Lindas första husköp ledde till affärsidé
När Linda Hallgren i Karlstad köpte ett sjuttiotalshus, renoverade och fick sålt det med vinst såg hon en affärsmöjlighet. Här är tipsen om du också vill göra en småhusinvestering.
Linda Hallgren är inredaren som gillar hus. För åtta år sedan köpte hon ett sjuttiotalshus som hon sålde vidare renoverat med en vinst.
– Jag kan sjuttiotalshus ordentligt, hur de brukar vara byggda, vilka vanliga fel de har och hur man åtgärdar dem på bästa sätt. När vi hade jobbat med inredningen i några år tänkte vi att vi kunde gå ut med detta som en del i vår verksamhet, säger hon.
Linda driver företaget Heads and Tails med sin syster, en anställd och två konsulter som de tar in i olika projekt.
Linda och hennes syster bestämde sig för att sälja paket vad gäller husköp och renovering i olika prisklasser. Trots att de inte har marknadsfört sig inom sitt nya ben ordentligt har det ändå blivit ett antal affärer.
– Det har gått bra – mycket tack vare att vi har jobbat upp bra kontakter med diverse hantverkare. De vet hur de ska göra och det går enkelt för oss. Dyker det upp ett hus tar vi det själva, stylar också och kunden kan även köpa inredningen, berättar Linda.
Det är svårt att ge exempel på hur en typisk affär kan se ut för dem då allt beror på i vilket skick objektet är i och vilken typ av hjälp de behöver ta in.
– Det kan vara allt från att blåsa ut ett helt hus till mindre åtgärder på ytskikt.
Den mest kritiska fasen i arbetet är budgivningen.
– Ja, att den sticker iväg för mycket innan vi får objektet. Men annars är det inte så mycket problem om man har pålitliga hantverkare som vi har. Det är viktigt att det inte drar ut på tiden utan följer tidschemat, man står ju med räntan ändå.
Inför varje ny affär räknar Linda och medarbetarna på hur stor avkastning det kan ge.
Det gäller att ta höjd för handpenning, renovering och eventuella problem som kan dyka upp längs vägen. En generell budget eller hur stor avkastningen generellt blir är svårt att säga, men när de exempelvis köpte, renoverade och sålde ett hus om 120 kvadratmeter gjorde de en nettovinst på 350 000 kronor.
– I det fallet blev det lönsamt, vi behövde inte göra några stora förändringar, mest måla och med tanke på vad vi lade ned i arbetskraft, en månads jobb, så var det bra.
De är medvetna om att de arbetar på en svängig bostadsmarknad just nu och när det gäller andra objekt kan de behöva göra större investeringar. En viktig nyckel då är att de kan husen.
– Är det för skadat ger vi oss inte på det. Och behövs vissa saker bytas ut så har vi direkt koll på vem som ska göra jobbet. Vi sätter oss relativt snabbt in i problematiken med den kunskap som vi har.
Att få lån till det första objektet var inte speciellt svårt.
– Banken har trott på oss och vi var öppna med att detta var ett testprojekt i vårt företag. Men vi hade inga tidigare lån, gick in med en stor del själva i första objektet och nu ser de vad vi går för.
Hur mycket spelar inredning och styling in när objektet ska säljas?
– Det är nog lika viktigt som ytskikt och en okej planlösning. Att man visar vad man kan göra av huset. Det kan absolut attrahera och folk kan tycka att det är skönt att få ett helt färdigt hus.
Lindas fem steg till en första småhusinvestering
- Skaffa dig kunskap om hus – det är viktigt att man kan hus, annars blir det väldigt jobbigt om man blir förvånad varje gång något jobbigt uppstår.
- Rikta in dig på en viss typ av hus. Olika tidsepoker har olika problem.
- Var beredd på att det är problem med hus och kalkylera med det.
- Ha bra kontakter med hantverkare – om du inte är det själv.
- Se till att ha en bra bankkontakt. Att vi hade jobbat ett tag, hade upparbetade samarbetspartners, vuxit organiskt, inte riskerat något innan – ja, visat på ett säkert sätt att driva företag spelade nog in när vi hade så lätt att få lån.
Läs också
Så köper och säljer du bostadsrätter smartast
Sju steg till din första hyresfastighet
Kommentarer
43