Badrum, ByggahusTV, Verktyg

Montera tätskiktsfolie i badrum

Patrik Lamgren är tillbaka och visar oss hur man fixar till sitt badrum. Denna gång är det montering av tätskiktsfolie som gäller.

Tätskiktet är en av grundpelarna när du bygger ett badrum idag. Det finns flera typer av tätskikt, och här visar plattsättaren Patrik Lamgren hur han gör när han monterar tätskiktsfolie, som är det tätskikt han vanligast använder.

– Se till att använda handskar när du jobbar med limmet, för det är som gummi, tipsar han.

När du sätter tätskikt så börjar du med väggarna. Därefter tar du golvet, där du sätter hörnen först, därefter sätter du en remsa i vinkeln.

roller

Använd en roller eller en 2 mm tandspackel när du ska applicera limmet. Patrik använder roller.

Patrik visar streck på tätskiktsfolien 5 centimeter från kanten. Det innebär att man ska ha 5 cm överlapp.

5 cm

När du sätter upp tätskiktsfolien är det som att sätta en vävtapet, då du rollar klistret på väggen och hänger dit väven sedan.  Samma sak med tätskiktsfolien. Rolla limmet på väggen, sätt dit folien, tryck ut alla luftbubblor med en spackel, från mitten och ut åt sidorna.

Sedan finns det färdigt utskurna hörn av tätskiktsfolie som Patrik använder, innerhörn och ytterhörn. Tätskiktet som Patrik jobbar med är ett tvåkomponentssystem. Folieduken är väldigt tät och då har man inte cement i limmet för att det ska torka under.

färdiga hörn

Det viktiga när man penslar ut folien är att alla luftbubblor som är under försvinner.

En brunnsmanschett ska sättas innan man lägger duken. Patrik använder en mall för att få exakt rätt storlek på brunnsmanschetten så att glipor undviks och det blir riktigt tätt. Det finns en mall till varje typ av brunn. Patrik lägger i mallen i golvbrunnen.

Mall för brunnsmanschett

Sedan tar han fram brunnsmanschetten. Det gäller att vara försiktig när man tar av skyddspappen, för klistras det ihop kommer du inte att kunna dela den igen. Patrik klistrar brunnsmanschetten över golvbrunnen. Där får den vara tills folien är monterad ovanpå. Då skär man ut ett hål på insidan av mallen, så att det matchar klämringen exakt.

Brunnsmanschett

Samma remsa som man hade i golvvinkeln sätter man hörn på väggar. Om man är skicklig går det visserligen att sätta den stora våden om ett hörn, men det är mycket lättare att använda den lilla remsan.

Manschett toalett

På väggarna satte Patrik den stora folien först och detaljerna sist, men på golvet gör han det i omvänd ordning. Detta för att folien är så bred att det är svårt att komma åt att skära exakt. Därför börjar han med att sätta en manschett runt avloppsröret där toalettstolen ska sitta.  Manschetten går upp på avloppet.

Läs mer