Hel solcellsanläggning stulen från tak

Solcellspaneler blev stulna utan att någon märkte något.

Kabeln till växelriktaren klipptes av och sedan stals alla solcellspanelerna på taket till ett mindre hyreshus i Edsbyn. Brottet skedde i höstas, men än idag vet man inte var panelerna tog vägen.

– Ena dagen satt solcellerna på plats, sen var de plötsligt borta. Jag pratade med hyresgästerna i huset, men ingen hade märkt någonting fast de hade varit hemma hela tiden. Det hela är jättemärkligt, säger fastighetstekniker Anders Jonsson till tidningen Elinstallatören.

Man vet således inte alls hur stölden har gått till. Huset är två våningar och har en höjd på drygt 7-8 meter. Gissningen är att tjuvarna använt skylift eller vinsch för att komma åt panelerna. Kvar sitter bara deras fästen.

Anläggningen var nymonterad och hade ännu inte hunnit tas i drift.

Att solcellspaneler blir stulna är ovanligt men händer. En husägare i Värnamo blev bestulen på sin anläggning två gånger i rad, men hade som tur var en försäkring som täckte stölden. Tredje gången installerade han dem på ett vis som skulle göra det mycket svårare för tjuvar att få loss dem, bland annat tog han hjälp av bultar som han fäste in i härdat material. Han satte även upp rörelsestyrd belysning.