Teknik

Höstens TV-nyheter 2020 - TV-apparaterna som lockar

Philips nya OLED+ smarttv.

Philips nya OLED+ smarttv.

Funderar du på att köpa ny TV till hösten? Ta en titt på vad tillverkarna har för nyheter i år och se om det finns något för dig.

Europas prylmässa IFA kunde inte genomföras på plats i år på grund av Covid-19, men tillverkarna har ändå tagit sig tid att sätta ihop digitala event där de visar upp höstens och vinterns TV-nyheter. Vi har tagit en titt på de TV-apparater du kan förvänta dig på butikshyllorna i höst - en del finns till och med redan att köpa.

Vad snackas det om bland tillverkarna?

Det fortsätter vara 55 och 65 tums tv-apparater som lockar; dessa storlekar har kommit att bli den nya standarden - även om något mindre storlekar fortfarande går att få tag på ur en del av produktserier som tillverkarna släpper. Sony släppte exempelvis sin första 48-tums OLED-TV (KD-A9) i år.

LG-TV
LG B9S, en OLED-TV.

Vi ser även att fokus i första hand ligger på OLED. För några år sedan var den bildtekniken extremt dyr, men som med all annan teknik har utvecklingen gått framåt och tekniken kommersialiserats så att det numera är mer överkomliga priser. Även om fokus ligger på OLED kommer du förstås hitta billigare LED-modeller i butik också.

Det bör nämnas att Samsung har en egen variant. De har inte satsat på OLED, istället kör de QLED. Medan OLED är riktigt bra på svärta, är QLED istället stark när det kommer till ljusstyrka. Även om namnen låter lika är det helt olika tekniker. En QLED är en TV med kvantpunktsteknik, enkelt förklarat en LED-belyst LCD-panel. Medan OLED har separata ljusdioder och varje sådan utgör en pixel på skärmen, denna panel är därmed inte bakbelyst och varje enskild pixel kan styras. Bägge teknikerna har sina för- och nackdelar.

Förutom OLED/QLED och stora TV-apparater är 8K på tapeten, det är dock fortfarande väldigt high end. 8K är uppföljaren till 4K, och det handlar om hur högupplöst skärmen är. Det släpptes en rad 8K-TV under hösten men endast för den med tjock plånbok.

Nedan listar vi några av höstens mest intressanta TV-köp i mer humana prisklasser.

Philips TV
Philips 50PUS8105, en budget-TV med Ambilight*.

Intressanta TV-apparater i budgetklass

Om: TV-apparater < 9 000 kr

  • Sony KDX70 - En mycket budgetvänlig 43-tummare med 4K-upplösning och en väldigt tunn ram runt omkring panelen.
  • Philips 50PUS8105 - Denna LED-TV på 50 tum kommer med stöd för både Alexa, Ambilight* och 4K-upplösning. Finns även i andra storlekar.
  • Samsung TU8515 - En 50-tummare från Samsungs Crystal UHD-sortiment för 2020. Det är en LED-TV med 4K-upplösning, extremt tunn ram och stöd för HDR. Kablarna från TV:n löper genom fotstativet vilket gör att du kan gömma undan dem snyggt. Stöd för både Google Home och Alexa.
Samsung TV
Samsung QE55Q80T, en TV i mellanprisklassen.

Intressanta TV-apparater i mellanprisklassen

Om: 9000-15 000 kr

  • Samsung QE55Q80T - Q80T är en QLED-modell som finns i en lång rad storlekar. Det är en 4K-TV med HDR10 + och HLG-stöd, dock inte Dolby Vision. 
  • LG B9S - En riktigt prispressad 4K-modell som är uppföljare till populära B9 från fjolåret. Det är, som namnet antyder, en OLED-TV och har stöd för både röstassistenter, Homekit och IoT. Kablar löper genom foten så att du får det fint och prydligt på TV-bänken. Finns i 55 eller 65 tum.
  • Sony KD-XH80 - 4K-TV med stöd för röstassistent och Airplay (Google Home/Apple HomeKit) och Dolby Vision. Finns i 55 eller 65 tum.
Sony TV
Sony KD-A8, en premiumvariant med fin bildkvalitet.

Intressanta tv-apparater i premiumklassen

Om: > 15 000 kr

  • LG OLED 55CX - Uppföljare till LG:s populära C-modell. Denna 4K-TV har stöd för HDMI 2.1 och kommer därmed att fungera utmärkt ihop med de kommande spelkonsolerna från Sony och Microsoft. TV:n har även prisats för sin fina bildkvalitet. Finns i 55, 65 eller 77 tum.
  • Sony KD-A8 - Primär OLED-modell från Sony för 2020. Det är en Android-TV med 4K-upplösning, där själva skärmen fungerar som högtalare. En extremt tunn TV som är kompatibel med både Google Home och Apple HomeKit/Airplay. Finns att köpa i 55 eller 65 tum.
  • Philips Oled+ 935 - Flaggskeppsmodellen från Philips har lagt till ett +-tecken i namnet och kommer med inbyggd soundbar (Bowers & Wilkins), ambilight* och senaste AI-processorn P5. Det är en 4K OLED-TV, och den finns i flera storlekar.

* Ambilight är en ljuslösning som Philips har patenterat. Den är inbyggd i flera av deras TV-apparater. Ambilight innebär att TV:n har inbyggd belysning baktill som kastar ut ljus på väggen bakom. Ljusets färg och styrka varierar med innehållet i TV:n. Är det exempelvis en fotbollsmatch på TV med grönt gräs i nederkant, en rödklädd spelare till höger och himmel ovanför kommer ljuset mot väggen att vara grönt, rött och blått i den riktning som stämmer med innehållet i bilden.