Bostadsrätt, Ekonomi

Så köper och säljer du bostadsrätter smartast

Efter sin skilsmässa bestämde sig Carin Östling för att köpa, renovera och sälja lägenheter. På två år tjänade hon en och en halv miljon.

Carin Östling har tänkt smart och haft is i magen vid sina lägenhetsinvesteringar: “Ändå var det en lite läskig känsla när jag satt hos mäklaren själv och köpte en lägenhet för tre miljoner.

Carin Östling har tänkt smart och haft is i magen vid sina lägenhetsinvesteringar: “Ändå var det en lite läskig känsla när jag satt hos mäklaren själv och köpte en lägenhet för tre miljoner.

När Carin Östling i Uppsala skilde sig för fyra år sedan bestämde hon sig för att bygga upp en egen stabil ekonomi själv. Eftersom hon alltid gillat att bygga, snickra och styla saker var lägenheter ett bra val, tyckte hon.

– Bostadsmarknaden var väldigt bra då. Mycket bättre än nu.

Första bostadsrätten, en tvåa, köpte hon med syfte att renovera och sälja inom kort. Sagt och gjort. Fyra månader senare sålde hon den innan visning, en halv miljon dyrare. Hon köpte den för 1 750 000 kronor och sålde för 2 250 000 kronor.

Hall
Förvaring i hallen. Foto: Carin Östling

– Det var en klassisk ungkarlslya som jag såg potential i. Den hade ett bra läge i Uppsala, jag målade om, stylade den, vi tog ut badkaret och jag lät en snickare sätta in duschväggar. Budgetgrejer, renoveringen kostade inte så mycket, berättar Carin.

Hon gjorde det mesta av arbetet på kvällar efter jobbet och på helgerna.

Nu hade hon kapital för att hitta en större lägenhet. Hon var ute efter en trea till sig själv och sonen Otto.

Nästa objekt var ett riktigt renoveringsobjekt, en trettiotalslägenhet som hon köpte för 2 miljoner – en två och en halva, men den fungerade som en trea och hade en speciell planlösning.

Kök
Vitt kök. Foto: Carin Östling.

– Det hade varit en frisörsalong där en gång i tiden. En gavellägenhet med mycket nittiotalsinredning. Väldigt oslipade golv och vint furukök.

Här slet Carin och hennes upparbetade hantverkarkontakt ut mer – bland annat hela köket. Hon fick också möjlighet att köpa vitvaror ur ett visningssortiment till rabatterat pris. Alla rum spacklades och målades om, golven slipades och målades och listerna profilsågades. Dessutom murades den öppna spisen upp.

– Det har helt klart varit bra att jag har kunnat använda en och samma snickare. Han har kommit med jättebra lösningar längs vägen och tagit in den extra hjälp som behövts.

Kök
Samma stil genom hela lägenheten. Foto: Carin Östling

Den här lägenheten, också med bra läge i Uppsala, tyckte Carin mycket om. Hon tänkte sig egentligen en lite längre tid här, men så såldes en lägenhet i samma uppgång till mycket bra pris. Visserligen större, men Carin såg sin chans:

– Jag ringde mäklaren och kollade om det fanns intresserade. Den som hade förlorat den förra budgivningen ville ha min lägenhet och jag sålde den ett år efter mitt köp för 2,9 miljoner kronor. Då hade jag också möjlighet att förhandla ned mäklararvodet – det blev ju en snabb och smidig affär.

Sovrum
Sovrummet. Foto: Carin Östlund.

Nu satt Carin lite mer på pottkanten. Hon behövde verkligen en ny lägenhet och hade också planer på att flytta ihop och bli sambo, men det var inte helt klart. Hon satsade ändå på något större och nästa objekt blev en tre och en halva, på 80 kvadratmeter, också den centralt i Uppsala.

– Den såg lite tråkig ut. Ikeakök som skulle varit vitlaserat men drog åt rosa. Nu fick jag dra in min stackars snickare igen, säger Carin och skrattar.

Här blev Carin, Otto och sambon kvar i två år. När hon sålde den här lägenheten märkte hon att marknaden hade svängt. Hon köpte för 2 950 000 kronor och sålde för 330 000 kronor mer.

Barnrum
Barnrum. Foto: Carin Östling

– Den röda tråden som har varit framgångsrik i mina bostadsaffärer är att jag försökt göra något extra vid varje försäljning. Folk köper vad de ser. Ser alla hem ut som Ikea-hem utan att sticka ut är det svårt att tjäna det lilla extra. Men tänker du lite utanför och gör styling lite annorlunda köper folk gärna hela paketet.

I dag har familjen utökats med dottern Elle och de köpte ett hus hösten 2016. Nu bor de större: 170 kvadratmeter plus 70 i biyta.

– Vi kunde helt klart gå in med bra kontantinsatser tack vare våra lägenhetsförsäljningar, säger Carin

Carins sju steg till lägenhetsinvestering

  1. Träffa rätt när det gäller objekt. Försök ha en bred målgrupp av köpare – där tvåor och treor kan passa många bra.
  2. Utgå från den stad eller ort du bor i när du renoverar. Uppsala är inte lika trendkänsligt som Stockholm exempelvis. I Stockholm kan du topprenovera och få lägenheten såld, men Uppsala är inte samma marknad. Så gör ett smart val av renovering och lägg ribban rätt.
  3. Tänk till kring marginaler. Du ska ha utrymme för mäklararvode, renovering och så ska reavinstskatten betalas. Renovering kostar alltid 20-30 procent mer än vad du först tror.
  4. Skapa bra kontakter med hantverkare kring det du inte kan göra själv.
  5. Försök ha fantasi – hur det möjliga objektet skulle kunna bli om du tar dig an det.
  6. Glöm inte stylingen, den kan verkligen löna sig. Försök hålla dig till en röd tråd i inredningen så att rummen hänger ihop.
  7. Belöna dig själv vid varje god affär. Jag har varit duktig på att unna mig – som en ny, bra soffa eller en fin och dyr väska.