Anlita hantverkare

Snittlöner och utbildning hantverkare - snickare, elektriker, rörmokare, målare m fl

Rörmokare byter termostat.

Rörmokare byter termostat. Foto: Carl Johan Folkesson

Här listar vi månadslönerna i snitt för snickare, elektriker och rörmokare med flera, samt vilken utbildning man kan gå för att bli skicklig på yrket.

Charlotte Andersson
Charlotte Andersson

När du ska anlita en hantverkare är det bra att kontrollera så att denne har rätt utbildning för yrket. Det finns yrkesbevis för hantverkare som man får när man gått en viss utbildning och lärlingstid. 

– Detta är vad de professionella byggföretagen kräver för att anställa någon. Att däremot göra jobb till privatpersoner och kalla sig snickare, rörläggare, plattsättare kan vem som helst göra. Att begära att få se vilka kvalifikationer någon har kan vara ett sätt att veta att personen man anlitar har nödvändiga kunskaper, säger byggnadsingenjör Charlotte Andersson, expert på Byggahus.se.

Yrke Månadslön i snitt* Utbildning
Snickare 32 000 kr

Gymnasium Bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning husbyggnad, 2 år som lönelärling för att få ett yrkesbevis. Som lärling får du 55-88% av lönen på arbetsplatsen.

VVS-montör 33 200 kr

Gymnasium VVS- och fastighetsprogrammet, lärlingstid 8500 timmar. Därefter avlägger man ett branschprov för att bli certifierad VVS-montör. Lönen för lärlingar varierar, men det finns en lägstalön på 8400 kr per månad.

Elektriker 32 800 kr

Gymnasium El- och energiprogrammet inriktning elteknik. Anställning som lärling vid ett elföretag. Den normala utbildningstiden som lärling är 1600 timmar, ca 1 år. Lägsta lön för lärlingar 2017 var 13 989 kr/mån. Efter godkänd utbildning och avslutad lärlingstid utfärdar Elbranschens centrala yrkesnämnde ett certifikat om fullgjord utbildning.

Målare 32 000 kr

Gymnasium Bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning Måleri. Måleriutbildningen varvar utbildning i skolan med praktik ute på ett måleriföretag. Är man 19 år eller äldre finns också möjlighet att få hela sin utbildning genom en lärlingsanställning vid ett måleriföretag. Genomsnittlönen för målarlärlingar är ca 26 000 kr. Efter ca 2 år som lärling är man färdigutbildad målare. Måleribranschen har ett gesällprov som görs i slutet av utbildningen.

Möbelsnickare 27 200 kr

Utbildning till snickare finns på gymnasieskolans industritekniska program, inriktning produkt- och maskinteknik, alternativt Hantverksprogrammet med inriktning finsnickeri. Möbelsnickare kan avlägga prov för gesäll- och mästarbrev.

Plåtslagare 30 200 kr

Gymnasium Bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning plåtslageri. Färdigutbildning i företag krävs och innefattar ett slutprov. Därefter utfärdas yrkesbevis.

Murare 32 100 kr

Gymnasium Bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning husbyggnad. Därefter anställning som lärling i ca 2,5 år med lärlingslön. Efter klarat yrkesteoretiskt prov får man yrkesbevis.

*Uppgifterna om snittlöner före skatt är uppräknade till heltid. De kommer från SCB:s statistikdatabas där siffrorna senast uppdaterades 2017.