Altan & Uteplats

Snickra en snygg soffgrupp – gör det själv

En enkel och snygg soffgrupp för uteplatsen är inte svårt att bygga själv. Det går åt rätt mycket virke så det kostar en del med dagens virkespriser, men det uppvägs av tillfredsställelsen att ha byggt något själv.

Enkla utemöbler du kan snickra själv.

Enkla utemöbler du kan snickra själv. Foto: Bjurfors.

Den här soffgruppen för altanen eller trädäcket är stor och ganska bastant. De indragna benen gör ändå att både soffor och bord nästan ser ut att sväva. Vill man förstärka den effekten på kvällen är det lätt att placera en ljusslinga i kanten under sofforna och bordet och skapa en vision av att möbeln frigör sig från trädäcket.

Materialet kan vara tryckimpregnerat trallvirke, men det är inte nödvändigt. Möbeln är luftig och kan torka ut mellan sommarregnen och kommer hålla många år även om den inte är behandlad. Däremot är det en fördel med virke med rundad kant om man inte vill stå och slipa ner väldigt många meter kanter.

Ritning, ritning, ritning

Som vanligt när man bygger något så är en måttsatt ritning viktig. Det är få förunnat att kunna hålla alla mått och detaljer i huvudet. För en del hemmasnickare som har lätt att visualisera bygget kan det räcka med en enkel skiss med måttangivelser. För andra är en mer noggrann ritning en god hjälp att undvika misstag.

Längden på både soffor och bord kan du välja efter egna förutsättningar, men för att bestämma djupet på möblerna är det bäst att utgå från virkesbredden. En lämplig dimension är 28x145 mm som ger ett generöst sittdjup. Med 5 mm springor inräknade ger det en bredd på 961 mm för både bord och soffa.

Ryggstöd till en soffa.
Både soffa och bord är byggda som ett trädäck.
Foto: Bjurfors

Bygg ihop sofforna och bordet

På sätt och vis är både soffa och bord byggda som ett trädäck. Trallbrädorna skruvas i en stomme av reglar 45x70 mm.

Såga till skruvreglar till ovansidan, 905 mm. Reglarna behöver sitta med högst 600 mm cc-mått (dvs mellan centrum på varje regel är det 600 mm). Beräkna antalet skruvreglar efter hur lång du vill ha soffan respektive bordet.

Såga till 2 st korta reglar, 290 mm, för varje skruvregel i locket. Såga till ytterligare 1 st kort regel, 835 mm, till varje skruvregel. Skruva med 80 mm rostskyddad skruv ihop rektanglar (905x335 mm) bestående av 1 st skruvregel 905 mm, 2 st korta reglar 290 mm och 1 st regel 835 mm. Sätt två skruv i varje fog.

Såga till 6 st trallbrädor i den längd du bestämt dig för. Ställ benrektanglarna på ett plant underlag med den hela regeln uppåt. Skruva fast trallbrädorna ovanifrån med 2 st trallskruv i varje regel med 5 mm mellanrum. Lämna 5 mm i ändarna av skruvreglarna för att få en springa mellan yttersta brädan och kantbrädan så småningom. Var noga så att brädorna hamnar vinkelrätt mot reglarna.

Såga till 4 st trallbrädor, 905 mm, till sidorna på kortsidorna. Skruva fast kortsidornas brädor med 2 st trallskruv i varje regel. Mät hur långa sidobrädorna till fram och baksida ska vara och såga till dem. Skruva fast sidobrädorna framtill och baktill med 2 st trallskruv i varje regel. Fäst också några trallskruv genom de översta kantbrädorna in i lockets trallbrädor.

Enkla möbler till uteplatsen du kan snickra själv. Benen är indragna för att ge en illusion om att soffan svävar.
Benen är indragna för att ge illusionen av att möblerna svävar. Foto: Bjurfors

De osynliga benen

Nu har du en bastant låda. Benen som ska bära upp lådan ska vara indragna från kanten för att inte synas. Höjden på benen bestämmer du själv, men ca 50-60 mm kan vara lagom. Såga till ben av regel 45x70 mm som är 290 mm + din valda benhöjd. Skruva fast benen vinkelrätt mot insidan av skruvregeln 70 mm från fram- resp baksidan. Skruva med 2 st 80 mm skruvar i varje regel. Sätt ett ben i varje hörn och ytterligare två ben per långsida. Bordet klarar sig med ett ben i varje hörn.

Ryggstöden

Soffans ryggstöd tillverkas för sig och monteras på soffans sits. Såga till en regel 45x90 mm som är 4 cm kortare än du vill att ryggstödet ska vara. Såga till tre korta bitar, 255 mm, av regel 45x90 mm. Skruva fast de korta bitarna, en i mitten och en i var ände av den långa regeln. Skruva med 2 st 80 mm skruvar genom den långa regeln in i de korta bitarnas ändträ. Placera den långa regeln på soffan med de korta bitarna uppåt där du vill ha ryggstödet och skruva fast regeln med några skruvar ner i soffans lock. Lägg soffan på sidan och skruva några trallskruvar från undersidan genom sofflockets trallbrädor upp i regeln.

Mät upp längden på ryggstödet och såga till 4 st trallbrädor. Skruva fast dem på framsidan och baksidan av ryggstödets stomme. Lämna 5 mm springa mellan brädorna. Mät ryggstödets kortsidor och såga till täckbrädor av trallvirke och skruva fast. Mät slutligen upp längden på den översta trallbrädan och skruva fast den på ryggstödets ovansida.

Dags för kaffe

När sofforna och bordet är klara är det bara att lägga på dynor och bulla upp med rejäla kuddar och ställa fram kaffet och bullar för härligt sommarhäng.