Attefallshus, Bygglov

Rita attefallshuset för tillgänglighet – regler & mått som gäller

Om du ritar attefallshuset för att använda som komplementbostad gäller det att hålla koll på reglerna om tillgänglighet. Här berättar Charlotte Andersson vad som gäller samt tipsar om tre planlösningar som fungerar i attefallshusets lilla badrum.

Charlotte Andersson berättar om smarta knep för att bygga attefallshuset mer som du vill och tipsar om tre planlösningar för badrummet som kan godkännas enligt reglerna för tillgänglighet.

Charlotte Andersson berättar om smarta knep för att bygga attefallshuset mer som du vill och tipsar om tre planlösningar för badrummet som kan godkännas enligt reglerna för tillgänglighet. Foto: Sommarnöjen/Byggahus.se

Vår expert Charlotte Andersson som är byggnadsingenjör med inriktning på juridik, jobbar som kontrollansvarig. Hon har rett ut frågetecknen vid många byggen av attefallshus och komplementbostadshus vid det här laget. Här ger hon sina bästa tips på hur du ska tänka för att få rätt på alla mått och placeringar i attefallshuset.

Innehåll

1. Ge huset rätt benämning i bygganmälan – och bygg mer som du vill
2. Tillgänglighetskrav i attefallshus
3. Badrum i komplementbostadshus - 3 förslag på planlösning
4. Vanliga frågor

Ge huset rätt benämning i bygganmälan - och bygg mer som du vill

När du ska bygga attefallshus som komplementbostadshus finns speciella regler du måste följa för att uppfylla tillgänglighetskraven, till exempel om du vill kunna hyra ut det eller att någon i familjen ska bo där permanent. 

– Reglerna gäller om du ska använda huset som permanentbostad, men om du benämner ditt attefallshus “gästhus” i bygganmälan så försvinner plötsligt både tillgänglighets- och energikraven, säger Charlotte Andersson som är byggnadsingenjör och expert på Byggahus.se.

Det finns heller inga sanktionsavgifter som utgår om du sedan hyr ut gästhuset

– Det finns heller inga sanktionsavgifter som utgår om du sedan hyr ut gästhuset. 

Du kanske funderar på att bygga en färdig byggsats till ett attefallshus, men tänk då på att många av byggsatserna är inte förberedda för fulla energikrav. Kontrollera att byggsatsen uppfyller de krav som ställs för den benämning du ger attefallshuset i bygganmälan.

Tillgänglighetskrav i attefallshus 

Måtten och regler  för hur bostaden ska tillgänglighetsanpassas finns att läsa i BBR kap 3. För bostäder finns reglerna i 3:146, 3:22 och 3:23. I 3:224 står det om lite lättnader för bostäder på högst 35m2. Där står bla vilken inredning som ska finnas i en bostad.

Attfallshus planlösning
Planlösning för ett komplementhus där man får plats med tvättmaskin i badrummet. Grafik: Bjurfors

Där står att det ska finnas minst ett rum för personhygien samt plats att laga mat, sova, daglig samvaro samt tvätta och torka tvätt. Det är ok att kunna tvätta och torka tvätt på annan, tillgänglig plats bostadens närhet.

I attefallshus behöver du alltså inte ha en avskild del för matlagning, utan kök tillsammans med sovplats och daglig samvaro får vara på samma yta. Attefallshusets lilla boyta medger inte plats för detta.

Du får ha loft med stege upp, det viktiga är att du kan anordna sovplats på bottenplan. 

I reglerna nämns också att plats för ytterkläder ska finnas som är minst 0,4 meter bred.

Badrum i ett attefallshus
Tvättmaskin i attefallshusets badrum. Foto: Bjurfors

Badrum i komplementbostadshus - 3 förslag på planlösning

Men vad gäller rummet för personhygien, dvs badrummet, så hänvisar man till normen i för vad som är tillgänglighetsanpassat.

Minimimåttet för en toalett med dusch är 190x170 cm. Ett annat krav är att du ska kunna svänga runt med rullstol i en diameter 130 cm.  

Här följer tre förslag på hur du kan placera ut toa, dusch och handfat så att det fungerar med kraven. Det ska finnas plats att kunna svänga runt med en rullstol.

Badrum ritning attefallshus
Minimimåtten för badrum i komplementbostadshus. Här finns inte plats att installera badkar. 
Badrum i attefallshus
Minimimått för badrum i komplementbostadshus. Ökar du rummets längd till 3,0 m eller djup till 2,3 m och längd 2,8 m finns plats för tvättutrustning.
Badrumsritning attefallshus
Här finns plats för både badkar och dusch.

Dörrens öppningsmått ska vara minst 76 cm när dörren är uppställd i 90 grader. 

Vanliga frågor

Hur nära huset får ett attefallshus stå?

Regler om brandskydd (BBR 5:61) säger att byggnaderna ska stå minst 8 meter från varandra eller förses med en brandvägg eller brandcellsgräns.

Kan ett attefallshus sitta ihop med ett hus?

Ett attefallshus måste vara fristående och får inte byggas ihop med annan byggnad.

Får jag ha takterrass på attefallshuset?

Du får ha takterrass på attefallshuset så länge du har uppfyllt förutsättningarna för bygglovsbefrielse.