Bygga nytt hus, Husdrömmar

Premiär Husdrömmar 2024 - återbesök hos deltagare som blivit klara

I första avsnittet av Husdrömmar säsong 11 gör Gert Wingårdh och Anne Lundberg återbesök hos tidigare deltagare i Husdrömmar, vars gemensamma nämnare är att de trivs och är ganska klara med huset.

Premiär Husdrömmar 2024 - återbesök hos deltagare som blivit klara

Foto: Patrik Åkesson/SVT

Så är äntligen Husdrömmar igång igen, nu inne på den elfte säsongen. Som vanligt börjar det första avsnittet med kära återseenden hos ett stort antal deltagare - där vi får lära oss en del nytt om att bygga hus. Gert Wingårdh och Anne Lundberg gör fysiska hembesök hos fem deltagare som faktiskt är helt klara med sina hus.

Runt hus av halm och lera med termitventilation

husdrömmar runt hus lera
Laura och Erik byggde ett runt hus av halm och lera. Foto: SVT

Gert börjar med ett besök hemma hos Erik och Laura i deras runda hus av halm och lera i Kassjö i Västerbotten, Europas nordligaste halmbalshus. Huset är helt klart. De har bott där i två år nu och de stormtrivs.

– Jag tycker att när jag kommer in i det här runda huset så har det blivit en väldigt användbar allmängiltig miljö. Sedan är det en fantastisk kvalitet att det är den här dubbelhöga höjden i mitten. Där blir det en riktig arkitektur av det, säger en imponerad Gert.

Det är väldigt varmt i huset också. Erik berättar hur väl de har isolerat och visar solfångarna på taket och en kökspanna och en vedspis i gästhuset som värmer vatten i som de sedan skickar in i bostadshuset. Det hade blivit för varmt att ha eldstaden inne i bostadshuset.

husdrömmar runt hus termitventilation
Termitventilation. Foto: SVT

Dessutom har de kopierat hur termiterna värmer sina stackar. De har grävt ner ett rör två meter ner “i backen”. Via röret hämtar de uteluft som förvärms nere under jorden, sk frikyla, innan den kommer in i deras hus där FTX-ventilationen tar vid och därmed får varmare luft att jobba med än om den tagit den kalla uteluften direkt. Smart!

Huset på gödselplattan - hur blev utfall vs budget?

husdrömmar rött hus gödselplatta
Mia och Bruno byggde ett litet hus på gödselplattan tillhörande Brunos mammas gård. Foto: SVT

Näst på tur var Bruno och Mia och deras lilla hus på gödselplattan vid Brunos mammas gård i Skåne. De är klara nu, inflyttade och väldigt nöjda. Huset ser väldigt fint och välgjort ut, riktigt imponerande att de har gjort allt detta själva.

Budget var satt till 500 000 kr och hur hade de lyckats? Jo, 560 000 kr hade de landat på, med platsbyggda möbler, kök, trappa och allt. Riktigt bra jobbat.

husdrömmar trappa gödselplatta
Trappan var en av många snygga detaljer och ovanliga lösningar som Mia och Bruno gjort. Foto: SVT

Men så har de också använt så mycket återbrukat material som möjligt, varit händiga och gjort många smarta lösningar själva. Vad sägs om en duschstång i böjt ekträ och ett trappräcke med unik design?

Kretslopp och prepping är igång i Naturhuset i Lerum

husdrömmar kretslopp växthus
Johan och  Sylvia byggde ett Naturhus i Lerum. Foto: SVT

Anne Lundberg gör ett besök i Sylvias och Johans Naturhus i Lerum, där Sylvia visar hur kretsloppet är igång och fungerar alldeles utmärkt.

Avloppsvattnet går ner i en avloppskvarn nergrävd i jorden, och pumpas sedan tillbaka in till växterna i växthuset. Där blir avloppet näring åt massvis av prunkande tomater, som Anne intygar är enormt goda och smakrika.

De är mycket nöjda med hur huset blev, men det är en sak de inte hade planerat riktigt - att de skulle skaffa kaniner, som äter på både karmar och trappsteg.

En annan bra sak med huset är att de har god beredskap. De skördar regnvatten och har ett bra lager om vattenförsörjningen skulle saboteras. De kan odla mat själva i växthuset och skulle klara sig själva länge om samhället bryter ihop.

Johannes Igelström och Åsas nya hus, hur ska det bli?

husdrömmar johannes igelström
Foto: SVT

Vi får också titta in hos Johannes Igelström och Åsa, som ska sälja plusenergihuset de byggde i säsong 1 av Husdrömmar. De har köpt en lantlig tomt med vidsträckt utsikt där de ska bygga nytt.

I planeringen av nya huset har de dividerat om vilken fasad de ska ha. Johannes vill ha koppar på fasaden för 1,1 miljoner exklusive moms, men där har Åsa ner foten. Det lutar åt fasad av cortenplåt för 250 000 kr istället.

Åsa vill att nästa hus ska vara rymligare, bättre förvaring behövs. Hon lärde sig också i vintras hur bra den vattenmantlade kaminen är, en sådan kan bli bra att ha i nya huset också.

På den nya tomten finns inga grannar och den har vacker utsikt åt alla håll. Helt andra förutsättningar. Det här husbygget får vi säkerligen följa i Husdrömmar framöver.

Jon och Jenny i Häcken - flitiga som få

husdrömmar svart hus häcken
Foto: SVT

I andra avsnittet av Husdrömmar 2021 fick vi följa när Jenny och Jon i byn Häcken byggde ett hus de hade ritat själva. De flyttade in visserligen lite försenat, men har bott där sedan dess och byggt vidare på huset.

Det första programledarna möts av när de går mot huset är fint stenarbete och en tjusig amerikansk veranda de har byggt. Inne i huset är det så mysigt och ombonat, med en tänd brasa och hänförande utsikt.

Ute på tomten de byggt spabad precis vid vattnet, växthus och ett stort utekök.

Många deltagare med på länk

husdrömmar linus fernström
Ett av återbesöken som sker via länk är hos Linus Fernström i Stenungsund, här visar han var hans blivande arkitektstudio ska byggas. Foto: SVT

Vi får också reda på en hel del av tidigare deltagare som bara är med en kort stund på länk. Elaine och Dennis som snabbrenoverade hus i Limhamn med ett läckande tak, rapporterade att de nu fått ordning på taket. De har också byggt ett fint platsbyggt bibliotek, målat i ljusrosa.

Robin och Karolina sa hej och uppmanade alla att överge sin husdröm om det är det som känns bäst. Själva har de gått vidare från den stora gården till ett litet torp istället.

Pernilla och Conny som renoverade ett 50-talshus i Mellbystrand för att säljare vidare, ringde också in och berättade att de var inflyttade i ett annat hus som de byggt på en drömtomt.

Gustav Ovland som förvandlade en ruin till bostad 2022 berättar om sitt nästa projekt som är att renovera garage, fixa infart, staket, trädgårdsland och en damm. Hönshus? Växthus? Drömmarna är många. Dessutom har vovven fått en lillebror.

Alex och Louis i Loppersta på Öland ringer in och visar snabbt hur fint de har gjort klart en gästtoalett och tvättstuga. Nu är det bara punschveranda och övervåningen kvar.

Ellen och Josefin från avsnitt 3 2023 flyttade in i betonghuset som blev ett trähus i Säve på Hisingen för ett drygt år sedan. De rapporterar att de trivs bra och att Josefin har köpt granntomten där hon också planerar att bygga ett hus.

Sist men inte minst får vi titta in hos Linus Fernström och Annika Persson från sjunde avsnittet 2021 som berättar att de trivs perfekt i sitt hus. Linus arkitektstudio i källaren som skulle ta 3 månader att färdigställa, är dock efter 3 år fortfarande inte riktigt klar. Men han sitter där och jobbar i alla fall. Det är inte alla som har tre stora fönster med hänförande sjöutsikt från sitt kontor.