Bygga nytt hus

Bra att veta om byggnadsställningar

När behöver du egentligen en byggnadsställning och vad finns det för varianter? Vi tog reda på allt om byggnadsställningar och vad du ska tänka på när du ska hyra eller köpa en.

Bra att veta om byggnadsställningar

Foto: Lindasvensson77

Är det dags att lägga om taket eller måla om huset? Oavsett om du tänkt hyra in arbetskraft eller om du tänkt göra det själv, finns det flera husarbeten som görs bäst när du har en riktig byggnadsställning. 

– Det många privatpersoner inte vet är att när man hyr in målare, snickare, takläggare och så vidare, ska man tänka på att man själv är byggherre. När du hyr in en yrkesmänniska och den säger att den har egen byggställning är det din uppgift att se till att hantverkaren har rätt prylar, du är ansvarig. Gör du jobbet själv får du göra som du vill, men när du hyr in yrkesfolk ska man se till att de har rätt säkerhetsmässiga förutsättningar, säger Jimmy Liljeqvist som är grundare till Västerorts Hyrställningar.

En väl vald byggnadsställning kan både snabba upp arbetet och göra arbetsområdet säkert. Ska du upp på taket är det en byggnadsställning fastmonterad i huset och med extra hög skyddskant som är att föredra. Däremot räcker det med en rullställning om du bara ska renovera och fixa på ena sidan av huset om marken där är plan och hård.

De ställningar som är vanligast är: 

  • Fast monterad byggnadsställning
  • Rullställning
  • Skylift 

Fast monterad byggnadsställning
Denna byggs på plats runt de delar av ditt hus som du ska utföra arbeten på och den kan byggas över såväl stora fönstersektioner som över mark där terrängen är mjuk eller komplicerad på andra vis. Ställningen är öppen in mot huset så att du kommer åt och kan utföra arbeten överallt. Vid takarbeten är en fast monterad ställning med högre ryggskydd att föredra där taket lutar, då kan inte ramla ner på marken om du slinter, utan du ramlar ner på ställningen.

Rullställning
En byggnadsställning på hjul som du kan förflytta genom att rulla den runt huset. Passar bra när marken är plan och hård, så att den inte kan sjunka ner eller rulla iväg. 

Skylift
En skylift är en lift som du styr själv och som vanligen används vid arbeten på hög höjd. Ska du exempelvis måla en gavel åtta meter upp kan du använda skylift för att nå dit.

Fast monterad byggnadsställning är dyrast men behöver inte bli det i slutändan. Det beror helt på vilket jobb som ska utföras, om det är du eller hantverkare som ska utföra det, om priset för hantverkaren är löpande eller fast samt hur omfattande arbetet är. 

Priser och hyrtid
Jimmy Liljeqvist säger att det är svårt att säga ett generellt riktpris och att de som vågar sig på detta över telefon ofta överdriver priset, du får helt enkelt inte ett ärligt pris. En seriös firma ska enligt honom åka ut och titta på förutsättningarna vid ditt hus gratis, för att sedan lämna offert.

– Det är jättemånga förutsättningar som ska beräknas: Måste man gå 100 meter med materialet upp till huset? Är det pågående markarbeten nära huset? Hur ser framkomligheten ut? Hur komplicerad blir transporten, säger Jimmy som exempel på delar som påverkar priset. 

Du bör även kontakta flera olika företag för prisuppgift eftersom priset kan skilja sig åt markant.

– Det kan skilja 30 000-40 000 kronor på ett hus, säger Jimmy.

ROT-avdraget är ytterligare en sak att ta med i beräkningen - det gäller dock bara på fast monterade byggnadsställningar, inte på rullställningar och skylift. Se till att du får ROT-avdraget specificerat på fakturan om du valt fast monterad byggställning och att priset är inklusive moms oavsett vilken ställning du valt.

Vilken ställning som blir billigast beror på arbetet som ska utföras. Har du en målare du betalar löpande per timme är en fast monterad byggnadsställning kanske att föredra, eftersom målaren då kommer åt och kan måla runt hela huset på en gång, medan en skylift eller rullställning kräver att han/hon ska springa eller åka upp och ner mellan varven för att flytta ställningen. Kanske är då timpriset billigare för den fast monterade ställningen.

Ska du däremot bara komma åt ena sidan av huset, eller om du fått ett fast pris av målaren kanske det blir billigare med rullställning.

– En skylift ligger på mellan 2 200 - 3 000 kronor per dag samt utkörningsavgift. En gavel kan ta en vecka för en målare med skylift för den ska upp och ner. Då blir byggställning billigare. Ska du ha en skylift ska du veta hur längre du behöver den, få ett fast pris från hantverkaren och ett korrekt tidsestimat, säger Jimmy och fortsätter:

– Kolla även upp övertidshyran. Är du inte klar står du ju inte och river ställningen. Är det högsäsong kan de dra till med helt galna överpriser. Man ska ha pris, ROT och övertidshyra på papper, och se till att få en bekräftelse på när ställningen kommer att vara färdigmonterad, tipsar Jimmy.

Hur länge du hyr den beror på vilket slags jobb du ska göra. Har du en målare som uppgett att denne målar huset på fyra veckor är det inte så svårt att räkna ut, men ska du göra jobbet själv är det bra om du inte är tidsoptimist för ofta tror man att det går fortare än vad det gör. Och att stressa är inte heller kul. Tror du att det jobb du ska göra tar tre veckor kan det vara en god idé att få en offert på fyra veckor med en gång.

Kolla även upp väderlek och eventuella andra faktorer som kan försena arbetet och försök få med en liten marginal eller lösning.

Det är viktigt att du bokar en ställning i tid. Hör du av dig lagom till semestern är det högsäsong då priserna är högre. Hör du av dig i god tid och kontaktar flera är det större chans att du får ett bra pris i slutändan.

Ett alternativ till att hyra en ställning kan vara att köpa en och sedan sälja den när jobbet är klart. Det kan vara bra om du har mycket arbeten som ska utföras och behöver ställningen en längre tid. Köper du en begagnad kan du om du har tur sälja den till samma pris när arbetet är slutfört.