Inget bevis för att ultraljudsskrämmor mot mygg fungerar

Inget vetenskapligt stöd för att ultraljudsskrämmor mot mygg fungerar.

Elektriska myggskrämmor har ingen bevisad effekt på mygg, detta visar en litteraturstudie som Villaägarnas riksförbund låtit etmolog och myggforskare Anders Lindström vid SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) genomföra. Tvärtom så verkar det som att risken att bli myggbiten ökar.

Genomgången visar att det saknas vetenskapligt stöd för att någon typ av kommersiellt tillgänglig elektrisk ljudskrämma skulle ha någon repellerande effekt på stickmyggor. Det finns heller inga studier som visar på att mygg kan höra ultraljud.

- Miljöpolicies och forskningsresultat brukar inte ha någon större inverkan på företag som säljer produkter som inte fungerar. Så länge det är lukrativt att sälja produkterna, fortsätter man. Har du köpt en ljudskrämma mot mygg, kan du däremot reklamera den till affären, Vägrar affären att låta dig häva köpet och få tillbaka pengarna kan du hänvisa till den genomgång av forskningen som Villaägarna har låtit göra, säger Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg. 

På grund av sommarens översvämningar kan september bli en riktig mygg-månad. Planerar du att hålla myggen på avstånd är det viktigt att du gör ordentlig research och väljer en produkt eller metod som har bevisad effekt. Har du tips och råd på metoder som fungerat för dig? Kommentera gärna artikeln.