Byggahus.se
Affärsmannen Warren Buffert, 91, är känd för sina aktieaffärer, brukar ibland uttala sig i media, i synnerhet om investeringsråd. Affärstidningen Market Watch skriver att Warren Buffert tycker att man ska spara en fast del av sin lön varje månad, bygga upp ett sparkapital på 3-12 gånger det du minst behöver för att täcka månadskostnaderna, och sen kan man ”spendera” resten. Det är tydligen bra att spara även nu i inflationstider, vilket motiveras med att räntorna på sparkonton går upp.

Jag har två släktingar som är ekonomer, och båda började spara mer och hålla igen på utgifterna, sedan Ukraina-kriget började, världen blev osäkrare och inflationen tog fart. Spara för att ha reserver för ökade räntekostnader (på bostadslånen) är argumentet. Jag försökte råda den ene av dem att köpa en luftvärmepump för att bli av med den direktverkande elen, men denne tyckte att det var klokare att spara och vänta.

Själv är jag mitt uppe i ett renoveringsprojekt av ett fallfärdigt hus som är värt under en miljon kronor och vars taxeringsvärde är några hundra tusen kronor. Det är en ständig kamp mot förfallet, mot konstiga lukter som sipprar fram i hörn och vrår och mot fukten som bryter ner och förstör. Jag har senaste åren tagit alla pengar som blivit över på lönen i ”investeringar” i det här renoveringsprojektet, så något egentligt sparkapital för oförutsedda utgifter har inte funnits. Nu har jag inte heller några stora lån som behöver betalas ränta för heller. I min värld låter det klokast att försöka investera i ”energibesparande teknik” innan sån teknik blir ännu dyrare på grund av inflationen, samt annat byggnadsmaterial som ska rädda huset från förfallet, då man ser i byggvaruhuset hur priserna tickar uppåt på det mesta från månad till månad. Så nu i somras har jag tagit de sista sparpengarna och köpt två nya luftvärmepumpar samt att jag har byggt upp ett förråd med pellets, innan priserna på pellets drog iväg. Solceller står på önskelistan.

Borde vi som inte sparar pengar på ett bankkonto, låt säga 5 % av lönen varje månad, borde vi lära oss att lägga undan lite varje månad? Kanske är Warren Bufferts spartips så generaliserade att de bara passar en viss målgrupp, t.ex. en urban medelklass som bor i lägenhet, som inte har någon möjlighet att sänka sina boendekostnader med energibesparande teknik? Snarlikt är det kring att spara till pensionen. Lägg undan pengar till framtiden. Samtidigt som man har lån som kunde betalas av nu? Samtidigt som man kunde installera solceller?

De som bor i storstan i ägt boende har ju ofta fastigheter eller bostadsrätter till relativt höga priser, de som är nya på bostadsmarknaden har ju också ofta stora bostadslån i jämförelse med inkomsterna. Det blir på något sätt lättare att separera ”boendekostnader” och ”nöjeskostnader” i såna fall. Det verkar i många fall gå bra att låna pengar på banken till investeringar i lägenheten, nytt kök, nytt badrum, etc. Såna möjligheter till renoveringslån är mer begränsat om man sitter i ett hus med lågt marknadsvärde, det finns inget låneutrymme i fastigheten när den är värd så lite, max 85% av marknadsvärdet, så de mesta renoveringarna behöver betalas kontant.

Jag känner inte många som bor i lägenhet som tömmer spargrisen om och om igen för att köpa byggnadsmaterial för de sista slantarna. Däremot finns lån, och det finns pengar för att anlita hantverkare till de renoveringsprojekt som ska göras, sen finns det pengar kvar till både resor och till sparkontot enligt Warren Bufferts rekommendationer. (Förstås inte för alla, finns ju de som har tajt ekonomi med lägenhet också, vilket oftast beror på "lite jobbiga utgifter" och "dåliga inkomster".) Mitt liv med hus på landet är nästan utan lån, men också utan kontanta marginaler. Borde jag börja spara mer i stället för att installera värmepumpar, solceller och köpa pellets? Att jag bränner alla pengar som kommer in på renoveringar har blivit en vana!
Ser fram emot synpunkter! :)
 
  • Gilla
sweden
  • Laddar…
Shit happens, då är det bra att ha en reserv lättåtkomligt.
 
B
Om en investering i en värmepump ger högre avkastning jämfört med räntan på bankkontot, även när man tar hänsyn till livslängd/service/reparation så är det ju bättre att investera i värmepumpen än att spara pengarna.

Däremot så har jag svårt att se ny bil, nytt kök ny soffa etc. Som en "investering". Då kan jag tycka att sparkontot ska fyllas först, och därefter betalas kontant.

Det är ju bra om det finns marginal, så man har pengar ifall t.ex. vattenpumpen/värmepannan eller liknande oväntat havererar, så ett månadsvis sparande och byggande av buffert är viktigt att få till, men jag skulle hellre ha ett vettigt värmesystem och 0 buffert än att ha direktverkande el och en liten slant på bankkontot (som efter denna vinter är borta....).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.