Jonas Lindmark, Ekonomi

Jonas bästa tips för lycka, boende och sparande 2017

Boendekostnaden är den största för många svenskar, men ofta svår att ändra. Andra sätt att få det bättre under 2017 är lättare att fixa.

Bestäm vad som gör dig lycklig och satsa på det.

Bestäm vad som gör dig lycklig och satsa på det. Bildkollage: Marlén Eskilsson

Kom ihåg att pengar inte är målet, de är ett medel för att leva ett lyckligt liv. Och du kan faktiskt träna upp din förmåga att känna dig lycklig även helt utan extra pengar. Förmågan att känna lycka är som en muskel, som du stärker om du fokuserar på att känna tacksamhet, på att använda dina förmågor och på att ha kul. 

Ett bra sätt är att 2017 börja skriva i en dagbok om det du är tacksam över. Några ord per dag räcker. Humor är viktigt, så skriv även i dagboken det du upplevt som lustigt eller fått dig att skratta. Och ägna mer tid åt aktiviteter där du kan uppnå ”flow” (uppslukad av en utmaning som kräver stor skicklighet). 

Många i Sverige har redan fått det bättre ekonomiskt under 2016. Inflation och räntor har varit låga, arbetslösheten har sjunkit och reallönerna har stigit. Negativt är främst att den svenska kronan under hösten har försvagats mot euro och dollar, vilket gör semester utomlands dyrare och kan höja priser på importvaror.

Men många andra har det svårt att få ekonomin att gå ihop. Då är ofta annat lättare att förändra än boendekostnaden. En lösning kan vara att byta jobb eller på annat sätt öka sin lön. En annan utväg kan vara att sälja sin bil.

Men det är svårt att orka med att göra tråkiga förändringar, det är lätt att glömma eller skjuta upp till senare. Då kan det hjälpa att använda kalendern i mobiltelefonen och planera in det tråkiga som behöver göras, steg för steg, till exempel en sak per helg. Finessen är att mobilen automatiskt kan ge påminnelser, så att du inte glömmer.

Har du möjlighet att spara pengar, bestäm först vilket sparmål som är viktigast och fokusera på det. Många människor saknar en buffert, som är det allra viktigaste sparandet för att må bättre. Att sätta undan minst en tiondel av lönen efter skatt till buffertsparandet är ett rimligt mål. Då kan du på mindre än ett år få ihop en månadslön på sparkontot, vilket ger stor extra frihet. 

Bra boende kräver både ekonomi och planering. För att upptäcka möjligheterna hjälper det att skissa en plan för ditt framtida boende, resten av livet. Att anmäla sig till bostadsköer eller leta tomter ökar chansen att kunna passa på när rätt tillfälle bjuds. Men poängen är framför allt fokus på  att vad som är viktigt ändras.

Olika typer av bostad passar bäst under olika delar av livet. Med barn i skolåldern är det värdefullt med en stor trädgård, nära till bra skolor och korta restider. Under andra perioder i livet är det kanske annat som är viktigare. 

Allmänt är det smart att bosätta sig så att man har det lite bättre ekonomiskt än sina grannar. Vi blir lyckligare som normalinkomsttagare i ett fattigt område än att med samma inkomst vara ”fattig” bland de rika. Särskilt gäller det barn, som ägnar mycket tid åt att jämföra sig med andra. 

Slutligen ett tips som gäller aktier och aktiefonder. Efter 5 år med hög avkastning från aktier så har många fått ökad risk i sitt sparande eftersom andelen aktier ökat, trots att spartiden minskat och risken istället borde sänkas. Passa därför på nu att flytta en del av pengarna till fonder med lägre risk.