Fällde grannes träd olovligen på annan grannes begäran

Husägare på 76 år dömd till att betala över fyra miljoner kronor efter att ha blivit lurad att det fanns tillstånd att fälla grannens träd.

Husägaren Lennart Johansson på Muskö blev anlitad av en man som bor på samma ö, att fälla 31 träd på en annan grannes tomt, skriver Aftonbladet. Enligt mannen fanns det intyg och Lennart Johansson påstår att mannen frågat tomtägaren som godkänt arbetet.

– Jag har gjort många jobb åt honom genom åren. Han har varit hederlig och pålitlig. Han intygade att tillstånd fanns. Och eftersom han tjatat om de här träden i flera år trodde jag att det var grönt, säger Lennart Johansson.

Nu står Lennart med en skuld på 4,6 miljoner kronor. Från början var den 350 000 kronor, men hans jurist ändrade - utan tillstånd - mannens inställning till att han vid förlust i rätten skulle betala den maximala summa som grannen begärde istället för den som fastställs i rätten.

Den felaktiga trädfällningen uppdagades när tomtägaren kom tillbaka till sitt sommarhus och fick se kalhygget. De 31 träden som blivit fällda var dessutom 70–100 år gamla och som resultat stämde hon både Lennart, och grannen som gett Lennart uppdraget, på skadestånd för att kunna plantera nya, stora träd.

Lennarts advokat tipsade honom om en jurist, och när tingsrättens dom föll blev Lennart och grannen dömda till ett skadestånd på 350 000 kronor. Tomtägaren överklagade beslutet till hovrätten, som i sin tur slog fast att mannen som beställt arbetet ska betala sina 350 000 kronor, men att Lennart istället ska betala 4,6 miljoner kronor.

Det visar sig då att Lennarts jurist har justerat Lennarts inställning till att om han förlorade skulle han acceptera att betala tomtägaren på den fulla summa som hon krävde, inte bara den summa som hovrätten bestämmer. Hovrättens ansvarige för kommunikation mellan parterna kontaktade juristen ett flertal gånger som i sin tur bekräftade att klienten accepterade tomtägarens krav vid förlust, och varje gång verifierade juristen det.

Lennart förnekar däremot att han någonsin fått frågan om att ändra inställning.

– Jag har försökt få upp målet i Högsta domstolen. Men det gick inte. Nästa steg blir att stämma mitt ombud. Att betala alla dessa miljoner är inte ett alternativ, säger Lennart Johansson.