El & Teknik, Smarta hem, Teknik

Jämförelse röstassistenter: Amazon Alexa, Google Assistant och Apple Siri

Vill du styra ditt smarta hem med rösten så behöver du en röstassistent som sitter i någon form av smart högtalare. Här jämför vi de tre smarta högtalarna Amazon Echo/Alexa, Google Home/Google Assistant och Apple Siri.

Jämförelse röstassistenter: Amazon Alexa, Google Assistant och Apple Siri

När du ska välja röstassistent och smart högtalare är det viktigt att du bestämmer dig för ett system som fungerar med så många enheter i hemmet som möjligt. De dominerande assistenterna idag är Alexa, Google Assistant och Siri. Det är dock främst Alexa och Google Assistant det talas om rent generellt, eftersom Apples Siri är ett mer låst system och därför är det färre tillverkare som bygger in stöd för det.

Att kunna styra sitt smarta hem med röstkommandon är betydligt smidigare än att behöva plocka fram mobiltelefonen varje gång. Tidigare har det dock varit ganska svårt att få till ett välfungerande system med röststyrning, men nu kommer assistenterna på bred front och snart väntas alla ha svenska språket inbyggt. Då blir det plötsligt betydligt mer intressant.

Så fungerar en röstassistent

Det fungerar så att du införskaffar prylar med stöd för den assistent du valt, och en smart högtalare som ligger och lyssnar efter dina kommandon i hemmet. Du påkallar högtalarens uppmärksamhet genom att säga ett visst ord, därefter ger du ett kommando till den.

Vad kan du göra? Några korta exempel:

  • Sätt på musik
  • Tänd/släck din Philips Hue-belysning
  • Fråga vad det blir för väder
  • Kolla din kalender
  • Be om recept på köttbullar
  • Spela upp film på TV:n

Google Assistant

Google Home
Google Mini, Google Home och Google Max. Foto: Google

Google arbetar för högtryck med att utveckla sin assistent. Nyligen lanserade man stöd för svenska och även stöd för att känna igen olika röster, vilket ska kunna personifiera upplevelsen. Har du och dina familjemedlemmar exempelvis olika Spotifykonton, kalendrar mm ska Google Assistant nu kunna höra vem av er som ger kommando till den och därmed exempelvis läsa upp information från rätt kalender, eller spela upp låtar från rätt Spotifykonto. Google Assistant är även duktig på att förstå så kallat naturligt språk. Du kan säga saker på olika sätt, uttala ord fel mm men det blir oftast rätt ändå. Ett stort plus är att du sedan några veckor tillbaka kan prata svenska med henne.

Google Home fungerar bra ihop med alla prylar som har Chromecast. Det finns även en ganska stor grupp tillverkare som bygger in tredjepartstöd. Alexa har dock lite försprång här, något som kan komma att ändras fort, så du bör kontrollera noggrant vilket assistent som har stöd i just dina prylar.

Googles smarta högtalare i Sverige heter Google Home och Google Home Mini. Den senare har sämre ljudkvalitet och är mer tänkt som ett billigt alternativ för att kunna sprida ut assistenten så att den hör i hela huset. Ljudkvaliteten uppges dock inte vara jättebra hos någon av deras högtalare. Du gör bäst i att koppla ihop dem med andra ljudsystem. Det är framför allt assistenten som är den stora behållningen.

Amazon Alexa

Amazon
Alexa 2 av Echo

Google må ha ett försprång när det kommer till assistentdelen, såsom att den kan hantera naturligt språk bättre än Alexa och klarar fler kommandon, men Amazons motsvarighet Alexa är inte långt efter och den klart största utmanaren. Många tycker till och med att Amazons modeller är bättre eftersom de anses mer mångfacetterade. Exempelvis är deras högtalare bra rent ljudmässigt. Det märks även bland tillverkarna av andra produkter eftersom man inte talar om stöd för bara Google Assistant, utan nästan alltid även inkluderar Alexa. Sonos är ett exempel på detta. Ibland är det till och med så att det bara är Alexa som finns som alternativ i produkterna. Vidare har Alexa bra stöd för onlineshopping tack vare Amazon, och när Amazon kommer till Sverige lär detta bli ännu bättre.

Alexa har stöd för att känna igen olika röster och kan därmed personifiera assistenten så att den exempelvis läser upp information från rätt persons kalender. Däremot har hon svårt för uppföljningsfrågor. Ställer du en fråga, och sedan en följdfråga utan att specificera detaljer kommer hon ha svårt att förstå vad du är ute efter. 

Den smarta Alexahögtalare som går att få tag på i Sverige i skrivande stund är generation 3 av Echo. Prismässigt ligger den ett närmare två hundralappar under Google Home. Men Amazon har överlag ett ganska stort utbud av smarta högtalare internationellt. När de släpper en uppdatering med stöd för svenska språket lär Alexa bli betydligt mer populär här i Sverige, och då kommer nog även fler högtalarmodeller.

Här kan du hålla koll på vad Alexa stödjer och i vilka länder.

Apple Siri

Apple homepod
Homepod från Apple.

Siri är en mycket bra assistent i mobiltelefonen, men det finns tyvärr inte jättestort stöd för henne bland övriga tillverkare. Framför allt hittar du stöd för Siri hos produkter där man först måste koppla telefonen till prylen, exempelvis trådlösa hörlurar. Däremot är det inte lika vanligt hos mer fristående produkter, exempelvis TV-apparater och större ljudsystem. 

Apples smarta högtalare heter Homepod. Den har fått fina betyg för sin ljudkvalitet men sämre betyg när det kommer till assistentfunktionerna som uppges vara tämligen begränsade jämfört med de två ovan. Exempelvis kan den inte skilja på olika röster. Det är också sällan som det finns stöd för tjänster i själva smarta högtalaren, såsom exempelvis andra musiktjänster än Apples egna. Funktionsmässigt lär den dock byggas ut i takt med att intresset för den ökar. Men för dig som ska investera i smarta högtalare idag är det troligen bättre att välja någon av de två andra.