Ekonomi

Expert vänder ifråga om de eskalerande huspriserna

Boprisrallyt har fått en tidigare skeptisk professor att höja rösten för fler åtgärder på bomarknaden.

Debatten om de klättrande huspriserna och en eventuell bostadsbubbla fortsätter att rasa. Nu sällar sig dock en av de tidigare mer skeptiska experterna till de som anser att bubblan är högst reell. Finanspolitiska rådets ordförande John Hassler har tidigare uttryckt stöd för argument så som bostadsbrist, låga räntor och stigande inkomster som orsaker till de stigande priserna, men säger nu att det senaste årets uppgång inte kan motiveras med detta.

- Det finns många exempel där prisökningar som är vettiga i början inte stannar av i tid. Inte minst i Spanien innan finanskrisen. Nu börjar jag bli orolig att vi kommit in i den fas där utvecklingen inte är vettig och motiverad längre, säger John Hassler.

Han sällar sig därmed till de experter som anser att amorteringskravet är otillräckligt, och att sänkt ränteavdrag och höjd fastighetsskatt är ett måste.

Han anser dock samtidigt att ett boprisfall på 20 procent inte skulle vara grund till någon finanskris. Däremot skulle det utgöra en ekonomisk oangelägenhet för Sverige.

Källa: Professorn om bopriserna