"Elektriska pulser driver inte ut fukt"

Fuktig källare.

Fuktig källare.

Villaägarnas Riksförbund går ut och varnar för de så kallade elektroosmossystemen.

Elektroosmos marknadsförs som en fungerande dräneringsmetod, men är bara bluff och båg. Enligt Villaägarnas Riksförbund är det dock många som går på företagens marknadsföring och de går därför ut och varnar för den här typen av system.

- Upplägget innebär att elkablar monteras på de fuktiga väggarna. Sedan förses ofta väggarna med vad som ibland benämns som en specialcement för att optimera den elektriska ledningsförmågan till murverket. En kontrollbox sätts upp och kopplas till ett eluttag. Sedan sägs elektriska pulser driva ut fukten från källaren till jorden utanför huset. Fast det fungerar överhuvudtaget inte för att dränera källare och är en ren bluff. När hela upplägget i övrigt verkar så lovande, är det dock lätt att bli lurad, säger Johan Smeds, byggnadsteknisk expert hos Villaägarna.

Han förklarar att företagen använder ett slags puts som kapslar in fukten i väggarna så att de uppfattas torra från utsidan. Eftersom systemen säljs med en trygghetsgaranti där du ska kunna få pengarna tillbaka inom en viss tid, men de torra väggarna ger en falsk trygghet, är det många konsumenter som blir blåsta av företagen.

- Kontrollerar man fukten i källaren med en kapacitiv fuktindikationsmätning, där man endast mäter på källarväggens yta, inte med givare inuti i källarväggen, så är det svårt för en konsument att upptäcka att fukten är kvar i väggarna. Då är det inte heller lätt att få pengarna tillbaka på garantin, säger Johan Smeds.

De vill nu varna för företag som säljer elektroosmossystem som ett billigare och smidigare alternativ till riktig dränering. Tekniken fungerar helt enkelt inte.

Läs mer

Dränera utan att gräva med Arid