Fukt

Elektroosmos i kvällens Äntligen Hemma

Tekniken ska, enligt tillverkarna, vara ett alternativ till dränering vid markfukt.

Tekniken ska, enligt tillverkarna, vara ett alternativ till dränering vid markfukt.

Ikväll sänds det omtalade avsnittet av Äntligen Hemma där byggänget testar elektroosmotisk dränering.

Martin Timell och resten av gänget i Äntligen Hemma skadar den svenska journalistkårens rykte enligt Villaägarnas Riksförbund, som skrivit en debattartikel eftersom byggprogrammet ikväll sänder ett avsnitt där den omdebatterade tekniken elektroosmos används. Organisationen anser att programmet är så kallad köpt journalistik, som kommer att lura på tittarna en teknik som egentligen inte fungerar.

"Äntligen hemma i TV4 kommer inom kort att inför 600 000 tv-tittare presentera en ren bluffprodukt, elektroosmotisk dränering. Detta trots att de vet att forskare har kommit fram till att dräneringsmetoden inte fungerar /../  Enligt uppgift får företagen som vill medverka i programmet betala för detta, så även det elektroosmotiska företaget i det kommande avsnittet", skriver Villaägarnas Riksförbund på Aftonbladet.

Elektroosmos innebär enligt tillverkarna att kablar monteras på en fuktdrabbad vägg (vanligen en källarvägg) och elektriska impulser som skickas ut från en kontrollbox torkar sedan ut fukten ur väggen. Det ska handla om att fukten inte längre kan tränga in i väggen, vilket i sin tur leder till att den kan torka upp i lugn och ro.

Tekniken har diskuterats hett i vårt forum, där en stor majoritet av de som skriver inte tror på den. Vi har även skrivit ett par artiklar på ämnet.

Har du hängt med i våra artiklar och diskussioner och är intresserad av att se mer så sänds alltså Äntligen Hemma-avsnittet tisdag kväll klockan 20.00 på TV4.

Läs mer och diskutera

Villaägarnas och Äntligen Hemma i tvist om elektroosmos
Elektroosmos: Arid och Chalmers Industriteknik bemöter kritiken
"Elektriska pulser driver inte ut fukt"