Juridik

Inbrott i nybygge tyder på sluga tjuvar

Stölden skedde vid ett nybygge i Ludvika.

Stölden skedde vid ett nybygge i Ludvika.

Tjuvar fick med sig 300 kilo tung bergvärmepump, vitvaror och mängder av verktyg.

Ett nybygge i Ludvika har haft påhälsning av tjuvar och i samband med detta blivit bestulet på vitvaror, bergvärmepump och verktyg för över 100 000 kronor. Inbrottets karaktär tyder på kunniga tjuvar med viss förkunskap om både platsen och huset.

Tjuvarna ska ha kommit utrustade med en batteridriven slipmaskin och kapat vägbommen för att kunna ta sig in med släp. Väl på plats har de bland annat fått med sig ouppackade vitvaror, och en 300 kilo tung bergvärmepump. Husägaren menar på att de måste ha vetat om i förväg vad som fanns därinne och även varit kunniga om bergvärmepumpinstallationen med tanke på hur "snyggt" stölden gått till.

- De har nästan proffsigt tagit sig in genom att knacka och lyfta ur fönstret i förrådsdörren. De har utan att ställa till något skurit av kopparrören. Hur pumpen burits ut och transporterats bort tyder på förberedelser, säger husägaren till Dt.se.

Utöver tunga maskiner har även nya verktyg försvunnit så som skruvdragare, spikpistol och annat.

Att nybyggen är högriskområde för tjuvar kommer dock inte som någon nyhet. Just vitvarustölder är idag vanliga.

Enda sättet att skydda sitt byggprojekt är egentligen genom övervakning och grannsamverkan, men du kan även försvåra för tjuvarna genom att hindra möjligheten att med fordon ta sig upp till huset och genom att installera lås och larm så tidigt som möjligt. Förvara heller inga verktyg och andra värdesaker i huset efter arbetstid. Slutligen är det även en god idé att se till att vitvarorna anländer och installeras precis före inflytt eftersom de är mest eftertraktade av tjuvarna.