Färg, kulör & tapet, Målning

Guide: Så tapetserar du själv som ett proffs - steg för steg

När du ska tapetsera är underarbetet det som tar mest tid, men också det viktigaste för att få ett lyckat resultat. Vi pratade med tre målare som berättade hur du gör steg för steg när du tapetserar väggarna där hemma.

Rickard Andersson vid R.A Måleri i Lomma menar att förberedelserna är det vikigaste när du tapetserar.

Rickard Andersson vid R.A Måleri i Lomma menar att förberedelserna är det vikigaste när du tapetserar. Foto: Marlén Eskilsson

Att tapetsera kan verka svårt, men är inte ett omöjligt jobb för den händige gör-det-självaren. Vi pratade med Patrik Sundman vid Magenta Måleri, målarmästaren Ulf Larsson i Vislanda och Rickard Andersson vid R.A Måleri i Lomma, som berättade vad som är viktigt att tänka på när du tapetserar och hur du gör det själv, steg för steg.

Börja med att välja tapet - non woven enklast

När det är dags att välja tapet brukar den första frågan brukar vara vilken färg och vilket mönster man vill ha, men det finns dessutom olika typer av tapeter. Mest troligt kommer ditt val att landa på non woven eller papperstapet.

Det finns följande typer av tapeter:

  • Non-woven - Numera absolut vanligast. Den är enkel att sätta upp och eftersom den är så populär finns det ett väldigt stort utbud av mönster och färger. Kallas ibland även för easy up.
  • Papperstapet - Var mycket vanlig förr och är fortfarande ganska vanlig. Men eftersom den är mer komplicerad att sätta upp är det inte lika många gör-det-självare som väljer denna sort.
  • Vinyltapet - Denna tapet var vanlig i exempelvis kök förr eftersom den är avtorkningsbar. Numera är det inte lika vanligt att man tapetserar med vinyltapet.
  • Textiltapet - Även denna typ av tapet var vanlig förr, men är inte så vanlig numera. Den är strukturerad och av textil eller textil på pappersgrund. Är du ute efter retrokänsla eller har ett äldre hus som du vill bevara är textiltapet ett bra val.
  • Renoveringstapet - En tjockare tapet som är lite mer förlåtande mot ojämnheter i underlaget. Köps ofta av privatpersoner som exempelvis oroar sig för att underarbetet inte ska bli 100-procentigt och vill lämna utrymme för felmarginal.

Nybörjaren gör livet enklare för sig om man väljer en tapet av typen non woven eller easy up, menar Rickard.

– De är formstabila och rör sig inte vilket gör det mycket enklare att tapetsera med dem, säger Rickard Andersson.

– De allra flesta som kommer till oss har valt en non woven-tapet. Papperstapeter är också relativt vanligt fortfarande, men den stora majoritet ska ha non woven, säger Patrik Sundman.

Det som främst skiljer dessa åt är att du ofta limmar direkt på väggen när du sätter upp nonwoven, medan du limmar på själva tapeten och sedan låter den svälla en stund om du har valt en papperstapet. Även förberedelserna innan du tapetserar skiljer sig åt en del.

Tapet i sovrum
Tapeten Ava i ett sovrum. Foto: Sandberg Wallpaper

Övriga material och verktyg för att tapetsera

När du valt tapet är nästa steg att skaffa hem rätt material och verktyg för att tapetsera. Förutom tapeterna behöver du:

  • Tapetklister/lim
  • Roller och pensel till klistret
  • Tapetborste och plastskrapa
  • Rakbladskniv
  • Tapetlod alt. laser för att få rakalinjer och första tapeten i lod
  • Sax till hörn där det inte går att skära ända in
  • Hink med vatten och svamp för att tvätta bort limrester
  • Tapetbord

Läs på tapetrullen vilket lim eller klister de rekommenderar och använd det.

Är det första gången du tapetserar vill du förmodligen också börja med ett tapetmönster som inte är allt för svårt att mönsterpassa. Enfärgade tapeter är naturligtvis det enklaste.

När det gäller mönstrade tapeter så är det enklare att mönsterpassa starka tydliga mönster, än svaga och otydliga.

Ska du sätta upp papperstapeter är det även bra att ha ett tapetbord så att du har något att lägga tapeten på när du limmar den.

Förbereda underlaget innan tapetsering

Oavsett vilken typ av tapet du har valt börjar du med att riva bort lösa bitar av den gamla tapeten. Du vill inte att den påverkar slutresultatet.

Om du har valt en non woven-tapet och har en papperstapet på väggen sedan tidigare måste du skydda ytan.

 – Eftersom du limmar direkt på väggen kommer papperstapeten som sitter där att svälla. Så då brukar man grundmåla väggen med patentfärg, säger Patrik Sundman.

Ett annat alternativ är att riva bort hela papperstapeten, alternativt - om du är väldigt kunnig kring hur mycket lim som är lagom - låta den sitta kvar och skippa steget med patentfärg. 

– Jag limmar även non woven på tapetbord, så jag stryker limmet direkt på våden. Därför behöver jag inte försegla ytan med patentfärg. Om papperstapeten under är lös river jag ned den, är den inte lös kommer det aldrig bli så mycket lim att den bubblar sig eftersom jag limmar på våden. Men de flesta limmar nog direkt på väggen och då är patentfärg rätt väg att gå om du inte först river bort tapeten, säger Ulf Larsson.

Tapetsering
Målaren i arbete. Foto: Annelie Hultberg

Du kan även behöva grundmåla väggen om du har valt en tunn papperstapet och har en mörk vägg, eftersom du annars riskerar att den mörka färgen lyser igenom.

Har du ett hus med mycket rörelser i (som orsakar sprickbildning) ska du även sätta remsor. Dessa limmas upp, spacklas och slipas. 

Alla ojämnheter ska också spacklas och slipas. Därefter ska väggen tvättas ren från slipdamm.

– Underarbetet är det allra viktigaste när du tapetserar. Själva tapetseringen går fort, men det är underarbetet som tar tid, och man måste låta det ta tid för det är avgörande för hur snyggt det blir när allt är klart, säger Patrik Sundman.

En annan del av förberedelserna är att ta bort dosor för vägguttag, lampknappar samt foder och annat på väggarna. 

– Jag tycker det är snyggt när man låter foder och lister sitta kvar och att tapeten sträcker sig ut på dessa en liten bit. Men vissa vill att tapeten går under dessa. Då får man ta bort foder och lister först. Tänk dock på att det då blir en liten glipa när man sätter tillbaka dem.

När allt detta är klart och rummet är tömt på möbler är du redo att sätta igång.

Tapet i sovrummet
Sovrum med tapet och matchande färg på dörren. Foto: Midbec

Så tapetserar du steg för steg

När underarbetet är klart, allt material och alla verktyg är på plats är det dags att börja tapetsera. Här listar vi de  generella stegen för att sätta upp tapet:

  1. Börja vid ett fönster eller en dörr.
  2. Rita ett rakt streck med hjälp av vattenpass, lod eller en laser. Första våden måste bli rak.
  3. Rätt storlek. Om tapeten inte kommer i färdiga våder måste du skära till den själv. Håll upp den mot väggen (eller mät) och skär till den så att du har en centimeter marginal i ovankant och en centimeter marginal i underkant.
  4. Limma. Om du har valt non-woven-tapet rollar du lim på väggen cirka en våd i bredd (med lite marginal). Har du valt papperstapet limmar du på själva tapetvåden och låter den svälla ett par minuter.
  5. Sätt upp våden på väggen och rikta in den så att den är i lod. Skär bort överskottet. 
  6. Borsta bort alla luftbubblor så att de trycks ut mot kanterna och försvinner.
  7. Håll upp nästa våd mot väggen och skär till den på samma vis som den förra.
  8. Limma på samma vis som tidigare.
  9. Sätt upp våden kant i kant med den förra våden och skär bort överskottet. OBS: Vissa papperstapeter måste du sätta med överlapp istället, det framgår i så fall av instruktionerna. Orsaken är att de krymper när de torkar och har du då satt dem kant i kant kommer du att få glipor. Men det gäller inte alla papperstapeter så du måste kontrollera detta för den sort som du har valt.
  10. Tryck ut luftbubblor mot kanterna så att du blir av med dem.
  11. Upprepa steg 6-9 tills du når hörnet. I hörnet låter du tapeterna överlappa varandra någon millimeter.
Mönsterpassning
Första våden måste bli rak. Foto: Annelie Hultberg

– Man har nästan alltid en centimeter överlapp i hörn, mönstret går ut en del i ett hörn eftersom man gör en överlappning där. Du kan mönsterpassa kant i kant där med men det är sällan man gör så, säger Patrik Sundman.

Mönsterpassning innebär att tapeten har ett mönster där varje våd måste anpassas så att mönstret fortsätter korrekt - det gäller att få mönstren på rätt ställe. När du mönsterpassar en non woven sätter du upp den på väggen och ser direkt om du hamnar i mönster. En papperstapet som du limmar måste du däremot vara mer flink med och säkerställa att den hamnar rätt relativt omedelbart. 

När detta är gjort och du har gjort alla fyra väggar sätter du tillbaka vägguttag och annat du har plockat bort och ställer in möblerna igen. Klart!

Vanliga frågor

Var börjar man tapetsera i ett rum?

Börja tapetsera vid ett fönster eller en dörr. Kontrollera med laser eller ett lod så att första våden sitter rakt.

Vad kostar det att tapetsera ett rum?

Kostnaden varierar, men till exempel kan ett 10 kvm stort rum med 2,40 m i takhöjd kosta 4990 kr att tapetsera, exklusive ROT och om tapeten kostar 265 kr/rulle.

Är det svårt att tapetsera själv?

En normalhändig person kan absolut tapetsera själv. Börja gärna med en enklare tapet, typ non woven med ett okomplicerat mönster.