Husdrömmar

Faijerska gården i Kiaby totalrenoveras i Husdrömmar

Faijerska gården i Kiaby, Karolina och Robins senaste renoveringsobjekt.

Faijerska gården i Kiaby, Karolina och Robins senaste renoveringsobjekt. Foto: Alla bilder är skärmdumpar från programmet.

Robin och Karolina i Kiaby är arbetsamma husrenoverare som lyckas med uppgiften och flyttar in i den nergångna Faijerska gården efter bara fem månader.

Det nionde avsnittet av Husdrömmar 2020 handlar om Robin Gunnarsson och Karolina Ekberg som båda gillar att renovera. Det är den 31 januari 2019 när Anne Lundberg och Gert Wingårdh besöker dem första gången. De berättar att detta är deras tredje hus på tre-fyra år som de ger sig på att renovera. De har köpt Faijerska gården som ligger 14 km utanför Kristianstad. De tänker sälja sin patriciervilla i Åhus och flytta hit redan till sommaren 2019.

Sixten, Karolina och Robin
Sixten, Karolina och Robin framför Faijerska gården i Kiaby.

Karolina är 33 år och jobbar som redaktör för en byggtidning. Robin är 28 år och rörmokare. Tillsammans har de sonen Sixten som är 1,5 år.

Huset de har köpt är jättestort och helt sönderrenoverat av tidigare ägare. Dessutom finns det husbock och andra roliga små djur. Det är totalrenovering som gäller.

Fore renovering
Huset var sönderrenoverat av tidigare ägare.

De planerar följande åtgärder på huset:

  • Isolera taket på ovanvåningen
  • Ändra planlösningen där uppe
  • Ta upp alla golv och lägga in golvvärme
  • Börja med husets undervåning så att de kan flytta in trots att allt inte är klart
  • Dra om el och VA i hela huset
  • Sätta in en värmepump
  • Nytt kök och badrum
  • Byta till kulturfönster på den centrala delen av huset, samt till pardörrar

Planen för övervåningen är först att längst bort göra ett 66 kvm stort badrum. Gert Wingårdh tycker att de ska göra ett sovrum där, med stort badrum bredvid. Där finns ett fint fönster med utsikt där det vore perfekt att vakna och blicka ut över utsikten. Kommer de att ändra sig och göra som Gert föreslår?

Badrummet
Här har de tänkt bygga ett 66 kvm stort badrum med utsikt. Gert har andra idéer.

De räknar kallt med att inte få igen alla pengar de lägger ner på att renovera det stora huset. Detta är glesbygd med relativt låga huspriser. Här måste de bo kvar, annars blir det förlust.

Faijerska gården
Stor gård före renovering.

Översikt hus och renovering
Storlek: 400 kvm
Inköpspris: 2,7 miljoner kr
Budget: 1,8 miljoner kr exkl fasad
Tidplan: Flytta in i juni 2019, och då ha kök, en toa och ett sovrum klart.

Plan bottenvåning
Planen för bottenvåningen.
Plan övervåning
Plan för övervåning.

Gårdens historia

Efter att Karolina och Robin hade köpt Faijerska gården fick de höra ett rykte om att Gustaf XV, kung av Sverige och Norge 1859-1872, skulle ha byggt gården åt sina älskarinnor. Han lär ha haft en hel mängd sådana under sina vistelser i Bäckaskogs slott som ligger 3 km bort. Anne Lundberg gör dock efterforskningar och hittar gården i dokument redan från 1727, så där föll den teorin.

Bäckaskog
Bäckaskogs slott ligger knappt 3 km bort.

Skön inställning till renovering

Karolina och Robin låter sig inte stressas upp av det stora arbete som ligger framför dem. Det är kanske därför de har lyckats renovera tre hus på tre år utan att bryta ihop.

– Jag och Robin är duktiga på att ge varandra perspektiv. Vad är viktigt i livet. Detta är bara en renovering, det är inte på liv och död. Saknas det en luftspalt så fixar man problemet, inget att låta sig uppröras över.

Inget stressmoment vid huset biter på dem. De har varit med om större utmaningar än avsaknad av luftspalt och skadedjur. De har varit sjuka och blivit påminda om vad som är viktigt här i livet.

Renoveringen pågår

De har sett på Husdrömmar att man i avsnittet om Grönekulle gård gjorde öppet upp i nock på halva rummet. Det tänker de göra här på sin övervåning också. Gert Wingårdh tycker dock att de ska ha det öppet över matplatsen istället för vid köket, eftersom det är när man sitter ner och vilar som man får tid att blicka upp och njuta av takhöjden.

Gert Wingårdh tycker till
Gert Wingådh tycker att de ska ha ett sovrum med utsikt intill badrummet.

– Det är vanligt att man gör dubbel takhöjd där man sitter och äter, för det är då man lyfter blicken, säger Gert.

I ena ändan planerar de alltså att bygga ett badrum på hela 66 kvm. Ytan är så stor att det blir svårt att placera ut funktionerna. Dessutom blir det väldigt dyrt att sätta kakel på så stor yta. Gert säger åter att han tycker att de ska göra ett kombinerat bad- och sovrum här.

Robin drar rör
Robin gör alla rörinstallationer själv.

Arbetet går vidare. Robin gör allt VVS-arbete själv.

En vecka innan midsommar jobbar de för fullt med köket. De tänker flytta in som de hade planerat. På midsommar har de bjudit in vänner till knytkalas och de behöver sovplats och fungerande toalett. Och självklart klarar de det.

Till sommaren får de reda på att de ska ha ett barn till, en liten flicka. Nu gäller det att jobba på så att de är klara tills honom kommer.

Myggnät i sovrummet
De upptäcker att de har baggar som ramlar ner på dem från taket när de sover. Det blir till att införskaffa myggnät och ringa saneringsfirma.

I deras provisoriska sovrum har de fått sätta ett stort myggnät över sängen för det ramlade ner plattbaggar från taket när de sov. De fick ta dit en saneringsfirma för att bli av med krypen.

När de ska byta fönstren upptäcker de att träet på fasaden är ruttet pga avsaknad av luftspalt och måste bytas. Det försenar arbetet med ca en månad och dessutom blir det dyrare. Nu får de  vänta med badrummet på övervåningen.

Byter fönster
När de byter fönsterna upptäcker de att fasaden är rutten och måste bytas den också.

Invändigt tänker de mycket på detaljerna, vilka material och saker som passar ihop med varandra. Här monterar Robin en gammaldags radiator med slottsvred i mässing.

Robin monterar element
Robin monterar gammaldags radiator med slottsvred.

Sista besöket

När programledarna besöker Robin och Karolina i februari 2020 för att se hur resultatet blev har man blivit fyra i familjen. Lilla Astrid kom till världen för fem veckor sedan. Anne frågar om de har fått det som de hade tänkt, hittat lugnet på landet?

Fasaden klar
Mittenlängan har fått ny fasad, nya fönster och nya pardörrar.
Karolina och Robin är nöjda
Karolina och Robin med lilla Astrid, 5 veckor.

– Ja, vi tycker det är härligt att kunna gå ut i trädgården där allt är lugnt och göra lite vad man vill, säger Robin.

Vardagsrummet
Vardagsrummet.

På en vägg har de sparat olika lager, hur väggen har sett ut vid olika tider. Gul pärlspont tittar fram, kanske från 1800-talet?

Gul vägg
Sparat delar av vägg från olika tidsperioder i husets liv.

Badrummet på övervåningen har inte hunnit bli klart. De ska göra kombinerat sovrum och badrum som Gert föreslog.

Kök och matplats
Kök och matplats.

Hur gick det då med budget? De hamnade nära 1,8 miljoner. De har inte renoverat på spekulation utan för att bo här i många, många år.

Gert tycker att huset verkligen känns som ett hem, supermysig och superhärligt. Inte sådär perfekt, utan en bra mix mellan nytt och gammalt.