Färg, kulör & tapet, Målning

Vad kostar det att tapetsera?

När det har blivit dags att tapetsera där hemma kan du anlita en målare för att göra jobbet om du inte gör det själv. Här visar vi vad det kan kosta och hur lång tid det tar att tapetsera genom att visa ett exempel på vad det kostar att tapetsera ett rum på 10 kvm.

Tapet i köket.

Tapet i köket. Foto: Midbec

Vi har undersökt vad det brukar kosta att tapetsera, vilka försvårande faktorer det finns och vad du kan göra själv för att hålla kostnaden nere. Målarmäster Ulf Larsson i Vislanda och hjälpte oss att ta fram ett prisexempel. Tillsammans med honom och målaren Patrik Sundman vid Magenta måleri resonerar vi också kring vilka faktorer som påverkar priset upp eller ned.

Kostnad och tid att tapetsera

Rummet vi har räknat på är 10 kvadratmeter och har 2,4 meter i takhöjd. Vi har valt en non woven-tapet. Rummet vi har utgått ifrån har en non woven sedan tidigare.

Totalt: 4 990 kr
Arbetskostnad: 3 000 kr
Materialkostnad: 1 990 kr
Eventuellt ROT-avdrag: 900 kr
Pris efter ROT: 4 090 kr

Material
Tapet: 1 590 kr (265 kr/rulle)
Tapetlim: 169 kr
Spackel: 139 kr
Övrigt: 92 kr (förbrukningsvaror såsom rakblad, slippapper mm)

Tapetsering vid taket
Målaren förbereder underlaget. Foto: Annelie Hultberg

Så kan priset variera

Att slutkostnaden för tapetseringen delvis beror på vilken tapet du köper är ganska givet, tapeter kan variera mycket i pris. Det finns tapeter som kostar allt från 100 kronor per kvadratmeter upp till 5 000 kronor per kvadratmeter. 

Men det är inte bara tapeten som påverkar. Kostnaden för att tapetsera beror på:

  • Val av tapet
  • Kvalitet på underlaget
  • Takhöjd
  • Var i landet du bor

– Priset varierar mycket utifrån hur bra underlaget är, hur mycket arbete som krävs för att säkerställa att det är redo att tapetseras på, säger målaren Patrik Sundman.

Emelie garden
Barnrum tapetserat med Emelie Garden från Sandberg tapet.

Detta inbegriper sådant som hur mycket gammal tapet som måste rivas bort, om underlaget behöver målas en omgång emellan, om det behöver sättas remsor med mera. 

Underarbetet påverkar - utöver kostnaden - även tiden en hel del. Ska du riva alla tapeter i rummet i vårt prisexempel, och de sitter relativt löst, tar rivningen någon timme. Men sedan ska rummet bredspacklas så att det får en jämn och fin yta igen. Detta tar ett par timmar. Sedan ska det slipas och grundas (spacklet suger allt lim annars). Och så blir det torktider på det. Då kan du nästan räkna med dubbla kostnaden för samma rum.

Tapetsering, målning och spackling innebär också att du har torktider att förhålla dig till. Om målaren exempelvis behöver måla väggarna kan detta innebära att de inte kan göra mer den dagen på grund av torktiden. 

Andra faktorer som påverkar priset och tiden det tar är sådant som takhöjd och hur komplicerad tapet du har valt.

– I de flesta fall brukar jag räkna med en timme per rulle, och att det är fyra våder per rulle. Detta inkluderar enklare underarbete såsom att spackla skarvar och spikhål. Enda gången jag frångår det är om det är en svår tapet, exempelvis en sammetstapet eftersom de måste hanteras oerhört varsamt och då tar arbetet längre tid, säger Ulf Larsson.

Priset för tapetsering varierar även med var i landet du bor. I Stockholm är priserna generellt högre, ibland dubbelt så höga.

Tapetsering i nederkant
Tapetsering på pågår. Foto: Annelie Hultberg

Spara pengar och gör en del av jobbet själv

Du kan komma ner i pris genom att göra en del själv, exempelvis hjälpa till genom att plocka ut alla möbler, skruva bort dosor och annat från väggarna samt riva bort lös tapet från väggen. Men det kan lika gärna bli så att du lägger tid på arbete som sedan måste göras om. Kan du exempelvis inte måla tillräckligt bra - om du exempelvis får mönster i färgen från rollern - så kan det påverka slutresultatet negativt. Då måste målaren ändå göra om jobbet.

– Det är viktigt att du är duktig på det du tänkt ge dig på. En del är riktiga kladdare, kladdar ner lister och allting och färgen blir ojämn på väggen och du får ränder. Då ställer det till det när man kommer med tapeten för då blir det inte jämt under. Det tar inte så lång tid för en målare att måla fyra väggar, det går blixtsnabbt, du klarar det på en halvtimme i och med att rummet är tomt. Så risken är att du som köper tjänsten inte sparar något, utan det blir bara merjobb för dig eller målaren som trodde den inte skulle behöva måla, ha med färg osv, säger Ulf Larsson.

Därför är det viktigt att du först samtalar med den målare som ska tapetsera och låter den bedöma vad som behöver göras och ej. Diskutera med målaren om det finns saker du kan göra för att komma ner i pris. Vidare kan det påverka garantin på arbetet om du själv gjort delar av det, vilket också är bra att ha i åtanke.

Tapet
Tapet från franska Ananbo.

Uppgifter om pris på tapetsering från vårt forum

Malarmaster 2015: Som regel brukar jag ha när jag sätter pris o väggarna är normala (ej släpp eller dåligt limmade tapeter) att räkna 1 timme per rulle tapet inklusive normalt underarbete (skarvspackling m.m) Byggmax priser är horribla,själv brukar jag hamna på pris för ett normalt sovrum på c.a 1500 efter Rot i arbetskostnad. Läs mer: Kostnad tapetsering.

Triggery 2015: Det är tre rum som ska tapetseras, samt tak ska målas och dörrposter likaså. Jag satte kaffet i halsen när sambon presenterade offerten: Ingående i offerten: Spackling, slipning och tapetsering av väggar. Målning av tak. Målning av dörrposter. Materialkostnad inkl. moms: 7000 Exkl tapeter. Arbetskostnad inkl. moms: 40000,00 Preliminär skattereduktion för husarbeten 50% av 40 000-20 000 = 20 000. Summa att betala: 27 000 inkl. moms

NikasP: Vi betalar 15 000 efter ROT för nerslipning av tapetskarvar (alla väggar = många skarvar), spackling och målning av hall, korridor, vardagsrum och två sovrum. Han var här ett antal timmar varje dag mån-fre och hade andra jobb på gång samtidigt. En morgon när jag mötte honom hade han kört från 04:30 på annat ställe. Svårt att jämföra för vi målade inte snickerier eller tak som redan var klara.

Robin målare: Jag vet inte hur stora rummen är och inte heller vilken typ tapet ni har valt men vi kan räkna högt med 8 timmar per rum för en riktigt krånglig tapet. Läs mer: Rimlig kostnad för tapetsering.