Teknik

Så streamar du serier och filmer i fritidshuset

Ibland kan man behöva en paus från solen och koppla av till en bra streamad serie.

Ibland kan man behöva en paus från solen och koppla av till en bra streamad serie. Foto: Sjönära Fastigheter

Vad behöver du för att streama film i sommarstugan? Vi har undersökt de olika alternativen.

Vill du kolla på de senaste avsnitten av din favoritserie i sommarstugan? I korthet handlar det om att säkerställa att du, i realtid, kan överföra (streama) serierna och filmerna till fritidshuset på något vis. Och att du där sedan kan få upp dem på TV:n eller en annan enhet och titta på dem.

Olika sätt att titta:

  • Starta och se på innehåll direkt i mobilen/surfplattan/datorn
  • Starta och se på app-innehåll direkt i TV:n
  • Starta innehållet i mobilen/surfplattan och streama det vidare till TV:n

Alla punkter utom den sista innebär att du måste ha tillgång till serien eller filmen i en app i den enhet som du använder för uppspelning. Det kan till exempel handla om att du har en smart-tv med streamingappar såsom Netflix, SVT Play med flera inbyggda och tillgängliga direkt i TV:ns gränssnitt. Men det kan även vara så att du helt enkelt har apparna i din telefon eller kollar via webbläsaren i datorn. 

Ytterligare ett alternativ är att du betalar för en TV-operatörs streamingtjänster, du som har ett TV-abonnemang hos exempelvis Telia har även tillgång till deras streamingtjänst Telia Play och det fungerar då ungefär som vilken annan streamingtjänst som helst. Vissa övriga operatörer har liknande lösningar.

Den sista punkten i listan ovan innebär istället att du startar filmen i en enhet (vanligen mobilen eller datorn) och sedan skickar du bild och ljud till TV:n. Detta är nödvändigt om du inte har apparna tillgängliga direkt i TV:ns gränssnitt. För att det ska fungera behöver du vanligen en mediaspelare som trådlöst (via ditt wifi) kopplar ihop mobilen/datorn med TV:n - vissa nyare TV-apparater har dock en sådan inbyggd. Mer om detta senare i artikeln.

Streama young royals
Young Royals är en svensk serie på Netflix. Foto: Marlén Eskilsson

Tillgång till internet eller ladda ner och titta offline

Oavsett hur du tänkt kolla så behöver du först och främst en internetuppkoppling i sommarstugan. Det är genom denna som du får filmerna och serierna att ta sig från servern hos streamingtjänsten och in i den enhet som du använder för att streama eller titta på dem.

Om du inte har internet där du ska streama, måste du istället säkerställa att det du tänkt titta på finns tillgängligt offline. Du måste alltså ladda ner det du vill se - i förväg. Flera av streamingtjänsterna har inbyggda lösningar för offline-tittande, men det är ofta så att inte allt går att ladda ner offline, utan de har ett särskilt utbud tillgängligt för detta ändamål. Så kolla att serien du följer finns för offline-nedladdning hos den streamingtjänst du använder. 

Du behöver också ha lagringsutrymme nog för att få plats med alla serier och filmer på enheten som du tankar ner dem till. Nedladdningen utför du när du fortfarande är hemma och har tillgång till ditt wifi.

OBS: Det är inte alla appar och enheter som stödjer att man streamar offlinematerial till tv!

Snabb och stabil uppkoppling i sommarstugan

Om du däremot vill se serierna på plats utan att först ladda ner dem så är det 100 procent nödvändigt att du har tillgång till internet där du befinner dig. Uppkopplingen måste vara stabil och snabb nog för att det du tittar på inte ska börja buffra (= uppspelningen stoppas då och då för att innehållet ska laddas in) och för att bildkvaliteten inte ska sänkas till en nivå där du inte längre ser vad som pågår. Det brukar räcka med 3G för att det ska fungera tillfredsställande.

Rörlig bild slukar dessutom stora mängder data, jämfört med exempelvis musik - så vidare bör du ha ett abonnemang som inte bygger på att du betalar per förbrukad data. Alternativt att du har en väldigt stor data-pott redo.

Använder du ditt fritidshus året om kan det vara värt att investera i någon form av fast uppkoppling. Det finns exempelvis fast bredband via mobilnätet, fiber och på vissa håll fortfarande adsl. 

Hur är abonnemanget utformat?

Har du en fast anslutning till fritidshuset har du en fast månadskostnad där en obegränsad mängd data ingår - vilket är optimalt för streaming. Vidare är anslutningen stabil eftersom den vanligen går i kabel - dock inte vid fast bredband via mobilnätet, då måste operatören först undersöka så att du har tillräckligt bra mottagning för denna anslutning sker trådlöst..

Men saknas fast bredband, eller om du bara är i stugan några veckor per år, vill du kanske inte investera i det. Mer vanligt är då att du inte har någon uppkoppling alls i sommarstugan, och får förlita dig på den du har i telefonen. Där är det då 3G/4G/5G (om du har täckning för det vid sommarstugan) som du har att förlita dig på - alltså mobilt bredband. 

Dessa abonnemang brukar ha ett upplägg där man har en fast månadskostnad och en viss mängd data som ingår. Om du förbrukar all data en månad kan du välja att tillfälligt köpa till mer. Detta är dock väldigt dyrt i förhållande till abonnemangskostnaden. 

En del operatörer erbjuder numera även mobilabonnemang där obegränsad data ingår men de kostar därefter, ofta runt 600 kronor per månad. Hos vissa kan du tillfälligt höja surfgränsen under en månad och sedan sänka den igen månaden därpå.

Ska du streama serier i sommarstugan hela semestern kommer det att gå åt en hel del data, så du bör då se över ditt abonnemang innan du åker. Att köpa till mer surf i efterhand är generellt sett väldigt dyrt. 

När du kollar bör du också sänka kvaliteten på uppspelningen om möjligt, för att minska åtgången.

Streama
På Netflix hittar du filmen 1922, baserad på en bok av Stephen King. Foto: Marlén Eskilsson

Har du smart tv eller inte?

Utöver att du behöver internet så vill du säkerligen ha något att streama TV-serien eller filmen till. Vissa väljer att helt sonika kolla på sin dator. Men ska hela familjen titta är det förstås TV:n du vill ha som mottagare.

Här finns det lite olika medel till buds. Har du en router i sommarstugan, och därmed wifi, och en TV som kan kopplas upp mot denna? I så fall kan apparna för att streama serier eventuellt finnas bland TV:ns smart-tjänster. Kolla i så fall i TV:ns app-utbud.

Har du inte en smart-TV kan du göra den smart genom att streama serier och filmer via en mediaspelare. Den kopplar du in med kabel i själva TV:n, och ansluter trådlöst till den enhet som har internet (exempelvis kan du dela internet från telefonen och sedan streama innehållet från en annan mobil, eller ha en router med exempelvis ett eget simkort för mobilnätet i sommarstugan/fiber/adsl eller liknande).

Chromecast
En Chromecast kostar idag strax under 1000 kr.

Chromecast

Det billigaste alternativet torde vara en vanlig Chromecast. Den kopplas in i TV:n (vissa nya TV-apparater har den redan inbyggd) och sedan finns det stöd för denna i nästan alla streamingtjänster. Du startar appen i telefonen, väljer en serie du vill se, klickar på ikonen för Chromecast och väljer vilken enhet du vill streama till - i det här fallet TV:n. Därefter kommer ljud och bild att spelas upp på TV:n istället för i telefonen. Du kan till och med stänga av appen i telefonen och innehållet kommer ändå att fortsätta streamas. 

Dock har vanliga Chromecast inget eget gränssnitt tillgängligt i TV:n, utan du styr allt från telefonen. Och du måste ofta fippla lite i appen innan du kommer åt och kan byta program eller justera volymen igen ifall du besökt en annan app emellan. Den tenderar också att ta lite tid på sig innan den dyker upp som en tillgänglig enhet att streama till. Kan du stå ut med dessa tillkortakommanden är den dock förhållandevis billig.

Google har även ett lite mer avancerat mediaspelaralternativ som går under namnet “Chromecast with Google TV”. Där medföljer en fjärrkontroll och du får även möjlighet att ladda ner appar till själva mediaspelaren så att du kan använda fjärrkontrollen för att välja innehåll på TV:n (du är alltså inte låst till att behöva starta allt i mobiltelefonen och kommer därmed runt problematiken som vi nämner ovan). För dig som har barn är detta fördelaktigt eftersom de då kan välja innehåll utan att du behöver blandas in varje gång.

Apple-TV
Ted Lasso, en feel-good serie på Apple+, streamad via Apple TV som du ser nere till vänster i bild. Foto: Marlén Eskilsson

Apple TV

Lyxalternativet till en Chromecast with Google TV är en Apple TV. Den gör ungefär samma sak, men Apple streamar via Airplay istället för Chromecast. De flesta appar har stöd för bägge teknikerna. Apple TV kostar dock en del och är därför kanske inte den enhet du i första hand väljer till en sommarstuga, men däremot köper många den till sitt vanliga boende, eftersom den är användarvänlig och har lång livslängd. Du kan ju sedan ta med den till sommarstugan om du vill. 

Precis som “Chromecast with Google TV” finns apparna i Apple TV i själva mediaspelaren, och du kan därmed byta innehåll via den medföljande fjärrkontrollen och behöver inte blanda in någon vuxens telefon eller liknande. Förfarandet är väldigt enkelt även för den som är ovan vid teknik.

Det finns fler alternativa mediaspelare där ute, men poängen vi vill få fram är att mediaspelaren gör din osmarta tv till en smart tv, eller eventuellt lägger till stöd för fler tjänster och appar än de som din smarta tv redan har stöd för.

Har du fler tips på hur man kan streama serier och filmer i sommarstugan? Kommentera gärna nedan.