Hantverkare blåste privatperson på miljontals kronor

En lägenhetsrenovering blev till en otrohetsaffär som i sin tur blev till grov utpressning.

En hantverkare i Stockholm döms i tingsrätten att betala tillbaka 4,6 miljoner kronor till en lägenhetsinnehavare, samt 720 000 kronor i skadestånd, efter att denna lurat till sig pengar från kvinnan.

Allt började med en lägenhetsrenovering. Kvinnan hade köpt en lägenhet i Stockholm och ville byta golv och lister. Hon betalade mannen, som hon fått rekommenderad av sin frisör, 15 000 kronor för arbete och material - men de inledde också en affär.

Kort efter att renoveringen var klar påstod hantverkaren att hans fru uppdagat otrohetsaffären och att hon har kopplingar till det kriminella nätverket Brödraskapet. Han säger att hon nu hotar både lägenhetsinnehavaren och honom själv. Vad kvinnan inte vet är att frun ifråga egentligen inte känner till deras kärleksaffär och att det är han själv som lurar henne på pengar.

Historien tar sedan många oväntade vändningar under de tre år den pågår. Det handlar om enorma summor pengar som kvinnan känner sig nödgad att överföra till hantverkaren. Hoten mot henne är grova, och riktar sig även mot hennes föräldrar och andra människor i hennes liv. Det slutar med att hon säljer sin lägenhet och prostituerar sig för att ha råd att betala "böterna" om och om igen. Varje gång tror hon att det är sista gången hon ska behöva betala.

Situationen pågår som sagt i tre års tid tills hon en dag träffar en ny partner och förmås kontakta polisen. Hon anmäler mannen, som i sin tur erkänner allt redan under första förhöret.

- Målsäganden har på grund av utpressningen tvingats att lämna ifrån sig alla sina besparingar samt förmåtts skuldsätta sig med stora belopp, att sälja sin lägenhet och att sälja sexuella tjänster för att betala den påstådda kriminella organisationen och skydda sig själv och sin familj från de hot som organisationen påståtts rikta mot henne, skriver tingsrätten enligt Aftonbladet.

För pengarna som mannen lurat kvinnan på har han bland annat köpt fina märkesbilar och åkt på lyxresor. Han säger sig ha mått dåligt över sitt beteende och ångrar det han gjort.

Domen blir sex års fängelse för grov utpressning, grovt koppleri och två våldtäkter samt skadestånd på 720 000 kronor. Han ska även betala tillbaka 4,6 miljoner kronor.