Altan

Bygg ett runt trädäck med hål för träd - gör det själv

Roger Nyström förklarar hur du bygger ett runt trädäck med ett infällt träd.

Roger Nyström förklarar hur du bygger ett runt trädäck med ett infällt träd. Foto: Nigel Phillips

När vi bygger trädäck tenderar vi att tänka lite fyrkantigt. Det blir räta vinklar för att det är enklast. Men att bygga med rundade former är enklare än du kanske hade trott. Här beskriver vi hur, från ritning till färdigt trädäck.

Ett trädäck består huvudsakligen av en stomme av reglar samt trallbrädor. Stommen med reglar ger skruvfäste för trallbrädorna. Med det i bakhuvudet blir det enklare att göra en ritning. En ritning är extra viktig om man ska bygga ett däck med lite udda form. Det viktigaste är att trallbrädorna har stöd ungefär var 60:e cm och längs alla kanter. Själva stommen kan sedan läggas direkt på trädgårdsplattor på marken eller höjas upp med stolpar för att få mer höjd eller parera ojämnheter i marken. I den här texten talar vi bara om själva stommen som bär trallen.

Det viktigaste är att trallbrädorna har stöd ungefär var 60:e cm och längs alla kanter.

Börja med att bestämma trädäckets form. Gör det gärna på platsen där det ska byggas. En ide är att använda en trädgårdsslang eller ett rep och lägga ut den så som du tänker dig att däcket ska vara. 

Runt trädäck
Foto: Lee Hopkins Landscape & Garden Design, England

Gör en ritning

När du är nöjd med formen är det dags att mäta och försöka överföra verkligheten till en ritning. En ritning med måttangivelser är väldigt bra att ha. Det är med utgångspunkt från den som du beräknar materialåtgång och det är ritningen som gör att du får med alla stöd du behöver för trallbrädorna. 

En rund form eller kanske till och med en fantasiform med rundade kanter kan vara lite knepig att överföra till en ritning. Gör en ungefärlig skiss av formen och mät sedan och för in måtten på ritningen. Med korrekta mått måste inte ritningen vara helt skalenlig, men det underlättar förstås ju närmare verkligheten den är.

Vilken riktning ska trallbrädorna ha?

Bestäm vilken riktning du vill ha på trallbrädorna. Rita sedan in skruvreglar på andra ledden. Markera skruvreglar varje 60 cm för att få ett bra stöd för trallen. Rita in kantreglar som förbinder skruvreglarna längs kanterna för att ge alla trallbrädor stöd. Här och där kan det vara nödvändigt att dubblera brädor eller hitta på olika sätt att få reglar som ger varje trallbräda stöd i änden.

Sträva efter att stommen har skruvreglar högst 15 cm från kanten eller helst lite mindre

Sträva efter att stommen har skruvreglar högst 15 cm från kanten eller helst lite mindre för att det inte ska bli svajigt. Det kan också vara klokt att sätta kortlingar här och var inne mellan skruvreglarna för att hålla ihop stommen.

Oregelbunden uteplats
Medlemmen Zynx bygger sin uteplats. Foto: Zynx

Ska däcket ha ett hål?

Om du vill ha hål för ett träd, en stor odlingskruka eller något annat är det viktigt att se till att det finns skruvreglar runt hålets kant också.

När du är nöjd med ritningen är det dags att sätta igång med bygget. Tillverka stommen av regel 45x95 mm eller 45x120 mm. Ju kraftigare desto stabilare. Lägg först ut skruvreglarna och foga samman dem med kortlingar. Skruva ihop med 100 mm rostfri skruv. Ibland kan det vara bra att förstärka med vinkeljärn för att få tillräcklig stadga. 

I kanterna behöver du sätta snedkapade kortlingar för att följa däckets form. Lägg en bit regel på skruvreglarna på den plats den ska vara och rita från undersidan hur den ska snedkapas.

Placera stommen på plats på den förberedda ytan. I den här beskrivningen tänker vi oss här att trädäcket ska placeras strax över marknivå på upplag av trädgårdsplattor. Behöver du ha hela eller delar av däcket högre så får du bygga upp med stolpar.

Runda trädäck
Runda trädäck med olika höjd. Foto: Kirsten Sach, Landscape Design

Lägg trallen ut över kanten

Med stommen på plats och avvägd så den ligger i våg i alla riktningar är det dags för trallen. Mät och planera så att trallen går jämnt ut på bredden. Räkna med trallens bredd plus mellanrum på 2-5 mm. Tryckimpregnerad trall som är väldigt våt krymper rätt mycket första året. Många väljer att lägga dem dikt an mot varandra för att mellanrummen inte ska bli för stora när brädorna torkat. Annars kan man använda sig av passbitar eller grova spikar för att få lika jämna mellanrum.

Börja skruva trallen från det håll där det är viktigast att det blir snyggt om det finns en ”snyggsida” och en ”baksida” på däcket. Låt brädorna sticka ut ordentligt i ändarna för att sågas av senare. 

Runt trädäck
Medlemmen Zynx sågar till sitt oregelbundna trädäck. Foto: Zynx

Såga rent i kanterna

När all trall är på plats är det dags att såga ut formen. Rita in hur däcket ska formas och såga med sticksåg längs kanten. För ett helt cirkelrunt däck kan du rita formen på med en snickarpenna i ett snöre som fästs i cirkelns mitt. Halvrunda delar av däcket är också enklast att rita med en passare av snöre.

När formen är utsågad och ser bra ut kan det vara bra att kontrollera att alla brädorna verkligen har det stöd de behöver. Kanske behöver du förstärka stommen på något ställe för att slippa att någon bräda sviktar i kanten. 

Avsluta det hela med att slipa de sågade kanterna runda och mjuka så att däcket blir vänligt mot nakna fötter. Med lite tur är det soligt när det är dags för invigning med kaffe, saft och runda bullar. 

Trädäck av lärk
Medlemmen Katarsis delar med sig av hur han renoverade sitt lärkdäck. Foto: Katarsis

Förbered platsen

Gräv bort matjorden där däcket ska vara. Täck marken under med geotextil och lägg på 10-15 cm grus. Som stödpunkter om marken är plan fungerar vanliga trädgårdsplattor av betong bra. Placera ut plattorna så att hela stommen får stöd och inte svajar när du går på den. Om det behövs placerar du klossar av reglar och trallvirke för att ta upp nivåskillnader. Lägg alltid syllpapp eller takpapp mellan betongplattan och träreglarna.

Behöver du höja däcket mer helt eller delvis går det bra att ställa stolpar på plattorna. Större trädäck kan behöva plintar av betong. Gräv och placera färdigköpta plintar eller sätt ner gjutrör och gjut betongplintar själv.

Läs mer

Projekt: Renovera lärkdäck
Välja dimensioner på virke till altan