Badrum, ByggahusTV, Golv

Hur man lägger plastmatta eller våtrumsmatta i badrum

I det här filmklippet besöker Byggahus.se Emanuel och Jonas som håller på att lägga våtrumsmatta i ett badrum. De visar vad man ska tänka på för att mattan ska bli tät och rätt lagd.

ByggahusTV besöker Emanuel och Jonas, som lägger våtrumsmattor på golv och väggar i en hyresfastighet i Uppsala.

– Steg ett för oss är att se till att det är ett fall mot golvbrunnen, säger Emanuel, så att eventuellt vatten som finns rinner ner där.

Jämna ut golvytan
Trycker ut luft.

När fallet finns, limmet och mattan är på plats trycker Jonas ut eventuell luft mellan flytspacklet och mattan. 

Värma mattan

– Nu värmer han mattan med någonting som kallas fön, berättar Emanuel, för att den ska bli mjuk och mer följsam.

Mattkant runt avlopp
Skär ut ett hål i matten för toalettstolen.

Sedan skär han ut för avloppet där man trär över toalettstolen. Fuktsäkring är A och O i ett våtrum. På ett avloppsrör, till exempel, gäller det att få upp mattan en bit på röret. En avskuren matta längre ner, i golvnivå, kan göra att vatten tränger in.

Diagonal skarv
Skär ut för hörnen diagonalt.

– Som ni ser så gör man hörnen diagonalt, för att det ska bli mer hållfast för drag (sättningar) om väggarna rör sig olika. Skarven som blir här, den svetsar vi med en svetstråd för att få det att bli tätt.

GVK-app
GVK är är ett branschorgan för golvläggare.

En rekommendation är att golvläggaren är medlem i Golvbranschens Våtrumskontroll, GVK, ett branschorgan som garanterar kunskap och som gör stickprover på utförda projekt.

Överlappning
Väggmattan och bården ska ha överlapp.

Emanuel går över till ett annat badrum där golvet är lagt och väggarna är klara. Det vi ser här, det är ingen skarv utan det är en överlappning mellan väggmattan och bården, Mattan går upp under det här skiktet som kallas bård, upp ungefär till hit.

Ja, för då kan inte vattnet komma in. Alla öppningar, stora som små, måste sluta tätt för att inte riskera vattenskador.

Rörmokare tätar runt rör
Rören kommer att bytas och då får rörmokaren se till att det blir helt tätt vid rören.

– När de här rören byts, visar Emanuel, kommer rörmokaren se till att rören sluter tätt här.

Kan man köpa en våtrumsmatta själv, på ett byggvaruhus, och sedan ge till hantverkaren?

– Ja, man får höra sig då till sin hantverkare, menar Emanuel, beskriva mattan och fråga om han kan tänka sig att lägga in den. I de flesta fall tillhandahåller vi materialet. Då vet vi vad det är, att det är en just matta och kan lämna garantier på utfört arbete.

Många vill ju kakla badrummet, i stället för våtrumsmatta. Är kakel mindre säkert?

– Skillnaden är väl att på en matta ser man om det blir ett hål någonstans, eller spricker, förklarar Emanuel. Då måste man åtgärda det med en gång. Har man otur med kakel och klinker så kan kaklet vara helt och tätskiktet bakom kan ha gått sönder, det ser man ju inte. Men har man ett väl utfört jobb på kakel och klinker så finns det inget som tyder på att det skulle vara osäkrare på något sätt.

På golvet har det blivit dags för brunnen.

Golvbrunn

– Nu klämmer man fast mattan ner i brunnen, så att mattan viks ner i brunnen en bit visar Jonas.

Provtrycker för att se att svetsfogarna är täta

Nu ska det här badrummet få torka. Rummet i lägenheten intill har redan golv och väggar på plats. Det är dags att provtrycka svetsfogarna för att se att de är täta. 

Kolla täta skarvar
Emanuel visar hur man provtrycker badrum med plastmatta.

Emanuel visar:

– Då sätter vi den här delen här mot hörnet, sätter fast den och så jobbar vi upp ett tryck med pumpen. När trycket är konstant visar det att fogen är tät. Det här ser jättebra ut!

Stabilt tryck
Jobbar upp ett tryck med pumpen.

Kräv intyg från golvläggaren

Allt i ett våtrum måste sluta tätt. Man jobbar mycket med överlappning, och som kund kan du kräva ett skriftligt intyg om att jobbet är gjort enligt branschreglerna.

Jonas och Emanuel

– Och, vi är anslutna till GVK, berättar Emanuel. Då kan man känna sig trygg med arbetet.

Vårt arbete är klart, nu kommer nästa entreprenör och färdigställer efter oss.