Vad kostar det, Fasad, Renovera

Vad kostar det att måla fasaden?

Stort hus med många detaljer tar längre tid att måla.

Stort hus med många detaljer tar längre tid att måla. Foto: Marlén Eskilsson

Här går vi igenom vilka faktorer det är som styr vad totalpriset hamnar på när du ska måla om fasaden.

Det är flera faktorer som påverkar vad totalpriset blir för att måla om fasaden: 

 • om du gör jobbet själv eller om du anlitar målare,
 • hur stort huset är,
 • om byggnadsställning behövs och i så fall vilken typ,
 • fasadens skick,
 • hur mycket detaljer det är på huset,
 • vilken typ av färg du valt eller måste använda samt
 • hur många strykningar som krävs.

Du kan börja med reda på vilken färgtyp du ska måla huset med. Ditt färgval beror delvis på om det handlar om en nymålning eller om det är underhåll av redan målad fasad. Valet beror också på vilket utseende du är ute efter och vad du är beredd att betala för färgen. Du bör utgå ifrån vilken typ av färg som redan finns där när du väljer färg för att få ett bra resultat. Att helt byta färgtyp innebär ett mycket stort jobb med skrapning m m innan målning, kanske måste hela fasaden bytas ut för att få ett gott resultat. Ta med det i beräkningen.

Hur mycket färg går åt och vad kostar färg

Både akrylat- och oljefärg kräver cirka 1 liter färg till 6-8 kvadratmeter yta. Samma mängd slamfärg räcker dock bara till cirka 3 kvadratmeter.

Handlar det om en nymålning måste du även räkna med att du kommer att behöva göra två strykningar.

Emulsionsfärgen, alltså den vattenburna oljefärgen, kräver ingen grundmålning, dock använder man grundolja. Akrylat, täcklasyr och vanlig oljefärg kräver även en grundfärg, säger Peter Lindqvist, färgsäljare på XL-Bygg i Älmhult.

Falu Rödfärg är bland de billigaste alternativen, medan akrylatfärg är dyrast men också mest beständigt. Däremellan hittar du också vattenburen oljefärg och vanlig oljefärg.

– En slamfärg som Falu Rödfärg (äkta) kan i år (2017) kosta mellan 498-569 kronor för 10 liter, medan andra täckande färger ligger i ett spann på cirka 1300-2400 kronor för cirka 10 liter. Med andra färger menas traditionell oljefärg, lasyrer, täcklasyrer, akrylater och en vattenburen oljetäckfärg, så kallad emulsionfärg. Här säljer vi Nordsjö och Cuprinol och där ligger den vattenburna oljetäckfärgen normalt högst i pris. Men det gäller att hålla utkik efter kampanjerbjudande då man kan spara en del pengar, säger Peter Lindqvist.

10 liter akrylat- eller oljefärg täcker således cirka 60-80 kvadratmeter på huset vid en strykning, medan lika mycket slamfärg täcker cirka 30 kvadratmeter.

Peter säger också att akrylatfärg och emulsionsfärg håller mellan 12-16 år beroende på tillverkare, medan en alkydoljefärg håller cirka 8 år. Slamfärgen håller 6-12 år beroende på hur utsatt fasaden är.

Så den stora besparingen i att välja slamfärg på en nybyggnation måste ställas i förhållande till hur ofta du kommer att behöva måla om huset samt hur dyr färgen är i förhållande till hur stor yta den täcker per liter.

Samtliga målare som vi talar med föredrar akrylatfärg till trähus även om det är dyrast, detta eftersom den har bäst torktid, håller längst och är mest kulörbeständig, färgen håller med andra ord sin kulör och sitt skydd bäst under åren och du slipper göra om jobbet lika ofta. Talar du med en byggnadsvårdare föredrar den personen förmodligen Falu rödfärg eller linoljefärg till trähus, alternativt kalkfärg till stenhus, som man gjorde det förr. Har du ett stenhus ska du i vilket fall välja en färg speciellt avsedd för det materialet, som den gammaldags kalkfärgen eller modern silikatfärg.

Det var bara några exempel på vad färger kan kosta, men naturligtvis finns det fler typer av färg. Här kan du läsa mer om att välja färgmaterial.

För att ta reda på hur mycket färg du behöver köpa in behöver du räkna ut ytan på ditt hus.

Så här kan du räkna ut fasadens yta:

 1. På långsidan tar du höjden på fasaden upp till takfoten multiplicerat med längden på fasaden. Ser andra sidan likadan ut formmässigt kan du multiplicera resultatet med två.
 2. På gaveln tar du först höjden på fasaden upp till takfoten multiplicerat med längden på fasaden för att få fram kvadratytan på delen som sträcker sig upp till takfoten.
 3. Därefter, om övre delen är trekantig, tar du höjden från takfoten till taknocken multiplicerat med fasadlängden vid takfoten och dividerar detta med två.
 4. Addera resultatet från samtliga sidor för att få fram en totalsumma.

För att räkna bort fönster och dörrar från denna tar du höjden på dessa multiplicerat med bredden, summan du får fram drar du av från den tidigare totalsumman. Är dina fönster exempelvis två kvadratmeter styck och du har sex stycken drar du av tolv från totalsumman.

Vem ska måla fasaden?

Väljer du att måla huset själv bör du vara medveten om att det tar mer tid än man först kan tro. Att tvätta fasaden är bara det ett ganska stort projekt. Dels behöver du tvätta rent den från smuts, dels behöver du se till att tvätta bort alger, mögel och eventuellt skrapa ytor där färgen börjat flagna.

Nästa steg är målandet. Ett tips är att be om hjälp från resten av familjen, vänner, släktingar eller liknande i utbyte mot exempelvis mat och dricka. Gör det till ett roligt evenemang och bjud in många. Då kan ni turas om att måla och ni kan vara flera som målar samtidigt.

Ett annat tips är att avsätta tid för en del av huset i taget så att du inte börjar måla på flera ställen samtidigt.

Ska du göra det själv bör du också ha någon form av ställning, de flesta målare vi talar med rekommenderar en fast ställning som du fäster i huset. Det är dyrast men också säkrast, mest ergonomiskt och du kan måla hela huset på en gång. En sådan ställning kostar mellan 100-150 kronor per kvadratmeter att sätta upp och sätts upp runt hela huset på en gång. Hyr du den privat brukar du ha den en månad, sedan kommer de och monterar ner och fraktar bort ställningen igen. Har du tur kan du hyra en billigare från en privatperson, exempelvis via Blocket. Ett annat alternativ är att köpa en ställning för att sedan sälja den när arbetet är klart.

Det finns även andra typer av ställningar, exempelvis bock, lift eller rullställning. Ditt val beror på vilket underlag det är och hur högt ditt hus är. Att ha en rullställning på en gräsmatta är exempelvis inte att rekommendera, den kan sjunka ner och välta. Fast ställning är alltid säkrast enligt de målare vi har talar med. 

Anlita målare

Om du istället anlitar en målare kan du räkna med att denna kostar cirka 500 kronor i timmen inklusive moms, men priserna varierar. Att måla om huset är ROT-berättigat. Tar det denna 80 timmar att måla huset betalar du bara för 56 timmar om du har möjlighet att göra ROT-avdrag. 

Husets skick är ytterligare en faktor som påverkar priset för att måla om. Om det är en nybyggnation krävs ofta minst två strykningar vilket innebär en högre färgkostnad. Har du ett äldre hus och har väntat för länge med att måla om och färgen börjat oxidera och släppa, då behöver den gamla färgen skrapas bort först och du kan räkna med att det jobbet blir omfattande för målaren. 

Som alltid bör du tänka på att ta in offerter från flera måleriföretag och se över exakt vad som ingår i den summa de erbjuder samt jämföra dessa offerter och kontakta de som verkar rimligast. Be dem specificera materialkostnaderna samt se över så att tvätt och byggställning är medräknat i priset.

Till slut, några erfarenheter från våra medlemmar av vad det har kostat att måla om huset*:

Pandy skrev 2005-03-03 i den här tråden

” 1 1/2 plans hus med grundyta på 70 kvm.

Arbete och Grundfärg, två lager färg, alla spröjsade fönster, takfötter, plåtdetaljer och dörrar inkl färg slutade på 60 000:-.” 

Nybyggare skrev 2004-03-03 i den här tråden:

”Vi målade själva med många vänners hjälp och i vårt fall gick bara färgen+tillbehör på kring 12 000-15 000 sek. Det gäller ett 1,5 plans trähus på 160 kvm som målades med 1 lager grundfärg och 2 lager täckfärg (Alcro) samt ett par hinkar grundolja gick också åt.

Eftersom jag vet hur mycket arbete vi lade ner för att göra detta grundligt och noggrant skulle jag bli lite misstänksam priset för att någon annan skulle göra det blev alltför lågt. Slutade någonstans på kring 100 mantimmar.”

*ROT-avdraget infördes i december 2008.

Vad kostade ditt hus att måla om? Berätta gärna i kommentarsfältet.

Den här artikeln uppdaterades med färska priser 2017-03-30.