Badrum

Renovera badrummet steg för steg

Medlemmen keckepros nyrenoverade badrum.

Medlemmen keckepros nyrenoverade badrum. Foto: keckepro

Är det dags att renovera badrummet? Det är viktigt att du tänker igenom och planerar hela renoveringen från början till slut innan du sätter igång, annars blir det lätt fel och missförstånd längs vägen.

När du ska renovera badrummet är det bra att börja planera minst fyra veckor innan, eftersom du måste veta vilken inredning du ska ha, belysning, kakel och annat. Allt bör vara på plats - innan hantverkarna dyker upp.

Det kan ju dessutom vara så att de varor du väljer inte tillhör standardsortimentet och har extra lång leveranstid. Ofta är det samma när du köper hela badrumsinredningar, att de måste beställas i förväg.

- Är de inte på plats när hantverkarna kommer blir det förseningar som kan vara jobbiga för dig som ska bo i huset samtidigt som renoveringen pågår, säger Robert Dåderman, vid Dåderman Bygg och Badrum.

Planering innan du börjar renovera badrummet

Robert brukar råda sina kunder att ta mellan 1-3 månader på sig för planeringsfasen. Inom den tidsramen hinner både den snabba och den lite mer grubblande personen bestämma sig, och dessutom få hem varorna innan renoveringen startar.

- Till exempel är det bra om handdukstorken finns så att man kan mäta fram vart elkabeln behöver komma ut från väggen för att passa just din handdukstork, säger Robert. 

Ett annat exempel är spegelskåpet som ju ofta har inbyggd belysning. Hantverkarna behöver se det för att veta var de ska dra ut elkabeln, så att belysningen hamnar på rätt ställe. Det kan även behöva monteras förstärkningar i väggen bakom där skåpet ska sitta.

Tänk också igenom: 

  • Kommer du att behöva flytta el och rör? Exempelvis för att byta plats på kommod eller dusch, installera badkar, sätta in nya uttag et cetera.
  • Vill du ha golvvärme?
  • Vad behöver köpas nytt och vad tänker du spara? Ny belysning kan exempelvis kräva insats av en elektriker. Är den dimbar?
  • Hur stor del av materialet köper och/eller hämtar du själv och när behöver detta vara på plats som senast? Kolla upp eventuella leveranstider i god tid före!
  • Se också till att du har ett separat utrymme någonstans där du kan förvara all inredning och allt annat material så att det inte kommer i vägen för hantverkarna i badrummet. 

Med allt material på plats är det dags att sätta igång.

Tidsåtgång renovera badrum

En standardrenovering av ett badrum på 4-5 kvadratmeter brukar ta 3-4 veckor enligt Robert. Räkna med att du blir helt utan dusch och toalett under hela tiden och att de som renoverar behöver rätt mycket plats för verktyg och material. Fundera på om du har möjlighet att flytta ut till landet eller resa bort under tiden badrummet renoveras.

Steg 1: Riva gamla badrummet

I det första momentet kan du spara in en del på kostnaden genom att göra mycket själv. Men det kan vara bra att ta in rörmokare som hjälper dig plugga rören om du känner dig osäker på det momentet. 

När du river gamla badrummet börjar du med att avgränsa det från andra rum, med t ex täckplast. Därefter demonterar du all gammal inredning och bär ut den. Du pluggar igen rören och stänger av elen.

pluggat rören

Gamla badrummet rivet och rören pluggade. Foto: Medlemmen gimmok

Sedan börjar du riva klinkers och kakel, alternativt våtrumstapet och våtrumsmatta - beroende på vad du hade i rummet innan. Därefter demonterar du gipsskivorna på väggarna.

Mycket av detta klarar du troligen av att göra själv, eller kan hjälpa till med under arbetets gång.

Om du har betongplatta och ska flytta exempelvis dusch, toalett eller kommod och därmed behöver flytta avloppsrör eller golvbrunnars placering, måste du även bila spår i betongplattan för dessa. Golvbrunnarna bör alltid bytas vid en badrumsrenovering.

- Om du har gjutjärnsrör brukar vi som standard rekommendera att även dessa byts ut samtidigt då de kan börja rosta med tiden, säger Robert Dåderman.

Vanligen tar demontering och rivning cirka 2-3 dagar, men då ingår även att arbetet för hela projektet planeras upp. 

Steg 2: Nya golvbrunnar och snickarjobb

Nästa steg är att byta ut och förstärka reglarna i väggen och det sköter snickarna om det inte är du själv som gör jobbet.

- Om man inte sätter en plywood bakom våtrumsskivan är det viktigt att man sätter förstärkning överallt där det ska monteras något, till exempel duschväggar, blandare, handdukstork och handfat, säger Robert.

renovera badrum

Medlemmen keckepro har börjat snickra på sitt badrum. Foto: keckepro

Det är också nu du ska montera som nya avloppsrör och golvbrunnar. Har du betongbjälklag gjuter du fast de nya golvbrunnarna med snabbetong.

Det här momentet innebär mellan 1-2 dagars jobb beroende på hur stort badrum du har och hur många golvbrunnar med mera som ska monteras, samt vilken typ av bjälklag du har. 

Steg 3: Rör- och eldragning

Med väggarna öppna och nya reglar på plats finns nu en passande lucka för elektriker och rörmokare att komma ut och dra all eventuell ny el och alla nya rör. Ska du exempelvis ha ett extra uttag för hårtork/rakapparat? Ska du byta plats på duschen eller kommoden? Det är nu dessa dragningar sker.

- Det är snyggast och vanligast att man drar nya dolda rör, men det är såklart viktigt att man inte bygger in några skarvar i väggar och golv som kan börja läcka, säger Robert Dåderman. 

Vanligen kommer hantverkarna var för sig, så du får avsätta en dag för rörmokaren och sedan en dag för elektrikern. 

Steg 4: Snickaren på plats igen

Med alla rör, elkablar och dosor på plats är det återigen dags för snickaren att dyka upp, denna gång för att montera upp nya gipsskivor på väggar och tak, och spackla dessa.

- Kartongklädda gipsskivor får numera användas även i våtutrymmets våtzon 1. Vi använder dock som regel enbart våtrumsskivor i hela badrummet, säger Robert.

Steg 5: Nytt tätskikt, eventuell golvvärme samt flytspackling

Nu har du kommit så pass långt att det är dags för tätskiktet. Tätskiktsfolien på väggen monteras.

I det här momentet monteras också all eventuell golvvärme.

- Det är väldigt viktigt att elektrikern testar golvvärmen före och efter läggning, innan flytspackling, för att säkerställa att den inte är skadad, säger Robert Dåderman.

Därefter flytspacklas golvet med korrekt fall mot golvbrunnarna.

Steg 6: Rörmokare och målare

Det är dags att montera fördelare för PEX-rören samt pumpen till golvvärmen. Detta gör rörmokaren och det tar cirka en dag. 

Därefter kommer målaren och färdigställer taket. Det slipas och målas sedan med våtrumsfärg.

Steg 7: Tätskikt igen

Nu är det återigen fokus på tätskiktet, den här gången ett lager tätskiktsfolie på golvet. Enligt reglerna ska tätskiktsfolie finnas på väggarna i våtzon 1 samt över hela golvytan då du har valt att ha klinkers på golvet. 

Steg 8: Kakel och klinkers

Med allt underarbete klart är det dags för plattsättaren att börja montera kakel på väggarna och klinkers på golvet. Har du valt våtrumstapet och våtrumsmatta är det detta som monteras. 

Arbetet tar 2-3 dagar beroende på hur stort badrum du har och när det är klart och har torkat så fogas alla skarvar och hörn. 

Steg 9: Ny inredning

Nu är badrummet klart och det är dags att ställa in och montera all inredning. Duschar, handfat med mera kopplas in och belysning och uttag kopplas på av rörmokare och elektriker.

Samtidigt pågår också arbetet med mjukfogning, samt montering av foder och tröskel.

När detta är klart är ditt nya badrum redo att användas.

Totalt har arbetet normalt sett tagit mellan 10-20 arbetsdagar, förutsatt att det är ett okomplicerat badrum av genomsnittlig storlek och att inget oväntat inträffar längs vägen.