Ytterligare sänkningar att vänta på nyproduktion?

Ytterligare sänkningar att vänta på nyproduktion?

Foto: Veidekke.

Det kan komma ytterligare prissänkningar på marknaden för nyproducerade bostadsrätter.

Priserna på nyproduktion inom bostadsrättssegmentet har fallit rejält de sista två åren. 2016 låg de 16 procent högre än vad de gör just nu visar siffror som Ekonomiekot fått ta del av.

Fallet på 16 procent kan vara större eftersom man exempelvis inte räknar in bortplockade månadsavgifter och liknande. De bygger endast på kvadratmeterpris. Men flera har exempelvis kampanjer där du inte behöver betala månadsavgift första två åren. Dessutom dyker det upp black friday-deals och liknande. Allt för att locka tillbaka köparna.

Att priserna nått sin botten är heller inte självklart. Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet, tror på fortsatta prissänkningar eftersom det fortfarande finns nyproduktion som fått utgångspriser satta innan prisfallet inträffade. 

Veidekkes kommunikationschef Jonas Engelblom spår samma sak - i alla fall i Stockholm.

- Om man pratar om delar av Stockholm så är svaret ja. Vi jobbar löpande med att se över våra priser, vi tillämpar marknadspris. Nu har vi haft en period då den tidigare prisuppgången har gått ner. Då behöver vi förhålla oss till det. Och det vi ser är att när vi justerar våra priser så finns det en marknad, som fortfarande fungerar, även om människor är försiktiga.