Ekonomi

Villaägarnas Riksförbund anklagas för att vara köpta

Svensk villa.

Svensk villa. Foto: Marlén Eskilsson

Villaägarna uppges ha rekommenderat husägare om företag via systersajten Brabyggare efter att de fått betalt av företagen.

Trots att Villaägarnas Riksförbund gått ut hårt mot den omstridda tekniken elektroosmos visar en granskning som Dagens Industri gjort att de samtidigt rekommenderat elektroosmosföretaget Arid på sin systersajt Brabyggare.se i utbyte mot betalning från företaget, så har skett både 2014 och 2015. För 9 900 kronor har Arid kunnat köpa sig rekommendationer.

Tilltaget ska heller inte vara unikt. DI ska ha talat med flera källor som vittnar om samma beteende, bland annat ska sajten ha erbjudit sig rekommendera bolån från SBAB i utbyte mot pengar. Det ska ha rört sig om hundratusentals kronor.

- Det blev en livlig diskussion på SBAB. Många blev upprörda och ställde sig frågan om syftet var att tjäna pengar eller värna sina medlemmar, säger Johann Binninge, tidigare säljare för Strategisk Mäklarsamverkan.

UPPDATERAD: Ulf Stenberg, chefjurist, bemöter kritiken

Villaägarnas Riksförbund håller dock inte med. När det kommer till kritiken gällande Arid menar de på att de låtit abonnemanget med företaget löpa ut medvetet, och när det kommer till SBAB känner de inte igen diskussionen alls.

- Johan Binninge anklagar mig för att ha krävt SBAB-betalningen år 1997, men jag började arbeta på förbundet först tre år senare. När Stina Ollila på Dagens Industri dessutom fick veta att verksamhetsområdet medlemsförmåner startade först år 2000 och insåg att jag inte arbetat där, heter det i Di:s artikel istället att mötet ska ha ägt rum runt 2000, oklart med vem, säger Ulf Stenberg. 

När Dagens Industri ifrågasatte det tveksamma i beteendet att rekommendera företaget Arid svarade Villaägarnas kommunikationschef Henrik Fahlgren skriftligt att rekommendationerna om Arid upphört sedan Villaägarna uppmärksammade Brabyggare på att Arid marknadsför elektroosmos. Men Dagens Industri skriver att de tagit emot bevis på att det var Arid själva som avslutade samarbetet. De slutade att betala i maj 2015, och fick då höra att de var varmt välkomna tillbaka - något som Villaägarnas dock säger är ett automatiskt mejl som går ut till alla vars abonnemang upphör.

När vi talar med Ulf Stenberg förklarar han det så här:

- BraByggare gör omfattande kontroller av hantverkarna och går exempelvis igenom företagens ekonomi, certifieringar och om de är svartlistade hos Råd & Rön, men i det nätet fastnade inte Arid. Att kontrollera alla 2 000 byggföretags byggmetoder som Di menar, är extremt svårt och ingen annan hantverksförmedling gör detta. Skulle Arid ha upplyst BraByggare om att de använde sig av en byggmetod som Villaägarna varnat för, hade BraByggare inte släppt in bolaget. När BraByggare blev varse att Arid använde elektroosmotisk dränering, såg man till att göra sig av med bolaget genom att inte skicka ut räkningen för abonnemanget, som var på väg att gå ut, så att det löpte ut.

Arid har, enligt BraByggare, under sin abonnemangsperiod på ett år endast laddat ned kontaktinformation till två kunder, vilket skedde den 12 maj 2014. De ska således ha legat passiva på abonnemanget och BraByggare har därför sett till att få abonnemanget att löpa ut genom att inte fakturera dem, men Arid säger själva att de varit aktiva precis som övriga företag där som rekommenderas och som köpt den här typen av abonnemang.

Ifråga om banken och bolånet, samt övriga anklagelser från olika källor, svarar Villaägarnas DI att "inga betalningar ligger till grund för besluten", samt att ingen inom organisationen känner till något om SBAB. Därefter vill de inte prata mer med Dagens Industri, och så slutar även artikeln. I efterhand säger de dock så här:

- Anledningen till att vi valde att svara skriftligen var att vi var tvungna att koordinera alla frågor med de medarbetare som berördes av Dagens Industris frågor. Villaägarna vill vara så transparenta och generösa i sin informationsgivning som möjligt, men det måste också bli rätt, säger Henrik Fahlgren. 

Läs mer

Summering: Du dränerar inte med elektroosmos
Artikeln i Dagens Industri
Elektroosmos i kvällens Äntligen Hemma
Villaägarnas och Äntligen Hemma i tvist om elektroosmos
Elektroosmos: Arid och Chalmers Industriteknik bemöter kritiken
"Elektriska pulser driver inte ut fukt"