Så anlitar du bra hantverkare

Lägg tid på att hitta rätt hantverkare. Byggbranschen har sin beskärda del av lycksökare och kriminella, därför gäller det att sålla agnarna från vetet.

Grundläggare och rörmokare.

Grundläggare och rörmokare. Foto: Marlén Eskilsson

Hur är en bra hantverkare?

Det kan vara svårt att avgöra vilken hantverkare som egentligen är bra. Du bör undersöka hantverkarens utbildning, kompetensnivå, tidigare uppdrag och att allt står rätt till med hans/hennes registrerade företag och ekonomiska situation.

Den som t ex ska bli snickare i Sverige går ett byggtekniskt program eller liknande på gymnasiet. Därefter gör man praktik under 6 800 timmar hos en byggfirma innan man kan kalla sig färdig snickare. 60-80 % av de som avslutar utbildningen hämtar ut ett yrkesbevis.  Det samma gäller andra skrå som rörmokare, plåtslagare, golvläggare, plattsättare och murare. Naturligtvis kan en hantverkare vara bra utan att ha skaffat ett yrkesbevis. Be honom gärna berätta om sin bakgrund när han är och tittar på jobbet som ska utföras.

Är han eller hon ansluten till en branschorganisation har du en extra trygghet i form av att du kan klaga där om något går snett.

Goda referenser är viktigt

Den som har arbetat i sitt yrke i flera år kommer att ha tidigare kunder du kan ringa till och som kan bekräfta att den här hantverkaren;

- Kommer i tid
- Håller avtalade priser
- Har god kvalitet i utfört arbete.

Den i särklass bästa metoden för att hitta rätt hantverkare är att välja en som någon du känner har goda erfarenheter av. Fråga släkt, vänner, grannar och bekanta om de känner till en bra hantverkare för jobbet du behöver få utfört. Andra som kan tipsa om bra hantverkare i området där du bor är försäkringsbolaget eller den lokala byggvaruhandeln.

Prata med mer än en hantverkare och jämför priser.

Ta minst tre referenser.

Kontrollera hantverkarens bakgrund

Följande kontroller är också obligatoriska:

– Att företaget har en gällande F-skattsedel. Har inte hantverkaren F-skattsedel betraktas du som arbetsgivare och blir skyldig att dra av skatt och betala arbetsgivaravgift och försäkringar för hantverkaren.
– Företagets status på allabolag.se.
– Att man inte har skulder eller anmärkningar hos Kronofogden. Du behöver bara uppge företagets organisationsnummer när du ringer till Kronofogden.

Låt valet av hantverkare ta tid. Om marknaden är överhettad just nu, vänta tills en bra hantverkare blir ledig. Det får ta den tid det tar. Om du bara tar vilken lycksökare som helst från gatan kan det gå riktigt illa.

Skriv ett bra avtal

När du har valt hantverkare, skriv ett tydligt avtal. Vid reparations- och ombyggnadsentreprenader, använd gärna Hantverkarformuläret 14 (.pdf). Vid uppförande eller tillbyggnad av småhus bör istället Entreprenadkontrakt ABS 18 (.docx) användas. Om det gäller en stor entreprenad och du känner dig osäker på hur avtalet ska utformas, låt en jurist eller juridiskt kunnig byggkonsult granska avtalet. Det är väl investerade pengar.

Betala aldrig i förskott

Till sist, betala aldrig i förskott. Du måste kunna se att det arbete du betalar för har blivit utfört på ett fackmannamässigt sätt, med rätt kvalitet, innan du betalar en faktura. Det är stor risk att du inte får tillbaka pengarna om du klagar i efterhand.

Läs mer

När du anlitar utländska hantverkare