De ska tapetsera om, byta golv i kök och vardagsrum och på terrass och i trädgården ska de täcka alla kalkstensplattor med ett gigantiskt trädäck. Men Gert menar att mexitegel är framtiden, liksom det röda 50-talsteglet, för att inte tala om kalkstensplattorna. Detta borde de vårda istället för att byta ut eller dölja bakom andra material.

En rundtur i ett byggnadsminne från 50-talet

Programledaren Anne Lundberg tar med Pernilla och Conny på en rundtur i Laholm för att titta närmare på andra hus som arkitekt Svend Bögh-Andersen har ritat. Bland annat är det församlingshemmet och ett antal villor, inte minst arkitektens egen villa som vi får guidning i av hans svärson Håkan Dahl.

Skidbacken
Arkitektens eget hus Skidbacken, idag märkt som byggnadsminne.

Arktitektens hus har fått namnet Skidbacken, av förklarliga skäl. Här har han experimenterat med formen på riktigt 50-talsmanér. Sedan 2011 är huset ett statligt byggnadsminne. 

Vackert vardagsrum 50-tal
Otroligt vackert vardagsrum med lekfull spis, mosaik i flera nyanser på golvet med matchande tak.

Inne där får vi se helt fantastisk 50-talsinredning. På golvet ligger olika nyanser av blå mosaik. Taket är härligt kornblått.

Kök 50-tal
Köket är bevarat 50-tal.

Köket är intakt, liksom alla rum och trappan upp. 

Trappa upp, 50-tal
Karaktäristiskt trappräcke.

Huset har flera annorlunda öppna spisar, ett av arkitektens signum.

Renoveringen går vidare

Conny och Pernilla tar dock inte intryck av rundturen utan håller fast vid sin ursprungliga plan att modernisera sitt 50/70-talshus.

Putsar och vitkalkar fasaden
De putsar fasaden.

De putsar och vitkalkar fasaden, ett arbete som tar fullständigt musten ur dem. De gör det nämligen under 2018 års heta sommardagar. Conny bygger trädäcket, men lämnar vissa delar av kalkstenen synliga.

Terrassen är klar
Tegelpelarna är putsade och ovanpå kalkstenen har de lagt trätrall.

I badrummet sätter han microcement utanpå det gamla kaklet och byter ut porslinet och duschblandaren. Allt går i grått. Ett snabbt sätt att förnya det som syns i ett badrum. 

Microcement i badrummet
Badrummet får en ytskiktsrenovering.

Pernilla övervakar arbetet med inredning av kök och vardagsrum, där taket får en ny tapet, liksom en vägg. De bevarar den öppna spisen och en vägg i tegel.

Köket går i svart
Nya köket går i svart med bänkskiva av carrara-marmor.
matplatsen klar
Gert gillar siktlinjen 
Entré klar
Huset är klart för inflyttning.

På slutet är det spännande, har Pernilla lyckats övertyga Conny om att de ska flytta dit nu? Nej, de ledsnade fullständigt på huset när de slet med att kalka putsen under de heta sommardagarna. De provade att bo här några veckor, men allt tyder på att de kommer att sälja det nu när det är klart. Projektet kostade 10% mer än budgeterade 600 000 kr.

Se avsnitt 2 av Husdrömmar här