Köpte nybyggt hus - fick renovera för 1,9 miljoner

Uppdaterad 27 februari 2017 17:53 · Publicerad 27 februari 2017 12:11

Besiktningsföretaget får ansvarsbegränsning eftersom köparen tagit över säljarens överlåtelsebesiktning.

Köpte nybyggt hus - fick renovera för 1,9 miljoner
Ur domen. Foto: Skärmdump.

Högsta domstolen har synat ett fall där ett par köpt ett hus och samtidigt tagit över en besiktning. Huset visade sig ha omfattande brister som besiktningsmannen borde ha upptäckt, och huset behövde i slutändan repareras för 1,9 miljoner kronor. Besiktningsföretaget ansåg sig dock inte ha något ansvar. Paret bestämde sig därför för att ta ärendet till domstol. Resan slutade i Högsta domstolen, som nu förkunnat sin dom.

Tidigare har giltigheten av ansvarsbegränsningsklausuler ofta bedömts genom en prövning av om den skadeståndsskyldige har varit grovt vårdslös eller inte. Högsta domstolen klargör nu att prövningen ska göras enligt generalklausulen i 36 § avtalslagen för att utröna om klausulen är oskälig och därför ska jämkas eller åsidosättas, skriver Högsta domstolen i ett pressmeddelande.

Det innebär i slutändan att de väljer att gå på hovrättens linje. I tingsrätten fick paret rätt och tilldömdes ett skadestånd på 1,5 miljoner kronor. Men hovrätten ändrade domen eftersom de ansåg att besiktningsmannen inte varit grovt vårdslös, därmed gällde en ansvarsbegränsning och parets skadestånd blev således lägre - totalt 636 000 kronor. Det är denna bedömning som Högsta domstolen delar.

- Av stor betydelse när det gäller besiktning av fastigheter är, enligt Högsta domstolen, i vilken mån köparen har anledning att förlita sig på besiktningen och vilken grad av vårdslöshet som har förekommit. Den omständigheten att köparna hade tagit över en besiktning som var gjord på säljarens uppdrag spelade stor roll i båda dessa hänseenden, och Högsta domstolen kom i likhet med hovrätten fram till att ansvarsbegränsningen gällde, skriver Högsta domstolen.

Dom som pdf.

Byggahus.se har varnat för mäklarnas förbesiktningar tidigare. Läs mer i Se upp för mäklarnas förbesiktningar.

Elina Blom Westergren
red@byggahus.se

Mest gillat

M
2017-02-27

Senaste

P
2017-03-04
H
2017-03-02
P
2017-03-02
H
Hej En sak är klar det är rena ocker priser på sk besiktningar och företag och mäklare som jobbar ihop utnyttjar människors rädsla och att marknaden är så sjuk pga av få bostäder och galna budgivningar. Helt horribelt att man betalar dessa pengar för ett så enkelt jobb, Hade sålt huset innan visning och mäklaren ansåg att jag skulle besikta huset för att få igenom affären... självklart hade han en kontakt! som för 1 timmes jobb tog 10 000 och fyllde i några blanketter dessutom fel. Visst huset blev sålt, men jag hade kunnat gjort själv det lilla han gjorde borrade ett hål i en vägg och mätte fukthalten och skrev av några kvitton och jag fyllde i resten. Taket ville/orkade han inte titta på för det var 1 cm snö men fullt pris skulle han ha! Jobbar med bilar och några tycker den timpengen är hög? En besman tar 4 gånger mer än dyraste bilverkstaden! Vill även påstå att det är mer komplex att laga en bil än att titta på ett hus och fylla i en blankett! Men så är det när man inte tror att man har något val att betala enligt mig alldeles för höga priser till dessa sk kontrollanter som Många KA kan ta bra betalt per timme dom med... Är som ni märker bara sur på alla som tar så himla bra betalt för lite jobb och ibland känns det mycket kartell bildning mellan utvalda besiktningsmän/firmor och mäklare, ps både det bes protokoll jag fick ärva när jag köpte huset och det senaste sa inget om felen på huset. Så inget värt över det uppenbara som alla kunde se själva
2017-03-01
H
2017-03-01