Juridik, Ekonomi

Sålde sina hus men blev blåsta på nya tomten

Region Gotland hade inte följt sitt avtal korrekt - köpeavtalen på 8 tomter hävs.

Tomterna ligger i Visby.

Tomterna ligger i Visby. Grafik: Google Maps.

Flera familjer på Gotland ser just nu ut att bli hemlösa. De har sålt sina bostäder för att bygga hus på tomter köpta från Region Gotland och mäklarföretaget ERA, men försäljningen har inte följt ramavtalet och köpen hävs därför.

– Vi sålde vårt hus på Jungfrustigen i måndags, vi har sålt vårt hem, vår trygghet, säger Emma Gerndt, en av tomtköparna.

Enligt Helagotland.se beror de hävda köpeavtalen på att Region Gotland inte annonserat ut försäljningarna i tidningarna GA och GT. Eftersom det är skattebetalarnas pengar är det av största vikt att så många som möjligt får ta del av försäljningen, och det anser man inte skett i detta fallet när de bara annonserats på nätet.

Mäklarfirman anser dock att den stora kundbasen finns på nätet idag. De säger vidare att de följt de direktiv de fått.

- Som anlitade fastighetsmäklare genom ramavtal med Region Gotland anser vi att vi ska kunna lita på vår uppdragsgivare när vi utgått från deras önskemål om försäljningsprocessen. Vi anser att vi har utfört försäljningsprocessen helt i enlighet med vår uppdragsgivares önskemål, skriver ERA i ett pressmeddelande.

De drabbade är kritiska till att det i slutändan är de som får ta smällen för att Region Gotland gjort fel.

– De tar inte ansvar för de fel de gjort. Om regionen och mäklaren gjort fel så får de lösa den tvisten. Vi som tredje part ska inte behöva lida för det, säger Emma Gerndt.

Köpeavtalen rivs nu upp och försäljningen kommer att göras om.