Grannar tänker överklaga bygglov för svartbyggt garage

Jönköping.

Jönköping. Foto: Google Maps.

Det garage som fått bygglov i efterhand i Jönköping, mot en storleksändring, kommer att överklagas av grannarna.

Konflikten rörande ett svartbyggt garage i Jönköping rasar vidare. Grannarna har länge varit irriterade över bygget, och det har varit uppe och vänt hos länsstyrelsen. Nyligen beslutade byggnadsnämnden att ge bygglov i efterhand. Enligt ordföranden för byggnadsnämnden är detta under förutsättning att byggnaden sänks.

Men enligt grannarna stämmer inte detta. Dels menar de på att det är ett problem att kommunen själva inte vet hur stor byggnaden är och väljer att lita på byggherrens uppgifter, dels att det över huvud taget inte handlar om en höjdändring. De menar också på att byggnadsnämndens uttalanden kring att det är viktigt att vårda sina grannrelationer är onödiga.

– Han fokuserar på fel saker, på grannrelationerna. Det är väl ändå inte avdelningens del att prata om? Sen säger han att det handlar om att de ska sänka byggnaden, men beslutet berör ju om att de ska korta huset i djup. Han säger ju fel, säger en granne och fortsätter:

– Det finns ingen tilltro från nämnden till kommunens egen kartavdelning. De väljer istället att tro på den som missat att söka bygglov. Både vi och markägaren har försökt göra oss hörda, men ingen bryr sig om vad någon säger. Gång på gång skrivs felaktiga mått. Vi har sagt att vi tycker att de själva får komma ut hit och mäta.

Grannarna säger nu att de kommer att överklaga beslutet om bygglov till länsstyrelsen och driva ärendet vidare så långt de kan.

Källa: Jnytt