Fukt

Villaägarnas och Äntligen Hemma i tvist om elektroosmos

Martin Timell är programledare i TV4:s Äntligen Hemma.

Martin Timell är programledare i TV4:s Äntligen Hemma.

Den omdebatterade uttorkningstekniken elektroosmos fortsätter att riva upp känslor.

Konflikten mellan Villaägarnas Riksförbund och Arid, företaget som säljer och marknadsför tekniken elektroosmos, förvärrades ytterligare i helgen då Martin Timell gick ut hårt mot förbundet i en artikel i Dagens Industri. Han säger att Villaägarnas Riksförbund i stort sett trakasserat produktionsteamet bakom Äntligen Hemma efter att det framkommit att elektroosmos ska användas i ett av programmen. Timell kallar händelserna för "det värsta han varit med om".

- Vi har nästintill blivit attackerade. Jag har aldrig stött på en så här aggressiv reaktion från en intresseorganisation. Det har förvånat mig oerhört mycket. Jag har gjort det här i 20 år och det här är det värsta jag har varit med om. Jag tog kontakt med min tidigare kollega Janne Söderström från "Fuskbyggarna" på TV4 (före detta rådgivare på Villaägarna) och han fattade ingenting, säger Martin Timell.

Villaägarnas anser dock att kritiken som programledaren framför är osaklig och att Martin Timell ljuger om hur deras kontakter sett ut. Att det är Äntligen Hemma själva som kontaktat dem flera gånger efter att de mejlat och varnat produktionsteamet för tekniken.

- I en intervju i Dagens Industri uttalar sig Martin Timell från TV4:s Äntligen hemma om  elektroosmotisk omdränering och riktar samtidigt skarp kritik mot Villaägarna, men klarar inte att hålla sig till sanningen, skriver förbundet i ett pressmeddelande och fortsätter sedan med att kritisera en utvärdering som Chalmers gjort av tekniken och kallar den bland annat för kvasivetenskap.

Dagens Industri gör en kort rundringning i artikeln för att se hur kritiken mot elektroosmos ser ut bland konsumenterna, men lyckas inte hitta några klagomål mot produktens funktion hos vare sig Konsumentverket eller Allmänna Reklamationsnämnden. Inte heller Villaägarnas ska ha mottagit den typen av kritik. Men enligt förbundet beror detta på att elektroosmosföretagen även åtgärdar andra brister hos kunden.

- Det är inte säkert att man är missnöjd med produkten efter installationen. Man kan vara nöjd eftersom man kan ha gjort något annat som har förändrat situationen till det bättre, säger Johan Smeds, Villaägarnas Riksförbund.

Enligt Arid gör de dock i 80 procent av installationerna inga andra åtgärder än installation av själva elektroosmosen.

Byggahus.se arbetar på att låta Arid och Chalmers bemöta kritiken som Villaägarnas framför mot dem.

Läs mer

Villaägarnas: "Elektriska pulser driver inte ut fukt"
Dränerar utan att gräva med Arid